StoryEditorOCM
DubrovnikKad zazvecka u gluho doba

Noćni ‘koncert‘ praznih boca: Pogledajte kako zvuči ‘suvremeni sustav odvojenog prikupljanja ugostiteljskog otpada‘

Piše K. F.
6. svibnja 2024. - 12:50

- Pozdravimo nova inventivna rješenja! Ovako oko 3:20 u noći, izgleda (zvuči) suvremeni sustav odvojenog prikupljanja ugostiteljskog otpada. (Prikazan je samo kratki isječak.) Uskoro bi mogli postati i šampioni ekologije! - objavila je sugrađanka na facebook stranici Gradskog kotara Grad. Priložila je i snimku razvrstavanja staklenih boca iz obližnjeg ugostiteljskog objekta i mjerač buke koji se penje i do 66 decibela. Snimka najbolje dočarava uz kakve zvukove u gluho doba noći pokušavaju spavati stanovnici povijesne jezgre. Objava je izazvala niz komentara poput onog da je i u Kunićevoj ‘noćas orilo i zveckalo‘ iz kojih se da iščitati kako se slične bučne situacije događaju u svim gradskim kvartovima tijekom sezone, što ne čudi jer barem ugostiteljskih objekata unutar zidina ne nedostaje. Radi li ovo netko od ugostitelja, i netko od poduzetnih sakupljača boca, na snimci se ne može razabrati, ali da njihova noćna rabota ljudima smeta - smeta im. Neugodno je slušati i na ovom videu. 

- Ista situacija i u našoj ulici. Prijavljivali bezbroj puta, što zbog glasne glazbe, što zbog pijanaca... Nema tih komunalaca i policije koji mogu nešto učiniti. Pođu na teren, upozore, nakon 10 minuta glasnoća opet do 80 dcb. Sramotno je da se gradonačelnik na sve ovo osvrnuo rečenicom: "Ovo mi je prva vijest o tome!" Čak je i u onoj izjavi za novinare prije mjesec dana rekao da su u cijeloj sezoni imali samo jedno žaljenje na glasnu glazbu. Pa kome mi prijavljujemo? Gdje te prijave idu? - zapitala se članica FB grupe, dok je uz komentar ‘ako šutite i mučite uživajte u noćnoj muzici praznih boca‘ jedan član savjetovao da se o svemu obavijesti nadležne te ih se pita o pravima građana na noćni mir. 

- Davnih 70-ih radio sam u hotelu i čitao sam utiske stranaca zabilježenih u knjizi žalbe/utisaka: (koliko se sjećam) Jedan Nijemac navodi da su pili piće ispred kafića iza ponoći i da ih je neko zalio vodom s gornjih prozora. Kaže da mu je bilo simpatično jer u kafiću nije bilo klime i na ovaj način malo se rashladio. Zaključio je da je to bio znak živog grada! - napisao je sugrađanin.

 

Iz Grada Dubrovnika reagirali su na objavu na našem portalu vezanu za prikupljanje ugostiteljskog otpada. Reagiranje prenosimo u nastavku:

"Nastavno na napis objavljen danas na portalu Dubrovački vjesnik „KAD ZAZVECKA U GLUHO DOBA Noćni ‘koncert‘ praznih boca: Pogledajte kako zvuči ‘suvremeni sustav odvojenog prikupljanja ugostiteljskog otpada‘, ovim putem želimo Vas obavijestiti kako se ne radi o organiziranom sustavu odvojenog prikupljanja ugostiteljskog otpada kako to sam članak imputira, već se radi o samovolji osobe koja u ranim jutarnjim satima po odlagalištima otpada unutar povijesne jezgre prikuplja boce. Na predmetnoj snimci jasno je vidljivo kako navedena ta osoba boce razvrstava na jednoj lokaciji. Komunalno redarstvo Grada Dubrovnika u ovom trenutku provodi sve postupke za utvrđivanja identiteta ove osobe, uz pomoć informacija od stanovnika povijesne jezgre. Postoje navodi kako je riječ o stanovniku ili stanovnici povijesne jezgre, ali s konkretnim podacima ne možemo izaći u javnost do okončanja postupka. Navedena osoba bit će sankcionirana kada ista bude zatečena u nedozvoljenim radnjama".

27. svibanj 2024 22:21