StoryEditorOCM
DubrovnikNE UKLANJAJU IH SVI|

NA ZAHTJEV GRADA ZA DEMONTAŽU BAZNIH STANICA NEKI TELEOPERATERI ODGOVARAJU: Komunalni redari su prekoračili ovlasti i ne poznaju zakone i propise!

Piše Silvia Rudinović
2. svibnja 2021. - 00:51
U pondjeljak, 26. travnja, krenula je demontaža jedne od baznih stanica i antena na HEP-ovoj zgradi u ŠipčinamaSilvia Rudinović

Lanjskom odlukom o komunalnom redu, Grad Dubrovnik propisao je da se  bazne stanice i telekomunikacijske antene smiju postavljati samo uz odobrenje gradskog odjela za izdavanje dozvola. Gradska uprava teleoperaterima je dala rok dva mjeseca da uklone svoju opremu za koju nisu ishodili odobrenje. Slijedom toga, Hrvatski Telekom je prvi skinuo svoju baznu stanicu sa zgrade pošte na otoku Koločepu prošlog tjedna, a od ponedjeljka, 26. travnja, krenula je demontaža antene na HEP-ovoj zgradi u dubrovačkom naselju Šipčine. Što je s ostalim antenama?

- Hrvatski Telekom je već ranije pokrenuo proceduru za demontažu antenskog sustava s lokacije bivše zgrade HEP-a, a što se tiče antenskog stupa na lokaciji Mokošica, ističemo kako HT posjeduje sve potrebne dozvole, uključujući i uporabnu dozvolu. Naglašavamo kako HT sve bazne stanice postavlja na lokacijama koje na najbolji mogući način osiguravaju adekvatnu pokrivenost mobilnim signalom te u svakom trenutku jamče isporuku kvalitetne usluge krajnjim korisnicima. Danas korisnici traže sve veće količine podataka, a značajan porast prometnih zahtjeva ne može se osigurati bez dovoljno guste mreže baznih postaja. Brojnost mobilnih korisnika i baznih postaja obvezuje HT na predanost optimalnom postavljanju baznih postaja koje će zadovoljiti potrebe korisnika za visokokvalitetnim i dostupnim uslugama mobilnih komunikacija, uz istovremeno smanjivanje potencijalnih rizika na najmanju moguću mjeru – odgovorili su iz Odjela za korporativne komunikacije HT-a.

Tvrde da su „sve bazne stanice Hrvatskog Telekoma razvijene, testirane i puštene u rad u skladu s međunarodnim standardima i zahtjevima“ i kako od proizvođača opreme dobivaju certifikate koji pokazuju da bazne stanice ispunjavaju sigurnosne zahtjeve ICNIRP-a, da odgovaraju nizu standarda za sigurnost proizvoda i elektromagnetsku kompatibilnost te općim tehničkim propisima.

- Sve bazne stanice imaju i potvrdu o sukladnosti s nizom europskih i svjetskih normi koju izdaje Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti. Nadalje, svake godine se na području cijele RH provode brojna neovisna mjerenja razina elektromagnetskih polja u okolini baznih stanica mobilnih mreža Hrvatskog Telekoma, a rezultati se dostavljaju Ministarstvu zdravstva. Važno je istaknuti da sve bazne stanice u mobilnim mrežama HT-a posjeduju rješenje za uporabu koje izdaje Ministarstvo zdravstva. Navedena mjerenja razina elektromagnetskih polja provode se kontinuirano već dugi niz godina, a svi dosadašnji rezultati pokazuju da su izmjerene vrijednosti daleko niže od propisanih graničnih razina, te da se Hrvatski Telekom pridržava svih propisa i uredno ispunjava sve obveze vezane uz elektromagnetska polja – navode iz Hrvatskog telekoma.

image
Ilustracija
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Komunalno redarstvo pokrenulo je pravne korake prema teleoperaterima koji nisu ishodili spomenuta odobrenja gradskog odjela.

- Trenutačno je pokrenuto više upravnih postupaka na području Grada Dubrovnika, između ostalih za bazne stanice u staroj gradskoj jezgri, Hebrangovoj ulici, Vukovarskoj ulici i Novoj Mokošici te su navedeni postupci u tijeku. Dio operatera poduzeo je pravne korake, odnosno izjavio žalbe na rješenja o uklanjanju koje im je izdao Grad Dubrovnik. U takvim slučajevima, Odsjek za komunalno redarstvo nastavlja s upravnim postupkom na način da izriče novčane kazne pravnoj osobi, sve do trenutka dok ista ne postupi po naloženom. Kazne za pravnu osobu su 10 prosječnih godišnjih bruto plaća ostvarenih u RH u prethodnoj godini - kažu u Gradu Dubrovniku.

Hoće li i kada svoje bazne postaje maknuti Telemach Hrvatska, još uvijek se čeka odgovor, dok iz A1 poručuju kako „imaju sve potrebne dozvole, u skladu s relevantnim propisima u Hrvatskoj te ne postoji nikakav razlog za njihovo uklanjanje“.

- Rješenje komunalnog redara predstavlja prekoračenje ovlasti i nepoznavanje zakonodavnog okvira i propisa. Odluka o komunalnom redu Grada Dubrovnika, na koju se poziva komunalni redar u svojim rješenjima, ne regulira građevine kojima pripada elektronička komunikacijska infrastruktura. Ona se gradi temeljem glavnog projekta i Pravilnika o jednostavnim i drugim građevinama i radovima. Postupanje komunalnog redara je izvan ovlasti jer nema pravo donositi rješenja o uklanjanju objekata koji se grade temeljem glavnog projekta ili drugih akata poput građevinske dozvole ili tipskog projekta. Osim toga, zahtjev da se ishodi odobrenje Upravnog odjela nadležnog za izdavanje i provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje, nije osnovan jer takav uvjet nije propisan zakonodavnim okvirom relevantnim za izgradnju komunikacijske infrastrukture – odgovor je Korporativnih komunikacija A1 Hrvatska.

Štoviše, napore gradske uprave u micanju  antena iz gusto naseljenih dijelova grada komentiraju: „U vremenu obilježenom pandemijom koronavirusa i potresima, onemogućavanje razvoja komunikacijske infrastrukture koja je od nacionalne važnosti, dovodi u pitanje pristup građana mobilnoj mreži za razgovore i Internet, pa tako i za hitne pozive, nastavu i rad na daljinu, poslovanje te uoči turističke sezone i nemogućnost pružanja pristupa internetu svojim gostima. Također, Dubrovnik je glavna destinacija digitalnih nomada u Hrvatskoj, a upravo im je telekomunikacijska infrastruktura osnovno sredstvo rada“.

Dok se teleoperater poziva na nomade i online nastavu, gradske vlasti vode se dugogodišnjim zahtjevima i prosvjedima građana kojima su antene u neposrednoj blizini domova. Čak su HEP-u ponudili otkup zgrade u Šipčinama kako bi na tom mjestu otvorili vrtić, no ta ideja stara dvije godine nije daleko odmakla. Iz HEP-a, državne kompanije koja ne postavlja pitanja legalnosti sustava koji im se postavlja na imovini, na ranije upite nisu htjeli obznaniti koliki su njihovi prihodi od zakupa krova zgrade usred Dubrovnika, s koje otpadaju dijelovi prozora, pozivajući se na obvezu čuvanja tajnosti povjerljivih podataka. Da sramota države bude veća, građevinska inspekcija Ministarstva graditeljstva još je 2011. izdala nalog o uklanjanju antena na zgradi u Šipčinama, teleoperaterima žalbe tada nisu bile  uvažene, tužbe su im odbačene, ali nalog nije izvršen. Deset godina poslije, jedna bazna stanica je na odlasku, a druge i dalje odašilju signale.

28. travanj 2024 13:01