StoryEditorOCM
DubrovnikMinistrica poljoprivrede u Županiji

U općini Konavle provest će se proces komasacije 477 hektara zemlje u Konavoskom polju

Piše Maja Rilović Koprivec
22. rujna 2023. - 10:04
Dubrovnik, 220923. Ministrica poljoprivreda Marija Vuckovic je u Dubrovniku urucila Opcini Konavle odluku o odabiru za komasaciju i potpisala Sporazum o suradnji izmedju HAPIH-a i Dubrovacko-neretvaske zupanije.Tonci Plazibat/Cropix/Cropix

U općini Konavle provest će se proces komasacije 477 hektara zemlje u Konavoskom polju, to je prvo područje u Hrvatskoj od 1990. godine gdje se provodi komasacija. Ministrica poljoprivrede Marija Vučković danas je u sjedištu Dubrovačko-neretvanske županije uručila načelniku Općine Konavle Božu Lasiću Odluku o odabiru područja na kojem će se provesti komasacija, a Općina Konavle ide i u natječaj za odabir geodetske tvrtke koja će obraditi ovo područje. 

Dubrovačko-neretvanska županija  također će u Dolini Neretve zajedno s Hrvatskom agencijom za poljoprivredu i hranu, uspostaviti  prokušalište na kojem će se ispitivati različite sorte mandarina, a također će se u Neretvi gdje se nalazi 95 posto hrvatske proizvodnje agruma, uspostaviti nacionalni centar za agrume.

Danas je o tome potpisan Sporazum o suradnji između Hrvatske agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) i Dubrovačko-neretvanske županije.

-Dogovrili smo dugoročnu suradnju na pokušalištu za sorte mandarina i druge agrume te se obvezujemo pronaći zemljište i sredstva, a HAPIH će osigurati svu stručnu komponentu - odabir i testiranje novih sorti te preporuku proizvođačima što saditi u budućnosti. Utvrdili smo i kako će Ministarstvo nositi financijska sredstva za izgradnju centra za agrume - rekao je  župan Nikola Dobroslavić nakon potpisivanja sporazuma.

- Koliko je razvoj proizvodnje agruma na ovom području važan, govori činjenica kako se 95 posto ukupne proizvodnje u Hrvatskoj nalazi u ovoj Županiji. Također, ukupno 75 posto ukupne proizvodnje je izvoz. HAPIH ovako diže suradnju s proizvođačima tako što im daje tehničku, znanstvenu i stručnu podršku", izjavila je ravnateljica HAPIH-a Darja Sokolić.

 Na pitanje je li točno da odlazi s mjesta ministrice, Vučković je rekla kako su takve odluke u domeni Predsjednika Vlade RH, te istaknula kako mu zahvaljuje na povjerenju koje joj je dao i podizanju hrvatske poljoprivrede na strateški značaj što je urodilo ulaganjem većih nacionalnih  sredstava u strateški plan i aktivnostima kojima je Vlada ishodila za ruralni razvoj u pregovoru s Komisijom itd. 

03. svibanj 2024 03:41