StoryEditorOCM
DubrovnikDA SE NE ZABORAVI

Predstavljena monografija Suada Ahmetovića "Iz opkoljenog Dubrovnika za Vjesnik u Zagrebu", od velike vrijednosti za povjesničare i novinare

Piše Anton Hauswitschka
8. prosinca 2023. - 20:18
Predstavljanje monografije naziva Iz opkoljenog Dubrovnika za Vjesnik u Zagrebu, autora Suada Ahmetovica.Bozo Radic/cropix/

Dubrovački dugogodišnji novinar i publicist, dobitnik Zlatnog pera Hrvatskog novinarskog društva i nagrade Grada Dubrovnika, Suad Ahmetović, u Dvorani Ivana Pavla drugog predstavio je svoju novu knjigu, monografiju "Iz opkoljenog Dubrovnika za Vjesnik u Zagrebu". Monografiju u kojoj se nalazi odabranih 150 od čak 1000 tekstova koje je Ahmetović kao stalni dopisnik Vjesnika poslao u Zagreb ne samo tijekom rata već i predraća i poraća, izdana je u spomen i čast svih dubrovačkih branitelja koji su 6. prosinca proslavili svoj dan. Predstavljanju knjige, među ostalima, nazočili su predsjednik Gradskog vijeća Grada Dubrovnika, Marko Potrebica, te bivši gradonačelnik i ratni pregovarač, Nikola Obuljen.

-Kada sam prije par dana prelistao knjigu Suada Ahmetovića, pročitao dio, vidio datume, prisjetio sam se dana i događaja koje sam u gradu proživio kao dječak i izbjeglica. Gospar Suad jedan je od dubrovačkih novinara koji su izvještavali tijekom rata iz Dubrovnika i jako mi je drago da je sve što je tada pisao objavio u ovoj knjizi bez izmjena i bez naknadne pameti. Volio bi kad bi njegove kolege, ratni dopisnici napravili isto kako bi se sačuvala istina-, kazao je među ostalim Potrebica te prenijevši pozdrave gradonačelnika Mata Frankovića, naglasio kako mu je čast da je Grad Dubrovnik sudjelovao izdanju ove vrijedne monografije čije je predstavljanje i dio programa obilježavanja Dana dubrovačkih branitelja.

Obzorom da je bio spriječen doći na predstavljanje, jedan od recenzenata knjige, general Veselko Gabričević, jedan od zapovjednika obrane Dubrovnika i zapovjednik 163. brigade, njegovu recenziju pročitao je okupljenima dubrovački glumac Edi Jertec. Drugi recenzent, Jakša Raguž,s Hrvatskog instituta za povijest iz Zagreba naglasio je vrijednost Ahmetovićeve monografije prije svega za povjesničare, jer sadrži nepatvorene činjenice te jednako tako i za novinare. -Jako je važno da se objavljuju ovakve memorijalne knjige u bilo kojem obliku. Jer iza Vlaštice su počeli mijenjati povijest. Tako se u Trebinju 1. listopada, dan početka napada na Dubrovnik obilježava kao dan obrane Trebinja, održavaju se na tu temu okrugli stolovi. Zašto to rade? Zato jer su gubitnici- kazao je među ostalima Raguž naglasivši kako je trebinjsko - hercegovački korpus u vojnom smislu najveći gubitnik u Republici Srpskoj.

Suad Ahmetović pak istaknuo je među ostalima kako je agresija na Dubrovnik započela i prije 1. listopada 1991. godine. -Agresija je zapravo započela 10. ožujka 1991. godine kada je na Ivanici, iza same granice Hrvatske, osnovan ogranak SDSS-a Dubrovnik na kojemu je među ostalima bio i Radovan Karadžić koji je jasno tada poručio što se Dubrovniku sprema-, istaknuo je Ahmetović.

30. travanj 2024 15:20