StoryEditorOCM
Dubrovnik‘POZNO‘ LJETO 1961. |

O čemu su razgovarali stručnjaci na III. Međunarodnom kongresu epidemiologa na Korčuli?

Piše PSD.
24. ožujka 2020. - 14:03
Nije nam puno trebalo da naslov teksta „Rad međunarodnog kongresa epidemiologa“ objavljenog 2. rujna 1961. u 570. broju Dubrovačkog vjesnika povežemo s današnjom situacijom - 'koronakrizom'. Naš tjednik popratio je kongres, a ovdje možete pročitati o čemu su tadašnji svjetski stručnjaci, epidemiolozi razgovarali:  

Završnom plenarnom sjednicom danas će u Korčuli biti okončan rad III kongresa međunarodnog društva epidemiologa IEA, koji je na svečan način otvoren u Korčuli u ponedjeljak 28. kolovoza. Kongresu prisustvuje 120 delegata iz 30 zemalja, čije se zastave viju na obali i pred zgradom Doma kulture gdje se održavaju sjednice.

Svečanom otvaranju kongresa, pored delegata, prisustvovali su dr. Herbert Kraus, pomoćnik državnog sekretara SIV-a za narodno zdravlje, dr. Vojo Đukanović, direktor Saveznog zavoda za zaštitu zdravlja, Frano Milina, predsjednik NO općine Korčula, Pero Lozica, savezni narodni poslanik, Vicko Jeričević, sekretar Općinskog komiteta SK Korčula i drugi. Brojne učesnike iz 30 zemalja pozdravio je u ime organizatora - domaćina Frano Milina, a zatim je u ime SIV-a prisutne pozdravio dr. Herbert Kraus. Na pozdrave je odgovorio dr. Robert Cruichank, predsjednik Međunarodnog društva epidemiologa, koji je istakao da je zadovoljan što se ovaj skup održava u Jugoslaviji, u zemlji koja je do sada dosta učinila na polju zaštite narodnog zdravlja.

image
Arhiv Dubrovačkog vjesnika


On se tom prilikom posebno zahvalio domaćinu na uzornoj organizaciji koja će omogućiti učesnicima da s punim uspjehom obave zadatke zbog kojih su se okupili na ovom mjestu.
Za vrijeme rada Kongresa diskutiralo se o raznim temama iz oblasti medicinske nauke, kao na primjer o dijarealnim bolestima, o problemima iz medicine rada, o kardiovaskularnim bolestima koje se pojavljuju zbog utjecaja prašine u tekstilnoj industriji itd. Učesnici Kongresa su se složili da bi trebalo standardizirati dijagnostike u svim zemljama, kako bi se tom metodom uspoređivali rezultati i mijenjala iskustva. Na kongresu je bilo riječi i o sistetmu i organizaciji nastave na medicinskim fakultetima, te su i o tim pitanjima usvojeni neki interesantni zaključci.

Jedna grupa učesnika III. kongresa međunarodnog društva epidemiologa posjetila je Pupnat, gdje trenutno djeluje jedna medicinska grupa Medicinskog fakulteta iz Zagreba. Učesnici Kongresa upoznali su se na licu mjesta s nekim vidovima aktivnosti naše medicinske službe i vrlo se pohvalno izrazili o radu grupe. Delegati su tom prilikom bili vrlo srdačno primljeni od mjesnog stanovništva, pa su dirnuti pažnjom mještana organizirali akciju za sakupljanje dobrovoljnih priloga za gradnju škole. Neposredno pred završetak kongresa prof. dr. Robert Chuichank je izjavio da može slobodno reći u ime svih učesnika, da je skup u Korčuli bio ne samo dobro organiziran, nego da je protekao u vrlo sadržajnom radu, koji će korisno poslužiti svim učesnicima za njihovu daljnju aktivnost na polju što uspješnije organizacije preventivne zaštite. F. Klisura          

 
18. travanj 2024 20:19