StoryEditorOCM
DubrovnikZNANSTVENICI DEMANTIRALI KRISTOVIĆA

Voditelj istraživanja dr. sc. Dušan Jelić: Izvor Omble je jedan od najljepših i najbolje očuvanih izvora u Hrvatskoj. Istraživanja su pokazala koliko je taj špiljski sustav jedinstven, a ne "Jeziv"

Piše DV
27. listopada 2022. - 11:21

Nakon što smo objavili priopćenje Kandidacijske lista grupe birača Tomo Kristović za GK Komolac o onečišćenju izvora vode na Ombli, tvrdnje temeljene na tekstu objavljenom na web stranici inicijative Čisto podzemlje,  da Dubrovčani zbog kilometara bačenih cijevi i građevinskog otpada piju plastične mikročestice, demantirao je voditelj istraživanja izvorišta Omble dr. sc. Dušan Jelić. 

image

Izvor Omble u Komolcu

Anton Hauswitschka/

- Građanska nam je dužnost obratiti vam se sa službenim demantom krivih navoda o jezivom onečišćenju izvorišta izvora Omble, a koji se pozivaju na rezultate stručno-znanstvenih istraživanja koje smo ja i moj znanstveni tim proveli tijekom ljeta 2022. godine. Gospodin Ruđer Novak sa portala Čisto podzemlje je objavio tekst u kojem vrlo grubo i netočno interpretira osjetljive podatke koje smo prikupili tijekom naših istraživanja. Nama nije poznat koji je razlog za takvo ponašanje, ali mi želimo deklarirati da Novaku nikada nismo ustupili rezultate analiza na korištenje, niti ti rezultati pokazuju stanje o kojem on piše. Na portal Čisto podzemlje mi smo napravili zabilježbu o lokaciji onečišćenja neopasnim građevinskim materijalom uz napomenu da su detektirane i čestice mikro plastike u vodi. Iz toga je Novak izvukao ovaj senzacionalistički naslov i vlastitu interpretaciju situacije. Mi se istraživanjima špilja bavimo preko 15 godina i izvor Omble je jedan od najljepših i najbolje očuvanih izvora u Hrvatskoj. A jeziva onečišćenja se mogu pronaći u velikom broju špilja i stvari koje mi pronalazimo tijekom istraživanja su neusporedive sa ovih par plastičnih cijevi i drvenih paleta. Istraživanja su uistinu pokazala koliko je špiljski sustav Omble jedinstven, a ne "Jeziv" - ističe Dušan Jelić.

image

Špiljski sustav Omble- čovječja ribica

Biot D.o.o./

- Izvor Ombla je izvor Rijeke dubrovačke i nalazi se sjevero-zapadno i oko 5 kilometara od Dubrovnika, u mjestu Komolac, podno stijene poznatije kao Golubov kamen. Izvor Ombla je ujedno i glavni izvor pitke vode za šire područje Grada Dubrovnika. No ovo je najveći izvor slatke vode za čitavo šire Dubrovačko područje, te o njemu ovisi veliki dio od 70.000 – 90.000 stalnih stanovnika i gotovo sav turistički kapacitet Dubrovačko-neretvanske županije (~5 milijuna noćena/godišnje). Stoga s pravom ovaj izvor možemo nazvati „Vrelo života“ Grada Dubrovnika. Izvor Omble, za razliku od drugih manjih izvora pitke vode (Bota, Orahovac, Račevica, Vrelo, Podvrelo, Vrijesna glavica) nalazi se gotovo na razini mora, a duboki kanal čak odlazi i značajno ispod nivoa mora. Time je ovaj izvor izrazito ugrožen potencijalnim prodiranjem mora u unutrašnjost uslijed izdizanja mora (djelovanjem klimatskih promjena) i smanjenja deponiranih razina slatke vode (suše; potrošnja u gornjem dijelu sliva Trebišnjice). Ujedno je ugrožen i ljudskim djelatnostima i onečišćenjem u gornjem dijelu sliva rijeke Trebišnjice (teška industrija u Gackom polju i oko Trebinja, poljoprivreda u Popovom polju).

image

Izvor rijeke Ombla.
 

Tonci Plazibat/Cropix/Cropix

Istraživanja izvorišnog dijela Rijeke Dubrovačke i izvora Ombla, obavljena tijekom ljeta 2022. godine, čine do sada najopsežnija istraživanja ovog potopljenog sustava. Istraživanja su zajednički inicirali Dubrovačko-neretvanska županija, Grad Dubrovnik i Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, svatko u svojoj nadležnosti, a u svrhu očuvanja, zaštite i valorizacije ovog neprocijenjovog ekosustava. Ranija istraživanja koncentrirana su uglavnom na suhe dijelove sustava poznate kao Vilina špilja (ulaz na 130 m iznad izvorišnog jezerca), dok je potopljeni dio sustava bazično istraživan samo tijekom planiranja izgradnje tehničkih tunela za potrebe planirane hidroelektrane Ombla (1970.-1980.). Ovim istraživanjem napravljen je prvi precizni nacrt sustava, te istražena poveznica između izvorišnog jezerca i podzemnih kaverni, te tunela i sifona do kojih vode tehnički tuneli. Time je napravljena i rekonstrukcija kako je sustav izgledao prije bušenja i gradnje tehničkih tunela. Izrađen je i precizni 3D prikaz sustava koji može poslužiti za daljnje planiranje aktivnosti zaštite vodonosnika, bioraznolikosti i područja zaštićenim ekološkom mrežom Natura 2000. Obavljen je uron u duboki sifon i utvrđeno je da sustav ide u dubinu preko 100 m dubine, čime je potvrđeno da ujedno postoji velik potencijal za prodiranje slane vode u sustav (-100 m ispod razine mora).

 

Rezultati biospeloloških (faunističkih) istraživanja, kao i istraživanja fizikalno kemijskih paramaetara, teških metala, te mikroplastike u vodi, pokazuju da se radi o vrlo zdravom ekosustavu. Ovim putem je po prvi put u izvoru potvrđena prisutnost populacije čovječje ribice (Proteus anguinus) nalazom tri juvenilne jedinke, kao ipotvrda da dolazi do njezinog prirodnog razmnožavanja. Ova osjetljiva vrsta preferira čiste vode i može se koristiti kao indikatorska vrsta kvalitete vode. U špilji obitava i najveća i najzdravija populacija ugroženog endema popovske gaovice (Delminichthys ghetaldi). Ovim putem, kao znanstvenici i autori predmetnog istraživanja, želimo dematirati krive navode iznesene u senzacionalističkom članku pod naslovom „Jezivo onečišćenje u izvoru koji napaja čitavo dubrovačko primorje!“ autora Ruđer Novaka, objavljenog na portalu Čisto podzemlje. Članak je objavljen bez znanja autora istraživanja i izvještaja, te uz nametanje naslova i teza koje nemaju osnovu u činjenicama iznesenima u izvješću. Naprotiv, rezultati stručne analize ukazuju da s radi o vrlo vrijednom i očuvanom lokalitetu sa potvrđenim populacijama ugroženih indikatorskih vrsta špiljske faune. Testiranjem uzoraka vode utvrđeni su vrlo dobri fizikalno-kemijski uvjeti, te je nadalje i analiza teških metala također pokazala dobro stanje vode.

image

Špiljski sustav Omble- Popovska gaovica

Biot D.o.o./

Naime, činjenica jest da je u izvorišnom jezercu zabilježena i manja količina mikroplastike, što je očekivano s obzirom da voda u izvoru potječe iz Popovog polja, te povijesnih tehničkih zahvata vezanih za planiranu hidroelektranu  (tuneli). Količina mikroplastike ne odudara od količine koja je prisutna i u drugim izvorima pitke vode. Navedene količine nisu zabrinjavajuće za takav tip izvora, te je potrebno napomenuti da se ta voda još dodatno procesuira prije puštanja u vodovod. Uzorak koji je testiran uzet je na ulaznom jezercu, dok se voda za piće pumpa iz dubljeg dijela špiljskog sustava. Tijekom istraživanja registriran je i uklonjen veći dio zaostalog građevinskog otpadnog materijala iz špiljskog sustava (ulazne kaverne), dok je za ostatak građevinskog otpada napravljena procjena količina koje je potrebno ukloniti (primarno iz tunela). Ne radi se o nikakvim „jezivim“ količinama niti tipovima otpada i takva interpretacija je potpuno nametnuta u članku na portalu Čisto podzemlje radi izazivanja senzacije. Procijena količina otpada je i napravljena sa namjerom poboljšavanja stanja u tom podzemnom objektu i podatci su preliminarno dojavljeni nadležnim institucijama, te im se bude poslao i završni izvještaj kada bude gotov do 1.11.2022.

Izvorišna zona Omble predstavlja jedan od najljepših i najznačajnijih krških izvora u regiji, dok je podzemni špiljski sustav (suhi i potopljeni dio) iznimno važan kao vodonosnik, te centar bioraznolikosti. Upravo bioraznolikost izvorišta Omble, odnosno čovječja ribica i popovska gaovica su indikator zdravog i čistog ekosustava, gdje Dubrovnik kao jedan od gradova diljem svijeta može piti vodu direktno iz slavine, što danas u nekim dijelovima svijeta nije moguće, odnosno je rijetkost – stoji u demantiju koji potpisuju dr. sc. Dušan Jelić i dr. sc. Petra Kovač Konrad iz tvrtke Biot.

 

28. travanj 2024 15:22