StoryEditorOCM
DubrovnikKONFERENCIJA ZA MEDIJE |

OBJAVLJENI DETALJI 1049. FESTE Festanjuli ostaju isti kao lani, građani pozvani da procesiju i misu prate putem medija

Piše M.R.K.
15. siječnja 2021. - 11:12

Dubrovačka biskupija danas je na konferenciji za novinare najavila 1049. Festu svetoga Vlaha i program. Najavljena jetrodnevnica, a rečeno je kako će ovogodišnji festanjuli biti oni prošlogodišnji. - iz reda pomoraca svjetovni domaćin Feste bit će Ivica Đurđević-Tomaš, a iz reda obrtnika Ivica Vrlić.

Festanjuli su imenovani usmenim dogovorom jer se Bratovština nije mogla redovito sastajati zbog pandemije, pa za Festu 2021. Nisu birani novi svetkovnici. Još nisu poznate ni epidemiološke mjere koje će za blagdan dubrovačkog sveca zaštitnika odrediti Stožer CZ. U planu su misa i procesija, no broj barjaka i hodočasnika ostaje nepoznanica. Građani su pozvani da misu i procesiju prate putem medija, a to je  prvi puta učinjeno proglasom Feste koja uobičajeno na proslavu dubrovačkog zaštitnika  zove hodočasnike u svim župama biskupije.

- Dragi štovatelji svetoga Vlaha, prilagođujući se okolnostima u kojima su se našli ne samo naš grad i biskupija nego i cijeli svijet, nastavljamo slaviti našega Parca. Pozivamo vas da, vođeni

ljubavlju i brigom prema bližnjima, ove godine Festu proslavite u svojim domovima prateći svečanu misu i procesiju u medijima. Na ovaj ćemo način pomoći liječnicima, medicinskomu osoblju i svima koji se izlažu spašavajući ljudske živote zdravlje. Neka to bude nas znak ljubavi prema svetomu Vlahu koji je i sam iscjelitelj i liječnik – glasi ulomak proglasa 1049. Feste sv. Vlaha, a kojeg je pročitao festanjul Ivica Vrlić. Prilagodba je neophodna mada proslava blagdana zaštitnika Dubrovnika, neće izostati potvrdio je rektor crkve Parca don Hrvoje Katušić.

Duhovna priprava trodnevnica u zbornoj crkvi sv. Vlaha od  30. siječnja do 1. veljače bit će u 18 sati. Euharistijsko slavlje s prigodnom propovijedi predvodit će don Ivica Huljev, biskupski vikar za otok Brač i župnik Pučišća i Pražnica.

Otvaranje Feste sv. Vlaha  na Kandeloru) pred zbornom crkvom sv. Vlaha uobičajeno u 15 i 30 sati, a nakon otvaranja Feste uslijedit će svečana molitva Večernje u katedrali Gospe Velike u 17 i 30 sati na kojoj će biti izlaganje relikvija Sv. Vlaha. Tradicionalni koncert nakon Večernje u katedrali ove će godine izostati iz epidemioloških razloga.

Središnje svečano euharistijsko slavlje e 3. veljače pred katedralom Gospe Velike u 10 sati  predvodit će ga msgr. Mate Uzinić, nadbiskup koadjutor Riječke nadbiskupije i apostolski upravitelj Dubrovačke biskupije. Nakon euharistijskog slavlja održat će se tradicionalna procesija gradom, s ograničenim brojem sudionika, a radi epidemiološke situacije ove godine iznimno neće biti moguće častiti svetačke moći dodirivanjem i ljubljenjem.

U popodnevnim satima predviđen je tradicionalni pozdrav barjaka nadbiskupu i katedrali u 15 i 30 sati pred katedralom i njihov pozdrav s Gradom, te naposljetku euharistijsko slavlje u crkvi sv. Vlaha u 18 sati koje će također predvoditi propovjednik Trodnevnice don Ivica Huljev.

Sva događanja, otvaranje, euharistijsko slavlje, procesiju i izvijanje barjaka prenosit će se preko mrežne stranice www.festa2021.hr, ali i preko drugih televizijskih i radijskih postaja.

Podsjetimo kako su ovogodišnji festanjuli Ivica Đurđević-Tomaš kapetan duge plovidbe, rođen u Dubrovniku 1969. od oca Iva i majke Jelene rođene Zec. Završio je Pomorski fakultet s naslovom diplomirani inženjer pomorskog prometa. Radi na Pomorskom odjelu Sveučilišta u Dubrovniku. U braku s Katicom i imaju troje djece.

Gospar Ivica Vrlić je kamenoklesar, rođen u Dubrovniku 1975. od oca Miha i majke Jele rođene Đanović. Osnovnu školu završio je u Smokovljanima, srednju školu u Dubrovniku, a praktično znanje kamenoklesarskog umijeća učio je i usavršavao od roditeljske kuće do klesarskih radionica u domovini i izvan, do Verone. Voditelj je kamenoklesarskog obiteljskog obrta, a sa suprugom Marijanom ima troje djece.

18. travanj 2024 14:04