StoryEditorOCM
DubrovnikUOČI UPISA

Ovo su diplome s kojima je posao u Dubrovniku siguran, na popisu je i jedno iznenađenje

Piše Silvia Rudinović
18. travnja 2024. - 07:33

Državna matura kreće u lipnju, pripreme su u tijeku, a maturanti su željene studije uglavnom već prijavili. Prijave su moguće do 17. srpnja, dok će 29. travnja biti objavljene orijentacijske rang liste za upis. Prema najnovijim podacima Agencije za znanost i visoko obrazovanje, deset najpoželjnijih studija po broju prvih izbora su redom: FER, medicina, arhitektura, poslovna ekonomija, psihologija (jednopredmetni studij), logopedija, pravo, kineziologija, farmacija i dentalna medicina. Svih deset najpoželjnijih studija odnosi se na visokoobrazovne ustanove u Zagrebu. Kvota prvorangiranog Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu je 650. Imaju čak 1.583 prijave, a 867 maturanata studij elektrotehnike i informacijske tehnologije i računarstvo prijavilo je kao svoj prvi izbor.

image

U Dubrovniku nema dovoljno liječnika
 

Sasa Buric/Cropix

Gledajući omjer kvote i prvog izbora, najteže je upisati glumu na Akademiji dramskih umjetnosti, gdje na jedno mjesto pretendira 11 kandidata. Slijede logopedija na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu, sestrinstvo na Zdravstvenom veleučilištu, kriminalistika na Policijskoj akademiji i psihologija na Filozofskom fakultetu, sve u Zagrebu.

Nadalje, među prvih deset studija s najvećom razlikom u omjeru kvote i prvog izbora su psihologija na Hrvatskim studijima, grafički dizajn i vizualne komunikacije na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci, dizajn na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, stručni studij radiološke tehnologije na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu i aeronautika, smjer vojni pilot, na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu.

Još uvijek nije objavljena analiza lanjske studije o zapošljivosti studenata nakon stjecanja diplome. Poznato je tek nekoliko podataka, npr. da je od generacije koja je diplomirala 2021./2022., njih 84,3 posto koji su se odazvali anketi posao pronašlo godinu dana nakon završetka studija, većina u struci (76,4 posto) i na neodređeno vrijeme (55,7 posto). Prosječna neto plaća ispitanika bila je 1.134 eura.

Hrvatski zavod za zapošljavanje svake godine radi analizu deficitarnih zanimanja, škola i studija za koje treba povećavati upisne kvote i gdje treba poticati upise stipendijama. U Dubrovačko-neretvanskoj županiji ove godine na popisu stručnih studija nakon kojih je posao siguran su sestrinstvo, fizioterapija i građevinarstvo. Od ta tri studija, samo sestrinstvo se može studirati u Dubrovniku.

Od sveučilišnih studija, u Dubrovačko-neretvanskoj županiji s lakoćom se zapošljavaju odgojiteljice, liječnici, nastavnici fizike, informatike i matematike, učitelji te oni s diplomom studija računarstva, elektrotehnike i informacijske tehnologije, farmacije, medicinske biokemije, rehabilitacije, psihologije, logopedije, građevinarstva, strojarstva, arhitekture, a na popisu su i glazbeni instrumentalisti. U mnogim županija nema dovoljno glazbenih pedagoga, ali ovo je jedina u kojoj su istrumentalisti deficitarno zanimanje.

Kao i prethodnih, i ove godine je preporuka smanjiti upisnu kvotu za studij Poslovne ekonomije. Nije to slučaj samo na jugu Hrvatske. Poslovna ekonomija trenutačno nigdje u Hrvatskoj nije na popisu traženih diploma.

18. travanj 2024 07:34