StoryEditorOCM
DubrovnikMARKO BALIJA UZVRATIO:

‘Nikome nisam prijetio niti sam tajni mail dobio od Silve Vlašić‘

Piše Silvia Rudinović
29. rujna 2020. - 13:14
„Nikada nikome nisam prijetio niti je to moj modus operandi!“, izjavio je Marko Balija, vlasnik i predsjednik uprave tvrtke Consultants d.o.o., koji se obratio danas novinarima kako bi, po njegovim tvrdnjama, demantirao jučerašnje izjave dubrovačkog gradonačelnika Mata Frankovića i privremenog pročelnika gradskog odjela za  izdavanje dozvola, Zdenka Medovića. Balijina tvrtka, koja u svom portfelju ima tri hotela te građevinske djelatnosti, od Grada Dubrovnika tražila je dozvole za projekt rekonstrukcije hotela Sumratin, vrijedan 150 milijuna kuna. Nije demantirao da je zamjenici gradonačelnika Orlandi Tokić u travnju ove godine poslao slao SMS poruke, no u njima, kaže, nije bilo ništa prijeteće što potvrđuje činjenica da je kaznena prijava protiv njega odbačena.

- Prijava Orlande Tokić je lažna prijava koja nema nikakvog utemeljenja, zasniva se na mojim riječima koje se temelje na 'molim te' i, u principu,  'dosta mi je' – rekao je Balija te poručio: „Nismo radili pritiske, dok nismo došli do zida, a ovo sad je zid“.
Balija je više pušta spominjao kako njegova tvrtka trpi štetu zbog „šutnje administracije“ i izjavio kako smatra da upravna tijela Grada Dubrovnika krše zakon o upravnom postupku. Zahtjev je podnesen u odgovarajućem roku, a resorni odjel za izdavanje dozvola nije odgovorio u roku 60 dana, pa su se obratili drugostupanjskom tijelu. Objavom dopisa koji to demantira, Balija je odgovorio na jučerašnju tvrdnju Zdenka Medovića kako resorno Ministarstvo nije reagiralo na dopis investitora u ovom slučaju.

- Ovo je za trenutačnu ostavku ili otkaz gospodina Medovića – izjavio je Marko Balija te dodao: „Upravna tijela Grada ne govore istinu i ne rade svoj posao. Zbog toga trpimo štetu mi i sam Grada Dubrovnik, jer smo u nepotrebnom sukobu“.

image
Marko Balija, vlasnik tvrtke Consultants d.o.o.
Božo Radić/CROPIX


Što u ovom općem upravnom postupku ukazuje na osnovanu sumnju počinjenja kaznenog djela od strane upravnih tijela, pita Balija, pa kao moguće odgovore nudi: davanje naloga Orlandi Tokić da pođe u upravni odjel, piše izvještaje o projektnoj dokumentaciji za hotel Sumratin, miješanje u rad samostalnih odjela, potom navodi i 'tajne a službene' mailove u okviru općeg upravnog postupka, davanje netočnih podataka kojima se, kako kaže, utječe na donošenje odluka tih tijela. Na novinarsko pitanje, hoće li  s obzirom na sve što izjavljuje podnijeti tu kaznenu prijavu, Balija odgovara kako trenutačno ne može donijeti razboritu odluku o tome.

Do ovakvih zaključaka, između ostaloga, dolazi iz dokumenta koji mu je, tvrdi, anonimno proslijeđen od zviždača iz Upravnog odjela za izdavanje dozvola kojega je tada vodila pročelnica Silva Vlašić. Već u svibnju, Vlašić je dala ostavku na pročelničko mjesto, a kasnije je sam Franković priznao kako joj je osobno rekao da odstupi.
- Taj dopis nije mi dala Silva Vlašić – odgovorio je Balija na novinarsko pitanje.

- Ne može zamjenica gradonačelnika ulaziti u upravni odjel i govoriti je li projekt sukladan GUP-u. To je ozbiljan problem. To je van statuta! – izjavio je Balija.

image
Marko Balija, vlasnik tvrtke Consultants d.o.o.
Božo Radić/CROPIX


U tom 'tajnom' mailu koji je Orlanda Tokić poslala gradonačelniku, a on tadašnjoj pročelnici Vašić, stoji kako „predlaže da se pričeka s izdavanjem suglasnosti od strane Grada za ishođenje dozvole do donošenja izmjena plana“.

- Zamislite da ste pročelnik i da dobijete ovakav mail od gradonačelnika. To je za vas nalog - rekao je investitor.

Balijina tvrtka kao suvlasnik je tražila razvrgnuće suvlasništva te ima pravo prvokupa u parceli koja je u ovom slučaju također kamen spoticanja, i koja se spominje u 'tajnom mailu'.

Pita se, kako je moguće da su u 18 mjeseci uspjeli projektirati dvije zračne luke i tri hotela, ali hotel Sumratin ne uspijevaju. Toliko, naime, ovaj postupak traje. Pritom spominje i tvrtku Trames koju također zastupa.
Također, Balija pita kako je moguće da gradonačelnik ima službeni policijski zapisnik njegova iskaza u MUP-u nakon prijave Orlande Tokić, zapisnika kojega ni no sam nema. Inače, Balija potvrđuje kako je financirao kampanju HDZ-a na državnoj razini.

Na pitanje, kako bi opisao svoj odnos s Orlandom Tokić prije ovog slučaja Sumratin, je li i inale među njima bila uobičajena SMS komunikacija, te kojim se to još njegovim investicijama zamjenica gradonačelnika bavila, Marko Balija se spominje stambenog objekta u Solitudu gdje je njezin suprug tada bio Balijin odvjetnik u potupku prema Gradu Dubrovniku vezano za pravne odnose izgradnje komunalne infrastrukture. 
- Suštinski, gospođa Tokić je bila djelatnik kod mene. Imali smo dobar odnos. Cijenim je, veliki je radnik, marljiva je, ali, ovo štp govorim nije politički, riba smri od glave. Ako ne znate voditi svoje ljude, izađi iz kolosijeka. Gospođa Tokić mora biti vođena, njoj se moraju dati jasni zadaci - izjavio je Balija.
Na pitanje, kako bi pak opisao svoj odnos sa Silvom Vlašić, Balija kaže: "Jednako dobar kao s gospođom Tokić".
07. svibanj 2024 19:38