StoryEditorOCM
DubrovnikSRĐEVCI O GUP-u |

KOZMETIČKE IZMJENE Cilj je primiriti nezadovoljstvo građana, a ne zaustaviti brojne devastacije prostora u Dubrovniku

Piše dv
15. siječnja 2021. - 13:52

Stranka Srđ je Grad u priopćenju za javnost se osvrnula na aktualne izmjene Prostornog plana uređenja i Generalnog urbanističkog plana grada Dubrovnika te je istaknuto zašto 'Srđ je Grad neće podržati izmjene GUP-a Grada Dubrovnika. Priopćenje prenosimo u cjelosti:

Zato što se taj dokument, kojim se regulira gradnja na području grada, dosad promijenjen 7 puta. Zato što je njega i sve te izmjene pa i ove zadnje, radila ista tvrtka splitski URBOS. Zato jer je još od vremena Dubravke Šuice, od 2005. do danas, GUP bio i ostao čedo HDZ-a. Zato što u njemu nema proširenja zaštitne UNESCO-ve kontakt zone ni ugrađivanja konzervatorske podloge za kontakt zonu. Zato što omogućava gradnju do 13 metara visoke građevine u srcu Lapada. 

Očekivali smo puno, dobili smo malo promjena i puno obećanja. Gradonačelnik Mato Franković suočen s lavinama kritika građana i stručne javnosti, a i zbog zabrinutosti UNESCO-a, zbog brojnih primjera nezakonito izdanih dozvola ukinutih od građevinske inspekcije, bombastično je najavio da kreće u obračun s građevinskom mafijom koja razara grad te da će to napraviti kroz Izmjene GUP-a.


U studenom 2020. pokazalo se da je Franković, negdje usput, odustao od cjelovitih izmjena i opredijelio se samo za one kozmetičke. Zidat će se kao i dosad, samo jedan kat niže. Neće se štititi preostale zelene zone u gradu. Odustao je od ucrtavanja proširenja zaštitne UNESCO-ve kontakt zone usvojene još 2018. što je Županija bez oklijevanja ugradila u svoje Izmjene županijskog Prostornog plana.

Gradonačelnik, očito nije ni imao namjeru uistinu mijenjati GUP, jer da jest, napravio bi to u prvoj godini, a ne na kraju mandata uz obećanje da prave izmjene slijede čim mu građani povjere novi mandat. U međuvremenu smo saznali da gradonačelniku prijeti "građevinska mafija", odnosno isti oni koji su platili HDZ-ovu i njegovu kampanju za Sabor. Saborski imunitet očito ga ne štiti od napada krakova hobotnice, koje dolaze iz njegove vlastite stranke.

Dokument, koji će se uskoro naći na Gradskom vijeću i za koji će vijećnici HDZ-a i njihovi partneri zasigurno dići ruke, ne odgovara svom nazivu jer izmjene ostaju samo kozmetičke mjere, kojima je cilj primiriti nezadovoljstvo građana, a ne zaustaviti brojne devastacije prostora u Dubrovniku.

Za to, čini se, HDZ i gradonačelnik nemaju ni snage, ni volje, jer bi to značilo da sami sebe zaustavljaju, istaknuo je Đuro Capor. I na kraju, premda je navodni cilj ovih izmjena smanjenje katnosti i volumena gradnje, koja bi investitore trebala "obeshrabriti", pojedini primjeri dokazuju upravo suprotno. Primjer se konkretno može primijeniti na zgradu postojećeg i budućeg, DOC-a u Lapadu. U izmjenama GUP-a se lukavo ostavila rečenica koja zabranjuje nadogradnju postojeće zgrade, ali je izbrisana odredba da u slučaju rušenja i izgradnje nove zgrade katnost i volumen te nove zgrade moraju ostat isti kao kod srušene zgrade. 

Ovom lukavom izmjenom investitoru se otvara mogućnost da sruši postojeći centar te da izgradi najprije garažu s dvije podzemne etaže, a zatim i nadzemni dio nove građevine, koja, prema ovim izmjenama GUP-a može dosezati i do 13 m visine. Sve kozmetički lijepo propisano novim "izmijenjenim" GUP-om. Umjesto kozmetičkih izmjena zalažemo se za izradu novog razvojnog urbanističkog plana, koji bi u skladu s izazovima vremena odgovorio na potrebe njegovih stanovnika - poručuju iz stranke Srđ je Grad.

18. travanj 2024 06:52