StoryEditorOCM
DubrovnikGRAD PO MJERI GRAĐANA

Napreduje Plan upravljanja i spomenik za djecu poginulu u Domovinskom ratu, u subotu Zbor građana GK Grad, Ana Ivelja ravnateljica Skloništa za nezbrinute životinje

Piše Grad Dubrovnik
15. ožujka 2024. - 10:56

PRIMJER DOBRE PRAKSE

Dubrovnik prednjači u provedbi Plana upravljanja

U organizaciji Ministarstva kulture i medija RH i Grada Dubrovnika, u Studentskom domu u petak je održana panel rasprava posvećena temi izrade i provedbe planova upravljanja za povijesne gradske jezgre upisane na popis svjetske baštine UNESCO-a. Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, ujedno predsjednica Upravnog odbora Upravljačke komisije dubrovačkog Plana upravljanja zahvalila je Gradu na organizaciji panela i prilici da ostali gradovi čuju iskustva Dubrovnika.

image

Gradonačelnik Mato Franković govorio je o dosezima Plana upravljanja

Grad Dubrovnik

Govoreći o dosadašnjim rezultatima Plana upravljanja gradonačelnik Mato Franković istaknuo je brojne mjere za područje povijesne jezgre, poput kontrole buke, čišćenja kanalizacije kroz projekt Aglomeracije, rješavanja problematike prometa oko povijesne jezgre reguliranjem prolaska, što se kroz testnu fazu očekuje ovo ljeto, kao i izradu Plana nosivog kapaciteta koji je završen. –„Izgrađena je nova škola i primila je svoje prve učenike, u tijeku je i natječaj za stanove za mlade obitelji s više djece, putem kojeg ćemo zbrinuti šest dubrovačkih obitelji u stanovima u vlasništvu Grada. Dva smo stana već kupili, a u planu je kupnja još četiri nova objekta u povijesnoj jezgri. Važno je napomenuti i da su svi ovi stanovi ranije bili apartmani za iznajmljivanje turistima, a sada će u njima živjeti obitelji s djecom“, kazao je gradonačelnik Franković.

NASTAVLJENA SURADNJA S RODITELJIMA

Glavni projekt spomenika za djecu poginulu u Domovinskom ratu

Nakon odabira idejnog rješenja spomen obilježja za djecu poginulu u Domovinskom ratu u Dubrovniku, a koje je predstavljeno uz Dan dubrovačkih branitelja, nastavlja se uska komunikacija i suradnja s roditeljima stradale djece okupljenima u Udrugu civilnih stradalnika Domovinskog rata.

image

Spomenik djeci poginuloj u Domovinskom ratu

Grad Dubrovnik/

Tako je prošlog tjedna održan sastanak s predstavnicima navedene udruge i projektantima - akademskim kiparom Hrvojem Bilandžićem i dizajnerom i arhitektom Daliborom Stošićem. Uskoro se očekuje potpisivanje ugovora za izradu glavnog projekta. Temeljem izrađene projektne dokumentacije ishodit će se građevinska dozvola te zatim krenuti u javnu nabavu za izvođenje radova i skulpture.

Roditelji odobrili rješenje

Samo projektno rješenje spomenika s javnim parkom odobreno je od roditelja stradale djece, predstavnika udruge, te se može nastaviti s daljnjom razradom u glavni projekt.

GRAD POKRENUO ZBOROVE GRAĐANA

Nakon GK Ploče iza Grada, u subotu GK Grad

U namjeri što značajnijeg uključivanja građana i dobivanja izravnih informacija o dnevnim problemima s kojima se susreću, gradska uprava, u suradnji i koordinaciji s gradskim kotarima, pokrenula je ciklus zborova građana. U subotu je tako u Lazaretima održan zbor građana Gradskog kotara Ploče iza Grada.

image

Zborovi građana dubrovačkih gradskih kotareva

Grad Dubrovnik/

– „Dijalog s građanima je važan, bitno je čuti što građane muči, njihove prijedloge i primjedbe i na taj način direktno komunicirati. Ohrabrujuće je vidjeti ovoliki broj ljudi jer to znači da imaju povjerenje u institucije, a na nama je da opravdamo to povjerenje“, rekao je gradonačelnik Franković i najavio idući zbor građana u GK Grad, gdje su od zadnjeg susreta učinjeni značajni pomaci.

Zbog građana GK Grad

U subotu, 16. ožujka u 18 sati u dvorani Ivana Pavla II. je zbor građana Gradskog kotara Grad, a u idućim tjednima uslijedit će i zborovi građana i na ostalim područjima grada.

SKRB O NAPUŠTENIM ŽIVOTINJAMA

Ana Ivelja, dosadašnja privremena ravnateljica Javne ustanove Skloništa za nezbrinute životinje Dubrovnik, izabrana je za ravnateljicu na razdoblje od četiri godine. Odluku o njenom imenovanju donijelo je Upravno vijeće Ustanove nakon što je prethodno proveden natječaj za izbor i imenovanje ravnateljice. Prije nešto više od godinu i pol dana Grad Dubrovnik je pokrenuo projekt Adopt Žarkovica.

image

Ana Ivelja

Tonci Plazibat/Cropix

Uz veliki angažman voditeljice projekta Ane Ivelje, u suradnji s volonterima i udrugama s područja Hrvatske te uz podršku međunarodne organizacije Network for Animals, riješen je 20 godina star problem nelegalnog i neregistriranog azila na Žarkovici u kojem je u neadekvatnim uvjetima živjelo više od 260 životinja. Svi psi su izliječeni, većina je udomljena, a samo manji dio njih preseljen je u adekvatne uvjete u prvom gradskom azilu.

Potpuno skrb za ‘stanare‘

Ustanova obavlja zbrinjavanja napuštenih ili izgubljenih životinja te djelatnost skrbi, sterilizacije, označavanja i veterinarske zaštite napuštenih ili izgubljenih životinja u skloništu.

27. travanj 2024 08:32