StoryEditorOCM
DubrovnikJAVNO SAVJETOVANJE

Stigao odgovor na pitanje, treba li zdravstvenim djelatnicima dati prednost pri najmu i kupovini gradskih stanova

Piše Silvia Rudinović
29. rujna 2020. - 10:23
Izvješće o ovom javnom savjetovanju naći se će u ponedjeljak na dnevnom redu sjednice Gradskog vijećaZvonimir Barišin/CROPIX
Ideja ove gradske uprave o davanju u najam stanova u vlasništvu Grada Dubrovnika s mogućnošću kupnje kako bi se riješilo stambeno pitanje mladih i mladih obitelji prošla je javno savjetovanje. Stanovi se daju u najam na određeno vrijeme od 10 s mogućnošću kupnje nakon isteka tog roka, pod uvjetom da je najmoprimac uredno podmirivao sve svoje ugovorne obveze. Uplaćena najamnina uračunati će se u iznos kupoprodajne cijene, u slučaju kupnje stana koji je bio u najmu, na način koji će se utvrditi javnim pozivom. Korisnici  mjera su mladi, a pritom se misli na osobe koje nisu navršile 45 godina života.

Gradskoj upravi se tijekom savjetovanja obratilo više fizičkih osoba s pitanjem, zbog čega se dodatno ne boduje stručna sprema.
- Grad Dubrovnik ovom Odlukom im namjeru osigurati zadovoljavanje stambenih potreba mladih i mladih obitelji bez obzira na stupanj njihove stručne spreme. Dakle, u skladu s predloženim odredbama Odluke prednost neće imati visokoobrazovani – odgovor je na te prijedloge koji nisu prihvaćeni.

No, prihvaćeno je davanje prednosti u bodovanju u slučajevima dugoročnog podstanarstva. Za 20 i više godina u statusu najmoprimca, odnosno podstanara ostvaruje se pravo na 25 bodova, potom 20 za 10 do 19 godina podstanarstva, 15 za pet do devet godina, te pet bodova za godinu do četiri godine u tom statusu. Pritom je kao dokaz potrebno dostaviti ovjerene preslike ugovora o najmu stana ovjerene kod javnog bilježnika ili prijavljene poreznoj upravi.
Također, prihvaćen je prijedlog da podnositelj zahtjeva ima prijavljeno prebivalište na području Grada Dubrovnika najmanje sedam godina neprekidno do podnošenja zahtjeva za najam stana s mogućnošću kupnje ili 18 godina s prekidima, ali minimalno u kontinuitetu jednu godinu do podnošenja zahtjeva za najam stana s mogućnošću kupnje, a članovi obitelji moraju imati prijavljeno prebivalište na području Grada Dubrovnika.

Bilo je i prijedloga da se prednost daje onima koji su rođeni u Dubrovniku ili koji su u ovom gradu prošli Domovinski rat.
Jedno od pitanja građana u ovom javnom savjetovanju bilo je: „Zašto se ne da mogućnost i obiteljima koji žive s roditeljima jer nemaju mogućnost da plaćaju stanarinu? Naime, živim s mužem i troje djece kod mame, svi spavamo u jednoj sobi od 16 kvadrata. Nemam od čega platiti podstanarstvo, čak sam u par navrata tražila stan za iznajmiti, ali s obzirom na stanarine od 4.500 kuna i to da kad kažem da imam troje djece, nitko nije ni htio dalje razgovarati sa mnom. Molim vas, razmotrite i tu mogućnost jer vjerujem da ima mnogo ovakvih obitelji koje neće niti dobiti priliku sudjelovati, jer nemaju ugovor o podstanarstvu“.

No, odgovor Grada Dubrovnika bio je negativan: „Prijedlog se ne prihvaća. Prvobitna namjera Grada Dubrovnika prilikom izrade odluke bila je omogućavanje apliciranja i obiteljima koje žive s roditeljima. Međutim, u konkretnim slučajevima postoji velika mogućnost manipulacije zbog činjenice da su nekretnine u vlasništvu roditelja, mladi ili mlade obitelji nemaju u svom (su)vlasništvu nekretnine, a u naravi žive u odvojenoj stambenoj jedinici u istoj kući, a što iz dokumentacije koja se dostavlja neće biti moguće utvrditi, a često i u slučaju samog očevida. Stoga je, s ciljem transparentnosti i što manje mogućnosti manipulacije omogućeno apliciranje isključivo osobama koje imaju dokaziv status najmoprimca pod uvjetima predviđenim Odlukom“.

Podnositelji zahtjeva,  na prijedlog iznesen u ovom savjetovanju, morat će priložiti javnobilježnički ovjerenu izjavu da oni i članovi obitelji u posljednjih 15 godina prije podnošenja zahtjeva nisu prodali nekretnine u svom vlasništvu ili suvlasništvu, darovali ju ili na bilo koji drugi način otuđili, odnosno odrekli se od nasljedstva ili na bilo koji drugi način ustupili nekretninu odnosno svoj suvlasnički udio trećoj osobi.

U izvješću o javnom savjetovanju stoji i prijedlog 920 zaposlenika nenavedene ustanove, iako po zahtjevu nije teško zaključiti o kome se radi. Oni traže da na najmanje 10 posto stanova prednost ima zdravstveno osoblje deficitarnih zanimanja zbog izuzetno velikih kadrovskih problema u županijskim, tj. javnim zdravstvenim ustanovama. Tražili su da se za zdravstveno osoblje izuzme članak 5., koji se odnosi na to da podnositelj zahtjeva ima prijavljeno prebivalište na području Grada Dubrovnika najmanje sedam godina neprekidno prije podnošenja zahtjeva za najam stana s mogućnošću kupnje, a članovi obitelji moraju imati prijavljeno prebivalište na području Grada Dubrovnika, „kako bi mogućnost kandidature imao i zdravstveni djelatnik iz drugih dijelova Hrvatske, uz uvjet da ima pravo na stan ako se obveže barem 10 godina raditi u bolnici (ovo je jako važna stavka jer na žalost smo u našem gradu iscrpili "bazen" za zapošljavanje osoblja, što govori i činjenica da na desetke natječaja zadnjih godina se ne javlja nitko, a bilo je brojnih upita iz drugih županija koji se na žalost nisu realizirali upravo zbog preskupog i nemogućeg rješenja stambenog pitanja)“. U istom dopisu stoji prijedlog da se kod zdravstvenih djelatnika ostavi mogućnost da stan može kupiti i onaj tko ima stan koji ne odgovara minimalnoj kvadraturi po broju članova obitelji, tako da i djelatnici koji šire svoju obitelj se mogu kandidirati za stan. Potom, da djelatnik osim što stan ne smije prodavati, iznajmljivati i slično, ne smije ni dati otkaz u ustanovi zbog koje je stekao prednost dok god traje i zabrana prodaje i iznajmljivanja. Za ovu djelatnost, tražili su da stan može kupiti i onaj koji živi sam ili sa svojom obitelji kod svojih roditelja, itd.

No, prijedlozi nisu prihvaćeni uz pojašnjenje iz gradske uprave kako Grad Dubrovnik ima namjeru u svrhu stambenog zbrinjavanja zdravstvenog i drugog deficitarnog osoblja osigurati smještajne kapacitete, a uvjeti za stjecanje prava na iste biti će definirani drugim aktom. Izvješće o ovom javnom savjetovanju naći se će u ponedjeljak na dnevnom redu sjednice Gradskog vijeća.
20. travanj 2024 10:49