StoryEditorOCM
DubrovnikU GRADU NEMA PANIKE |

PROVJERILI SMO: Turisti za razliku od ostatka Hrvatske ne ‘bježe‘ iz Dubrovnika, a stižu i rezervacije za jesen!

Piše Ahmet Kalajdžić
18. kolovoza 2020. - 18:01
Nakon što je dio hrvatskih medija objavio informaciju o tome kako je dio zapadnoeuropskih turista još ovog vikenda gotovo "panično bježao" iz Hrvatske u svoje matične zemlje kako bi ranijim, odnosno dolaskom prije ponoći između nedjelje i ponedjeljka izbjegli obvezatno testiranje na COVID-15 i moguću samoizolaciju u trajanju do 14 dana, "pregled situacije" na terenu krajnjeg juga Hrvatske ukazuje na to da iz Dubrovnika nema bijega gostiju!

image
Božo Radić/HANZA MEDIA


Ipak, zabrinutost se posebno odnosi na goste iz Austrije, Slovenije i Nizozemske koje su odlučile Hrvatsku staviti na "žutu" ili "crvenu" listu, iako je i kod njih prosječni broj zaraženih korona- virusom istovjetan ili čak i veći u odnosu na broj stanovnika. No, dojam je da zabrinutosti nema sve dok su otvorena emitivna turistička tržišta Njemačke i Velike Britanije, tako da se još uvijek diše punim plućima i uz spoznaju da nema ozbiljnijih potresa i udara na turističku sezonu.

– Prema posljednjim ažuriranim podacima iz sustava eVisitor, 16. kolovoza u gradu Dubrovniku je boravio 181 gost iz Austrije, 147 iz Slovenije, 80 iz Nizozemske te 908 gostiju iz Njemačke.

Situacija "nije crna"

Što se tiče zračne povezanosti Dubrovnika tijekom rujna se očekuje oko 20 posto prometa u odnosu na isti period prošle godine. Inače, od novosti možemo reći kako će prema podacima Zračne luke Dubrovnik, kompanija "Eurowings" početi s letovima 30.kolovoza te će letjeti tri tjedna tijekom rujna – kaže Aida Hadžić iz Turističke zajednica Dubrovnika dodajući kako prema podacima s terena, privatni smještaj ovu sezonu najviše ovisi o tzv. last minute Bookingu".

image
Božo Radić/HANZA MEDIA


– Trenutačne prognoze popunjenosti prema podacima agencije "Direct Booker" kreću se na oko 20 posto rezervacija. Također, prema informacijama s kojima TZ Dubrovnik raspolaže, u hotelima nije zabilježeno napuštanje destinacije ranije od planiranog, kao ni primjetno otkazivanje rezervacija - kazuje Aida Hadžić.

Iz razgovora s predstavnicima hotelskih kuća doznali smo kako situacija uopće "nije crna", a iz dijela hotelskih kuća, naprotiv, pohvalili su nam se kako im već stižu i rezervacije za ranu jesen, odnosno za rujan i listopad! No, svi su svjesni limitirajuće činjenice: Dubrovnik je aviodestinacija i sve ovisi o broju aviolinija. To ističe i Zrinka Marinović iz "Jadranskih luksuznih hotela":
– O broju avio linija za Dubrovnik najviše i ovisi nastavak daljnje sezone.

Generalni direktor resorta TUI Blue Kalamota Ivo Sabljić Markos međutim, ističe kako "na današnji dan nemamo otkazivanja rezervacija niti izvanrednih odlazaka gostiju".
– Za sada je sve još normalno stanje. Mi čak imamo od strane gostiju bilježimo i produljenje boravka! – kaže nam.

Nema otkaza rezervacija

Voditeljica prodaje luksuznog "Pucić Palace" hotela Ivona Begušić naglašava:
– Nismo zabilježili nikakva panična napuštanja hotela u proteklom tjednu. Gosti su boravili u hotelu sukladno napravljenoj rezervaciji, a izuzetak je jedan slučaj gostiju s područja Austrije koji su hotel morali napustiti dan ranije zbog predviđene samoizolacije koja je stupila na snagu u ponedjeljak. Za rezervacije u dolasku, u skoroj budućnosti, zabilježili smo otkaze rezervacija u manjem broju iz Austrije, Francuske i Češke – ističu u "Puciću".

image
Božo Radić/HANZA MEDIA



Direktorica prodaje "Premium Rixos Dubrovnik" Sandra Urlić kaže da "Hotel Rixos Premium Dubrovnik u ovom trenutku ne bilježi otkaze rezervacija.

– Najveći broj gostiju koji kod nas boravi su iz Velike Britanije, Hrvatske, Ukrajine i Njemačke. Svakodnevno pažljivo promatramo situaciju na našim tržištima, a moguće uvođenje restrikcija na pojedinim tržištima svakako će se odraziti i na buduće rezervacije u ovoj sezoni – naglašava Urlić.

image
Božo Radić/HANZA MEDIA


Međutim, neke od najvećih hotelskih grupacija kao npr. Vrtovi sunca ili hoteli grupacije Valamar na Babinom kuku, uopće nisu odgovorili na upit. To se uvijek može i dvojako iščitati. Naime, ili menadžment želi stvoriti dojam kako je sve u najboljem redu ili je, naprotiv, situacija ozbiljnija nego se misli te je bolje prešutjeti i ponašati se u stilu "šutnja je zlato". Kako god, mediji i javnost ostali su bez odgovora grupacije koja je inače u austrijskom suvlasništvu.

Glasnogovornica hotela "Hilton Imperial" Mia Miloslavić pak kaže:
– Unatoč objavama medija, mi u hotelu “Hilton Imperial Dubrovnik” nismo primijetili nikakvu paniku. Gosti u hotelu nisu počeli ranije napuštati hotel, te koliko smo razgovarali s njima, trenutačno ne mijenjaju svoje prvotne planove vezane za duljinu boravka u destinaciji – kaže Mia Miloslavić.

 
28. travanj 2024 17:34