StoryEditorOCM
DubrovnikOsvježenje u zidinama

Prvi osnovci u novoj zgradi u Karmenu puni su dojmova: ‘Škola baš super izgleda, mali razredi, prava obiteljska atmosfera. Dobro je što smo u jednoj smjeni i daleko od auta...‘

Piše Kristina Filičić
4. rujna 2023. - 13:29

Nova školska zgrada u Karmenu jutros je otvorila svoja vrata za 86 učenika Osnovne škole Marina Getaldića, a među njima je i 25 prvašića u dva razredna odjeljenja. Oni su i prva generacija u novom školskom objektu zahvaljujući kojem je ova dubrovačka škola u povijesnoj jezgri stekla uvjete za jednosmjenski rad. Za učenike od 1. do 3. razreda, razredna nastava organizirana je u novoopremljenoj zgradi u Ulici Pobijana 8, a viši razredi, nakon što su godinama bili ‘podstanari‘ u zgradi Gimnazije i školu pohađali u dvije smjene, na nastavu su ove školske godine krenuli u postojeću zgradu Centar. 

image

Tata Vlaho Čerjan i njegova prvašica Tea

Božo Radić/Cropix

Prvi put u školskoj klupi još k tome u novom školskom objektu našla se malena Tea Čerjan. Iako tek kreće u školu, na pitanje što očekuje od škole, jasno odgovara:

- Učenje!

Veseli se što ide u novu školu, a učit će slova i brojke iako, kaže nam, ona to već zna.

- Dosta smo se kupali neće mi bit teško sjedat u klupi, morat ću – iskrena je Tea dok tata Vlaho za novu školsku zgradu kaže:

- Škola super izgleda. Mali su razredi, djeci će bit odlično, obiteljska atmosfera. Odlično je što je rad u jednoj smjeni i što nema ceste, auta. U četvrtom će opet biti tu blizu, u školi Centar, što je super. Uzbuđenje jest, mislim više nama nego njome.

image

Tajana Martić
- Izuzetan je osjećaj da ste u Gradu, ulazite u ove volte, da će djeca učiti tu u palačij. Meni će barem biti lijepo dolaziti na informacije

Božo Radić/Cropix

Tajana Martić dovela je svog prvašića Orsata.

- Kao dijete Grada kad sam išla u Centar u školu u onu staru zgradu bila sam uzbuđena jer je ta zgrada bila tako lijepa i drukčija. A sada, ovo je pravo oduševljenje. Poseban je osjećaj što mi je dijete dio prve generacije u novoj zgradi u Karmenu koja prema onome što smo vidjeli sigurno daje i davat će posebnu čar školovanju. Ima prekrasnih škola koje su sređene, Montovjerna je stvarno sjajna, ali ovaj osjećaj da ste u Gradu, da ulazite u ove volte, da će djeca učiti tu u palači, mislim da je to izuzetan osjećaj. Meni će barem biti lijepo dolaziti na informacije – kroz osmijeh će Tajana.

image

Tajana i njezin maleni Orsat Ivanković

Dv/

Zanimalo nas je je li njezin prvašić bio uzbuđen zbog odlaska u školu:

- Izuzetno je uzbuđen, sam je odabrao torbu. Kroz kuću mlađem bratu stalno objašnjava da on više ne ide u vrtić nego je sada prvašić.

image

Učiteljice 1.B i 1.A razreda Anita Rajčević i Gordana Kalačić Hrtica

Božo Radić/Cropix

U novoj školi svoju novu generaciju prvašića dočekala je učiteljica Gordana Kalačić Hrtica. U 1.A je 13 prvašića, svaka generacija poseban je izazov pa tako i ova:

- Uzbuđenje je i za nas i za roditelje, a ove godine pogotovo jer ulazimo u novu školsku zgradu, sve nam je novo i nama i djeci tako da smo danas posebno uzbuđeni, cijeli kolektiv. Dosad smo bili u Centru sad smo tu. Puno izazova je ispred nas, nadam se da ćemo krenuti sretno. Svi smo u jednoj smjeni tako da će biti lijepo. Zgrada je zaista prekrasna, sve je novo, opremljena je s interaktivnim uređajima, digitalizirana, i mi ulazimo u nove izazove, novi način rada. Nadam se da će svima biti ugodnije i lakše, a djeci i zanimljivije što im opet mi moramo omogućiti našom kreativnošću jer uzalud svi alati ako nema nas, ako nema kreativnosti – kaže Kalačić Hrtica.

image

Gabriela Vidoš
- Najviše mi se sviđaju klupe i pametne ploče

Božo Radić/Cropix

Uz prvašiće školu u Karmenu pohađaju i ‘getaldići‘ drugih i trećih razreda. Gabriela Vidoš učenica je trećeg razreda obišla je cijelu školu i ‘baš je dobra‘.

-Najviše mi se sviđaju klupe i pametne ploče, na njima možeš sve raditi, one su umjesto običnih. Bolje je nego u Centru – kaže Gabi kojoj je od ove školske godine učionica u školi u Karmenu na drugom katu.

image

Ivana Ostojić
- Baš volim ovu školu, prelijepa je, ljepša nego Centar

Božo Radić/Cropix

Ivani Ostojić također učenici trećeg razreda nova škola je jako lijepa.

- Ima pametne ploče i to se meni toliko sviđa da baš volim ovu školu, prelijepa je, ljepša nego Centar. Nova je i ima više prostora. Ođe ću još bolje učit, a tjelesni ćemo imati u Centru – kaže nam sretna što je počela škola ali od morskih radosti ne odustaje, ‘bit će još kupanja‘.

Ravnateljica OŠ Marina Getaldića Silvana Bjelovučić, na prigodnoj svečanosti početka nove školske godine posebno je istaknula činjenicu da je i ova škola prešla u jednosmjenski rad.

image

U novoj zgradi OŠ Marina Getaldića u Karmenu počela nastava

Božo Radić/Cropix

- Od ove školske godine u jednoj smjeni u školskoj zgradi Centar i u Krmenu, a u popodnevnim satima slobodne aktivnosti, sportovi. Napokon smo u svom prostoru. Nadam se da ćemo zadovoljiti sva očekivanja i roditelja i učenika. U potpuno opremljenoj, digitaliziranoj, suvremenoj zgradi zajedno s tom povijesnom patinom vjerujem da ćemo po istim principima ‘mala škola velika obitelj‘ nastaviti i dalje raditi – kazala je Bjelovučić.

Obnova školskog objekta te uređenje i opremanje nastavnom i školskom opremom izvedeni su zahvaljujući vrijednoj donaciji Zaklade Caboga Stiftung koju vodi dubrovački donator Ivo Felner, a nekadašnju palaču omeđenu ulicama Ilije Sarake i Pobijana za potrebe organiziranja osnovne škole Gradu je na korištenje bez naknade ustupila Dubrovačka biskupija.

image

U novoj zgradi OŠ Marina Getaldića u Karmenu počela nastava

Božo Radić/Cropix

- Ova školska godina počinje sjajno, 60 prvašića više u odnosu na prošlu godinu je odlična brojka – kazao je gradonačelnik Mato Franković te naglasio kako još samo jedna osnovna škola, ona u Mokošici, nije u jednosmjenskoj nastavi.

- Pred nama je još puno posla i vjerujem da ćemo kroz iduće dvije do tri godine i OŠ Mokošica uvesti u jednosmjensku nastavu. Danas je u Mokošicu krenulo 118 prvašića i impresivan je bio prizor u potpunosti ispunjene sportske dvorane. U posljednjih šest godina u Gradu Dubrovniku 20 milijuna eura se investiralo u osnovno školstvo od energetskih obnova do činjenice da smo u šest godina otvorili dvije osnovne škole, Montovjerna i u Karmenu – kazao je Franković.

image

U novoj zgradi OŠ Marina Getaldića u Karmenu počela nastava

Božo Radić/Cropix

Spomenimo još, ukupna vrijednost radova na objektu u Karmenu i određenih zahvata na postojećoj školi Centar iznosila je dva i pol milijuna eura. U novom školskom objektu neto korisne površine 720 kvadrata smješteno je šest učionica, u kojima se može smjestiti 105 osnovaca Marina Getaldića. Valja naglasiti kako je provedeno i uređenje i opremanje zgrade Centar. Školarce je tako jutros dočekalo obnovljeno unutarnje i vanjsko sportsko igralište. Radove od 39 tisuća eura financirao je osnivač škole, Grad Dubrovnik.

27. travanj 2024 14:55