StoryEditorOCM
DubrovnikSITUACIJA U OB DUBROVNIK|

Ravnatelj Bekić: Od 15 respiratora sedam se koristi. Stiže nam još 10 za svaki slučaj, a još 10 sličnih uređaja nabavio je Grad Dubrovnik

Piše Ahmet Kaljadžić
27. studenog 2020. - 07:25
Ravnatelj dubrovačke Opće bolnice Marijo Bekić potvrđuje kako se u četvrtak 26. studenoga, na Jedinici intenzivnog liječenje na respiratorima nalazilo šest pacijenata, a jedan je pacijent bio intubiran. Respiratora, kaže,  ima 15 i to je dovoljno:

- Iako svi uređaji nisu za Covid- pacijente, pozitivna je okolnost kako do sada nismo imali potrebu za slanje naših pacijenata u druge bolničke ustanove, primjerice u KBC Split. Kontaktirali smo nadležno Ministarstvo te zatražili još 10 uređaja za slučaj da nam budu potrebni. Posredstvom Grada Dubrovnika dobit ćemo deset uređaja s visokim protokom kisika. Ti uređaji mogu preuzeti dio funkcije respiratora – pojasnio je ravnatelj Bekić.

image
Ravnatelj dubrovačke Opće bolnice Marijo Bekić


- Na Covid odjelu je trenutačno 46 pacijenata koji su hospitalizirani. Naši su kapaciteti zadovoljavajući, a u slučaju potrebe imamo mogućnost širenja. Prostorna je situacija u našoj bolnici bolja nego u mnogim hrvatskim bolnicama, ali se to zbog nepredvidivog ponašanja virusa može preko noći promijeniti. Imamo nepredvidivo ponašanje virusa i utjecaj na opće zdravstveno stanje ljudi koji su kronično oslabljenog imuniteta i može za par minuta "potopiti" pacijenta.

"Hladni" program se, prema riječima dr. Marija Bekića, trenutačno odvija neometano i bez prekida. - Vidjet ćemo što će se događati sljedećeg tjedna, ali vjerojatno je da će tada ipak doći do prekida "hladnog programa" ali još nismo odlučili. Sve je pod nadzorom. Ako je neka operacija dosad ipak odgođena, možda je netko od kolega bio bolestan ili bio na dežurstvu jer to nije bila odluka bolničke Uprave – izjavio je ravnatelj OBD.
27. travanj 2024 08:22