StoryEditorOCM
DubrovnikSANACIJA PRVOSTOLNICE |

ZASJALA U PUNOM SJAJU S kupole Katedrale skinute skele, donosimo fotografije obnove koja je odrađena na 30 metara nadmorske visine

Piše dv
11. listopada 2021. - 12:10

Sunce je jutros obilato obasjalo kupolu Katedrale koja je nakon dugotrajne obnove, usporene korona krizom, osvanula bez zaštitnih skela.

Prizor koji je privukao i domaće i turiste potvrda je uspješnog završetka najzahtjevnijeg dijela radova na tridesetak metara nadmorske visine. Križ na samom vrhu strši još više, tako da ovo nije mjesto za meštre koji se boje visine.

image
Tonci Plazibat/Cropix

- Vremenski uvjeti gore su sasvim drugačiji. Ovdje se svaka kap kiše zadržava, svaki, i najmanji vjetar i svaka niža temperatura onemoguće posao. Na primjer, dolje temperatura bude u plusu, a ovdje u minusu. Imali smo ove godine nekoliko dana zaredom niske temperature gdje nam se smrzavao materijal pa par dana nismo mogli raditi - požalio nam se poslovođa Željko Romić kad ga je ekipa Dubrovačkog vjesnika sredinom ožujka posjetila na radnom mjestu.

image
Stjepan Mihalj, kamenoklesar
Tonci Plazibat/Cropix

Željko je obnovljenu kupolu stručno 'zatvorio' s kolegama iz Dom izgradnje, tesarima Zvonimirom Dragovićem i Davorom Josipovićem, zidarom Radom Kapetanovićem i kamenoklesarom Stjepanom Mihaljom.

Neki se još sjećaju kad je orkanska bura 2019. ogoljela dijelove kupole. Kako je objasnio Romić, 'krov' je tad poletio zbog trulosti drvenih dijelova koji nose olovni pokrov. Odvojilo se olovo od drvene konstrukcije koja je propala zbog vlage. Kupola je od sedre, a radnici su se najprije morali pobrinuti za građevinsku konstrukciju i sanirati zatečena oštećenja.

26. travanj 2024 22:18