StoryEditorOCM
DubrovnikIZ NAŠEG TJEDNIKA |

SAVJETI IZ STAROG ‘DUBROVAČKOG‘ Saketić za zamrzivač, čašica od jogurta i gumica i imate svoju masku!

Piše Dv
9. listopada 2020. - 11:29
Dubrovačke knjižnice objavile su na svojoj Facebook stranici kratki tekst „Napravite sami masku!“, savjet o izradi zaštitne maske objavljen u našem tjedniku 28. rujna 1991. Prenosimo ga u cijelosti:

Redakciju „Dubrovačkoga“ u utorak 24. rujna posjetio je Nino Franušić (64), umirovljenik iz stonske Luke. Donio nam je pokazati jednostavnu zaštitnu masku za većinu bojnih otrova, napravljenu od priručnih materijala. Gospar Nino vjeruje da bi i takva maska smanjila opasnost od suzavaca, plikavaca i zagušljivaca za 90 posto. Masku je napravio od obične kesice za zamrzivač veličine 30 puta 40 cm, čaše od jogurta s kružnom izrezanim dnom i ostavljenim rubom od pola centimetra. U čaši je filter od spužve, a može se staviti i pamuk i ugljen samljeven u komadiće veličine zrna pšenice. Čaša se montira 10 centimetara od kraja kesice tako da se izreže otvor kroz koji može proći dno čašice. Čašica se provuće što je više moguće i uz kesicu stegne gumicom. Gumica se može staviti i oko vrata da bi maska bolje prijanjala uz vrat. Ž.T.

Dobili smo informaciju kako je naš inovator iz ove priče još uvijek živ i danas ima 93 godine, što nas posebno veseli.

Vjerujemo da bi ovako improvizirana maska pomogla i u borbi protiv korone, a ovakvi savjeti najviše su zlata vrijedili na početku epidemije kad nije bilo moguće naći masku. 

20. travanj 2024 12:00