StoryEditorOCM
DubrovnikZRINKA RAGUŽ|

NOVA POTPREDSJEDNICA DUBROVAČKOG HDZ-a: Odradili smo veliku većinu obećanih projekata, pa na izborima 2021. ne vidim ozbiljnu konkurenciju

Piše Lorita Vierda
3. prosinca 2020. - 13:23
Pročelnica gradskog Upravnog odjela za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju Zrinka Raguž na stranačkim je izborima, osvojivši povjerenje članova, postala potpredsjednica dubrovačkog HDZ-a. Kao dugogodišnja članica stranke, zaposlenica najprije županijske, a potom i gradske uprave, gleda unaprijed u svibanj 2021. kad su na redu izbori za gradonačelnika Dubrovnika i Gradsko vijeće, no, osim po broju kandidata, ne vidi ozbiljnu konkurenciju za aktualnu gradsku vlast.
 

Čestitke na mjestu potpredsjednice gradskog ogranka stranke. Gledajući s vremenskim odmakom, što je ono bitno drugačije u odnosu na 'stari' HDZ, i gradski i nacionalni? Na nacionalnoj razini ispilivavaju afere, optužnice, presude...


-Zahvaljujem na čestitki. Ne gledam na svoju novu funkciju potpredsjednice kao zadatak, već kao čast i odgovornost. Zadaci se ispune, završe, čast ti je povjerena, a odgovornost obvezuje. Na nacionalnoj razini je itekako vidljiv odmak koji je stranka napravila u odnosu na neka prošla vremena pa i po pitanju umjerenosti i transparentnosti. No, nije jednostavno nagomilane probleme riješiti u kratkom razdoblju. Ali važno je na njihovom rješavanju sustavno i kontinuirano raditi. Osobno mi je drago što je predsjednik stranke Andrej Plenković ipak smogao snage i krenuo u borbu „nulte stope tolerancije na korupciju“. Afere i optužnice postoje u svim državama i u svim strankama, no smatram kako ne može postojati kolektivna odgovornost već odgovornost pojedinca, iza svake takve radnje stoji ime i prezime onoga tko je zloupotrijebio svoju dužnost te su takve stvari za osudu bez obzira na stranačku pripadnost.

image
Zrinka Raguž
Bozo Radic/CROPIX



Sjetite se da mi na lokalnoj razini imamo primjer osobe koja je gradske novce koristila za osobne potrebe i pravomoćno je osuđena zbog toga. Gradski odbor HDZ-a te gradska uprava na čelu s gradonačelnikom Frankovićem ima jasan stav od samog početka – nulta stopa tolerancije na korupciju, ali i na bilo kakve prijetnje i pritiske. Taj stav je bio jasno vidljiv u konkretnim postupcima gradonačelnika nakon kojih su uslijedile promjene u određenim upravnim odjelima i ustanovama Grada."
 

Ima li ozbiljnih kandidata koji bi mogli zaprijetiti aktualnom gradskom vodstvu? Cijeli je niz zasad poznatih kandidata, novih, starih, neovisnih...


-Koliko mi je poznato, najmanje tri kandidata s ljevice su najavila svoju kandidaturu za gradonačelnika- od bivšeg gradonačelnika Vlahušića preko predsjednika SDP-a Barača do novooformljene stranke „Srđ je Grad“, koja još u tajnosti drži ime kandidata. Vjerujem da će kandidate imati i DDS i DUSTRA-a i MOST, ako ništa onda zbog prilike da se kroz tu kandidaturu promovira i sama stranka odnosno stranačka lista za Gradsko vijeće. S našim gradonačelnikom to je, dakle, najamanje sedam kandidata za gradonačelnika za izbore u svibnju dogodine. Svakako, budući smo odradili veliku većinu obećanih projekata (u ovim preostalim nas je usporilla pandemija), da nemamo nikakvih repova iz mandata, ali i na sam pristup upravljanju Gradom, očekujem uvjerljivu pobjedu gradonačelnika Frankovića i HDZ-a za Gradsko vijeće. Iako u politici nikada ne možeš biti siguran kako će birači reagirati, sve odrađeno i način na koji upravljamo Gradom drži me u uvjerenju da zaista u ovom trenutku nemamo ozbiljniju konkurenciju. Ni gradonačelnik kao pojedinac, ni mi kao tim.
 

Pandemiji čini se nema kraja, za što bi se Dubrovnik po vama morao 'uhvatiti', a da sve nade ne polaže u turizam, gdje je izlaz?


-Vrlo je nezahvalno nagađati što bi se, kada i kako moglo događati s COVID-om. No, svakako je ovo prilika da razmislimo u kojem smjeru dalje. Turizam nam ni u kom slučaju ne smije biti jedini oslonac jer je on zapravo krhka biljka. Malo jači vjetar i ugrožena je, ako ne i uništena.

image
Zrinka Raguž
Bozo Radic/CROPIX


Moramo stvarati nove vrijednosti, a što se tiče turizma ovo nam je prilika da uistinu provedemo zacrtani plan o održivom turizmu, Gradu koji poštuje svoje građana, a samim time omogućujemo i posjetiteljima bolji i ljepši doživljaj našeg Grada. Kao što je i gradonačelnik Franković više puta istaknuo- Grad se treba usmjeriti i na neke druge stvari- prije svega na IT tehnologiju, filmsku industriju te ruralni razvoj. Grad već intenzivno radi na stvaranju preduvjeta kako bi privukli takve sektore i omogućili im razvoj, a takva zona se planira na Pobrežju."
 

Kao pročelnica UO-a koji povlači novce - ima li se odakle povući sredstava? Koji je momentalno najvažniji projekt za Grad?


-Korona kriza nas je usporila, ali nikako zaustavila. Još jednom su se europski fondovi pokazali kao neizmjerno važni. Nama u Gradu su bitni od samog početka, od kada smo preuzeli odgovornost za Grad. Sjetite se da bivša gradska uprava nije iz EU fondova uzela niti kunu. Nakon malo više od tri godine mandata ugovorili smo više od milijardu kuna bespovratnih sredstava.
U ovom trenutku kao pročelnici najbitnije mi je dočekati potpisivanje 881 milijun kuna vrijednog ugovora o Aglomeraciji Dubrovnik te da započne realizacija prve faze projekta Lapadske obale, vrijedne 70 milijuna kuna. Ima tu još i niz financijski manjih projekata koje ili provodimo ili prijavljujemo na različite natječaje EU, ali ova dva su mi zaista najbitnija. Spremno dočekujemo i buduću europsku perspektivu 2021.-2027. Otkrili smo europske fondove, naučili ih koristiti i dalje se vodimo samo jednom smjernicom njihovog korištenja- na dobrobit našega grada i njegovih stanovnika."

Ako za vama ostaju afere, nema toga PR-a koji će vas spasiti...

Je li dobar PR u politici 'sve'?


- PR je potreban, ali daleko od toga da je sve. Ako loše radite i ako iza vas ostaju afere, nema toga PR-a koji će vas spasiti od javnosti. A kazna dolazi onda kada je najbolnije - na izborima. Jer, kaže ona jedna, možete varati neke ljude neko vrijeme, ali ne sve ljude svo vrijeme. Doduše, dosta političara misli da zaista mogu PR-om rješiti sve probleme. Ali to je zabluda. PR može ublažiti probleme, ali ih ne može riješiti. Mi u gradskom HDZ-u se PR-om koristimo kako bi javnosti prezentirali učinjeno, planirano i kako bi bili što transparentniji i dostupniji u radu. S obzirom na sve što se u ove tri i po godine dogodilo, jasno je da nama PR nije trebao kao alat za zataškavanje nego isključivo za promoviranje projekata i informiranje naših sugrađana o svemu što se u Gradu događa."
19. travanj 2024 13:15