StoryEditorOCM
DubrovnikOČEKUJU I PROJEKTANTE |

NAKON SOLINSKE, NA NOGAMA I HVARSKA ULICA Stanari bukirali dane za prosvjede, tvrde da se pod rekonstrukcijom krije novogradnja

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
8. lipnja 2020. - 17:26
Nino Klečak u ime stanara Hvarske ulice pozvao je projektante Peković/Matković na prosvjede stanara ove ulice, zakazane za srijedu, 10. lipnja. Prosvjed se organizira zbog projekta u kojem se ne radi o 'rekonstrukciji staroga', već izgradnji potpuno novoga objekta koji se provodi pod pojmom 'rekonstrukcija', iako projektanti nisu dokazali postojeće stanje i poboljšanje temeljnog zahtjeva postojećeg objekta, već je projektom dokazan novi objekt, a njihovim vlastoručnim potpisima i službeno ovjeren, ističe Klečak.

- U nadi da će nam osobno u srijedu objasniti sve nedostatke projekta investitora 'In trend', vlasnika Mirka Obrvana, pozvali smo projektante na prosvjed u srijedu. Sumnjam da će se odazvati – rekao je Nino Klečak, te naglasio da će im se pridružiti stanari Solinske ulice s kojima dijele slične probleme.

image
Tonči Plazibat/Hanza Media


- Budući da mi stanari Hvarske smatramo da se pod arheološke radove žele izvesti građevinski radovi do obustave 15. lipnja, 'bukirali' smo dva dana za prosvjede, srijedu i petak. Kad već nema turističkog bukinga, možemo bukirati za prosvjede – malo se našalio Klečak.

- Dozvola je dobivena samo za rekonstrukciju i nadogradnju, ali strahujemo da 'na mala vrata' investitor pokušava napraviti potpuno novi objekt za koji ne bi mogao dobiti građevinsku dozvolu i za koji bi mu, zbog 'buffer zone', trebali potpuno novi uvjeti – izrazio je svoje sumnje Klečak.

-Trenutno se na lokaciji vode arheološki radovi, a investitor je u 'kašeti brokava', pa želi što prije završiti ove zemljane radove – pojašnjava razloge prosvjeda.

Podsjetimo, zbog arheoloških nalaza pronađenih prilikom izvođenja građevinskih radova na k.č. 1569/1, k.o. Dubrovnik, o čijem pronalasku investitor IN TREND d.o.o. iz Dubrovnika nije izvijestio nadležni Konzervatorski odjel, radovi na čestici privremeno su obustavljeni do pokretanja postupka obveznih arheoloških istraživanja, izvijestila je još prije korona krize Marta Perkić, dipl. arheologinja, viša stručna savjetnica – konzervatorica za arheološku baštinu iz Konzervatorskog odjela u Dubrovniku. Ta su istraživanja u tijeku.

- Napravili smo u međuvremenu jedno vještvo po nalogu Općinskog suda u Dubrovniku, u kojem je ovlašteni sudski vještak utvrdio niz nepravilnosti – da temelja nema, da nisu onakvi kakvi su u projektu, da je projekt neusklađen... Izgleda kao loš diplomski rad nekog studenta, a ne ovlaštenih projektanata – istaknuo je Klečak.

- Znalo se za taj arheološki lokalitet, ali ga je investitor htio betonirati. Mi smo to zaustavili. Arheolog se pojavio 26. veljače, prije rješenja konzervatora. Ne znamo kako se pojavio prije rješenja konzervatora? Pozvali smo policiju pa je otišao, te se ponovo pojavio 9. ožujka – podsjeća Nino Klečak.

- O njegovim nalazima ovisi kojim će putem projekt krenuti dalje. Prijava je išla i DORH-u.

image
Tonči Plazibat/Hanza Media


A evo što kaže investitor, Mirko Obrvan:

- Žao mi je što stanarima smeta, ali ja radim s ispravnom građevinskom dozvolom, svom dokumentacijom i svim mogućim i nemogućim nadzorom. Smeta im, znam, i meni su radili oko kuće pa mi je smetalo. Pomagao sam da što prije sve završi i da odu ća. Što ću vam reći... Žao mi je da im smeta, ali ja to moram napraviti. Imam sve papire. Već me dvije godine razvlače po medijima. Prvo su me tužili da dozvola nije ispravna, pa je išla na reviziju, pa se pokazalo da je dozvola ispravna. Sve to organizira jedan susjed koji je zauzeo moj magazin. Tražio je da mu poklonim taj magazin, a kad nisam, rekao mi je da neću to nikad napraviti. I što da ja sad rečem, ja ću to napraviti, pa umjesto u godini dana, napravit ću u tri – rekao je Mirko Obrvan.

- Na gradilištu je tabla i sve na njoj piše, i broj građevinske dozvole, izvođač, nadzor... Uopće mi nije jasno zbog čega će protestirati? Smeta im, ali nije to razlog za protest. Prijavili su me i građevinskoj inspekciji, koja je utvrdila da nije tako, i revizija je utvrdila da nisu u pravu, a oni cijelo vrijeme pričaju jedno te isto, što apsolutno ne stoji. Da nešto nije ispravno, građevinska inspekcija bi mi davno zabranila raditi – zaključio je Obrvan.

U srijedu će se u Hvarskoj okupiti 20-tak stanara te ulice, a odazvat će se i stanari Solinske.
24. travanj 2024 18:47