StoryEditorOCM
DubrovnikPOMICANJE TERMINA|

SVE OVISI O MINISTARSTVU Upisi u vrtiće, osnovne, srednje škole i fakultete idu pravovremeno, ali...kad će državna matura?

Piše LV
9. travnja 2020. - 10:01
Upisi prvašića u osnovne škole na području Grada Dubrovnika odrađeni su 15. veljače, a ako bude potrebe za naknadnim upisima, onda će se i odraditi. Zbog situacije oko pandemije malo će se pričekati s naknadnim upisima, no to ne znači da ih neće biti - takva je trenutno situacija u jeku pandemije.
-Čekamo razvoj situacije, nama je još rano prognozirati, ali po svemu sudeći i prema neslužbenim najavama, do 1. lipnja moglo bi doći do olakšavanja sadašnjih mjera, a to je nama sasvim dovoljno da bi se djeca mogla upisati u srednje škole- kaže pročelnik gradskog UO za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Dživo Brčić.
"Ove smo se godine čak i bolje organizirali, primjerice za slikarski odjel Umjetničke škole već smo odradili i prije ovoga dane otvorenih vrata, a u slučaju potrebe oko drugih smjerova možda ćemo organizirati dodatno i prijemne ispite, uglavnom, čekamo smjernice Ministarstva i nadamo se da će sve biti kao i obično, uz možda minimalno pomicanje termina- zaključuje Brčić.

Dječji vrtići Dubrovnik ipak će zbog svega malo odgoditi početak upisa.
- Inače upise uvijek obavljamo krajem travnja i početkom svibnja, ove godine malo ćemo ih pomaknuti unaprijed, ali vjerujem kako će sve biti u redu kao i dosad. Mi smo prešli ionako na elektronski upis djece u vrtiće, imali smo manjih problema sa sustavom koje ćemo za ovogodišnje upise riješiti i omogućiti roditeljima upise njihovih mališana - potvrdila je ravnateljica Dječjih vrtića Dubrovnik Boja Milan Mustać.

Sveučilište u Dubrovniku ima jednaki problem kao i srednjoškolci koji čekaju upute o državnoj maturi.
-Dok Ministarstvo ne pošalje točne upute mi možemo samo čekati. Ništa drugo, iako nas studenti i sadašnji i budući neprekidno zovu što će i kako će. Mi se moramo prilagoditi odlukama Ministarstva, a kad će one stići i kakve će biti - ništa ne znamo. U svakom slučaju, kad god dođu upute, mi upise obavimo za dan ili dva, pa to nije problem. Međutim, problem će biti ako se prvi rok upisa pomakne toliko da onemogući drugi, jesenski rok, i za državnu maturu i upise. Akademska godina trebala bi startati 1. listopada, a sad je sve to skupa upitno- odgovorila je glasnogovornica Sveučilišta u Dubrovniku Sandra Buratović.

Državna matura također čeka realizaciju, i način i vrijeme, a za sve je zaduženo Ministarstvo obrazovanja. Maturanti rade po predloženom kurikulumu i pripremaju se kao da će se sve odraditi na vrijeme, a zasad iz Ministarstva nema nikakvih novih uputa osim da svi skupa - pričekamo.
19. travanj 2024 03:16