StoryEditorOCM
DubrovnikGRAD PO MJERI GRAĐANA

Napreduje sanacija Orlandova stupa i obnova sportskog igrališta na Osojniku, gradonačelnik čestitao nagrađenoj vodičici Lidiji Begić

Piše Grad Dubrovnik
19. studenog 2021. - 09:36

SANACIJA ORLANDOVOG STUPA

Održan sastanak stručne misije ICCROM-a

Zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić sudjelovala je na sastanku stručnjaka Međunarodnog centra za očuvanje i restauraciju dobara kulturne baštine (ICCROM), Hrvatskog restauratorskog zavoda i Konzervatorskog odjela u Dubrovniku u okviru Stručno-tehničke misije za određivanje daljnjeg pristupa oštećenjima nastalima na Orlandovom stupu. Sastanku su nazočile i pročelnica Upravnog odjela za kulturu i baštinu Julijana Antić Brautović te Mihaela Skurić, ravnateljica Zavoda za obnovu Dubrovnik.

image
Nastavlja se monitoring Orlandova stupa
Grad Dubrovnik

Konzervatorica-restauratorica Hrvatskog restauratorskog zavoda Vinka Marinković na sastanku je izvijestila o provedenim aktivnostima na Orlandovom stupu tijekom 2020. i 2021. godine te dala prijedlog dinamike rada za sljedeće razdoblje. U svojem je izvješću istaknula da je Orlandov stup upravo zbog svojeg smještaja na otvorenom kao kulturno dobro izložen brojnim rizicima poput poplava, potresa, masovnih okupljanja i vandalizma. Dodala je kako je i sama funkcija stupa kao nosača zastave u kombinaciji s jakim vjetrom stvorila dodatna oštećenja na spomeniku.

Zamjenica Tepšić sastanku se pridružila video vezom te je izrazila potporu svim aktivnostima u cilju zaštite ovog vrijednog spomenika kulture, još jednom naglasivši važnost Orlandovog stupa u temeljima identiteta Grada i njegovih građana, naglasivši kako je interes cijele dubrovačke javnosti da se restauracija stupa provede kvalitetno.

Nastavak monitoringa

Zaključeno je da se preporuke za 2022. godinu odnose na nastavak monitoringa, redovito pregledavanje i dokumentiranje promjena na Orlandovu stupu.

SPORTSKE INVESTICIJE

Obnavlja se sportsko igralište na Osojniku

U sklopu aktivnosti investicijskog održavanja dječjih i sportskih igrališta na području Grada Dubrovnika u tijeku su radovi obnove i uređenja sportskog terena na Osojniku. Radovi su započeli koncem listopada, a trenutno traje obnova ograde terena. Nosiva konstrukcija premazat će se pocinčanom bojom, a staro žičano pletivo zamijenit će se novim.

image
Obnavlja se sportsko igralište na Osojniku
Grad Dubrovnik

Golovi i košarkaška konstrukcija će se obojati.Paralelno s navedenim radovima provodi se i postavljanje nove ograde u visini od 1,50 metara kod krova te se ugrađuju četiri nova vrata za spremišta ispod tribina. Završetak svih radova planiran je za sljedeći tjedan.Radove obnove i uređenja sportskog igrališta na Osojniku izvodi tvrtka Tehnogradnja d.o.o. kao ugovorni izvođač, a investicijom vrijednom 125.789,75 kn s PDV-om upravlja nadležni Upravni odjel za komunalne djelatnosti, promet i mjesnu samoupravu.

Kutak za rekreaciju

Ovo ulaganje imat će veliki značaj za djecu i građane s područja Osojnika koji će uskoro dobiti novouređeno mjesto za rekreaciju i brojne aktivnosti.

NAJBOLJA TURISTIČKA VODIČICA GODINE

Vodičica Lidija Begić na prijemu kod gradonačelnika Frankovića

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić i pročelnica Upravnog odjela za turizam, gospodarstvo i more Antonela Svilarić primili su turističku vodičicu Lidiju Begić, nagrađenu vrijednim priznanjem „Čovjek - ključ uspjeha, djelatnik godine“ u kategoriji turistički vodič. Gradonačelnik Franković uputio je čestitke Lidiji Begić na ovom prestižnoj nagradi i predanom radu u sektoru turizma proteklih godina, posebice u izazovnim vremenima pandemije.

image
Vodičica Lidija Begić na prijemu kod gradonačelnika Frankovića
Grad Dubrovnik

„Iznimno nam je zadovoljstvo da je upravo jedna Dubrovkinja izabrana za najbolju turističku vodičicu godine, što još jednom pokazuje potencijal, znanje i entuzijazam naših djelatnika u području turizma. Vašim ste radom ovu nagradu siguran sam i zaslužili, a taj doprinos prepoznat je na nacionalnoj i lokalnoj razini“, istaknuo je u ovoj prigodi gradonačelnik.

Vodičica Begić ovom se prilikom zahvalila na pozivu naglasivši kako za nju priznanje Hrvatske turističke zajednice predstavlja iznimno postignuće te da je ono vrlo važno i za promociju dubrovačkog turizma i njegove kvalitete.

Dani hrvatskog turizma

 

Nagrade najzaslužnijim pojedincima u turizmu tradicionalno se dodjeljuju u sklopu manifestacije Dani hrvatskog turizma, koja je ove godine održana u Župi dubrovačkoj.

26. travanj 2024 23:21