StoryEditorOCM
DubrovnikSTIGLE IM KAZNE

Karićarima s Ploča kolega i vijećnik Roko dao podršku: Zbijaju nas na 40 posto prostora i kažu nam: ‘tu možete radit‘! To vam je isto kao da mi gosparu Matu dignemo ured i kažemo mu: ‘izađite iz ureda bez stolice, stola i snađite se!‘

Piše Kristina Filičić
30. lipnja 2022. - 15:42

Dvojica koncesionara Božo Puljić i Žarko Ivelja, čije tvrtke T-Bon steak i Palma plus imaju koncesiju za opskrbu trgovina i građana unutar Grada dobili su kaznu u iznosu od tri tisuće kuna zbog prošlotjedne jednodnevne obustave opskrbe povijesne jezgre. Dogodilo se to u prošli četvrtak kada je Grad pristupio pripreminim radovima uređenja pretovarne zone na Pločama, odnosno uklanjanju paravana koji je do tada zaklanjao pretovarnu zonu. Istog dana i Gradske uprave koncesionare su podsjetili na ugovorne obveze te najavili kako će im se izreći novčana kazna u propisanom iznosu zbog neobavljanja posla za koji su dobili koncesiju.

image

Koncesionari Žarko Ivelja i Božo Puljić

Tonči Plazibat/Cropix

– Kao što je najavljeno poslane su nam kazne od tri tisuće kuna. Navodno da smo mi prekršili Odluku o komunalnom redu, a člankom 157., 158. i 159. te Odluke izričito se opisuje pretovarna zona i za što služi. Oni su pretovarnu zonu razvalili bez odluke Gradskog vijeća, a Gradsko vijeće je donosilo sve odluke o pretovaroj zoni. Kažu da mi kršimo pravilnik a mi smo ih zatekli tu neki dan gdje ruše, nismo bili u mogućnosti ni radit. Sad nas zbijaju na 40 posto prostora i kažu nam 'tu možete radit, vi ćete se snać, to je vaš problem'. To vam je isto kao da mi gosparu Matu dignemo ured i kažemo mu 'izađite iz ureda bez stolice i stola i sad se na ulici snađite, to je vaš problem'. Slično je nama napravljeno – komentirao je Božo Puljić novonastalu situaciju te najavio kako će se na kaznu žaliti te će 'odvjetnik uložiti prigovor pa ćemo vidjeti što će sud o tome svemu odlučiti'.  

- Hoće li nas dalje ugnjetavat' ne znamo. Jučer su nam digli suncobran, bio je velik, mi smo ih poslušali i evo stojimo tu 12 sati na plus 46. Možete zamisliti kako je raditi u takvim uvjetima! Pravilnik o pretovarnoj zoni je u Odluci o komunalnom redu Grada Dubrovnika. Gradsko vijeće ga je donijelo i jedino ono ga može mijenjati i zonu prenamijeniti u nekakav novi park. Na temelju te odluke mi smo potpisali Ugovor o koncesiji na temelju kojega nas po članku 5. sad kažnjavaju jer tu stoji da moramo poštovati odluku i zakone. Ali tko ih krši, mi ne kršimo nego Grad. Grad je trebao sam sebi napisati kaznu a ne nama – kaže Puljić pa dodaje kako je pravilnikom točno precizirano kako postupati u pretovarnoj zoni:

image

Pretovarna zona

Tonči Plazibat/Cropix

- Zona se treba zatvarati od 19 sati uvečer do 5 ujutro. Međutim, kako ćemo zatvarati, nemamo kapije, ničega, sve je srušeno! Tko onda ovdje krši Pravilnik mi ili oni? Oni krše svoje vastite odluke bez uredovanja Gradskog vijeća, znači jednostrano. Trebalo je prvo staviti na Gradsko vijeće da o tome raspravlja, a ne gospar Mato.

Koncesionar Žarko Ivelja najprije je podnio izvješće o vremenskim uvjetima u pretovarnoj zoni na Pločama: 46 stupnjeva Celzijevih, 34 stupnja u hladu i 36 posto vlažnosti, pa je potom, kako ga je nazvao, dao pjesnički komentar na cijelu situaciju.

- Sve je počelo s 'Međedom', ti i neki su počeli to gurati zašto i kako ne znamo, ali nije ni bitno. Bitno je da ti koji su nešto rekli pročitaju knjigu Mak Dizdara 'Kameni spavač'. To je kameni spavač – pa pokazujući na fontanu unutar zone nastavlja:

- Da pročitaju tu poeziju uhvatili bi se za glavu pa bi rekli 'što mi ovdje radimo već 30, 40 godina, zašto to prije nismo pokrenuli'. Oslonit ću se još jednom na Dizdara koji je rekao svjetsku izreku 'ni mrava nisam zgazio a poslaše me u vojsku'. Alegorijski gledano koga smo mi ovdje zgazili, tko je taj što nas tlači, hoće da nas pošalje u 'smrt', da više ne radimo, da odemo ne znam gdje. Tko su ti likovi?  Nismo mi pijanci i samo vozi gore-dole. Pa ja sam fakultetski obrazovan, Božo je prvi poduzetnik grada, koga to briga? Nikoga! – ističe Ivelja.

image

U tijeku su radovi na hortikulturnom uređenju pretovarne zone na Pločama

Tonči Plazibat/Cropix

Na pitanje kasni li opskrba zbog radova na hortikulturnom uređenju zone koncesionari odgovaraju:

- Ne kasni jer možemo primati robu vani ispod gimnazije, tako su nam dopustili. Ako budu htjeli da primamo ovdje unutra robu i da složimo vozila na 40 posto prostora, to će biti jako teško. Ne možeš u litru stavit dvije litre vode – kazao je Puljić pa još iznio podatak kako kroz pretovarnu zonu dnevno prođe 50-ak paleta robe što je otprilike 25 tona robe.

Spomenuli su još kako su uvijek otvoreni za razgovor jer ne žele nikakve konflikte pa spomenuli rad na crno pojedinih karićara dok oni uredno izvršavaju sve svoje obveze propisane zakonom.

- Oni to zovu tradicija Grada Dubrovnika da se radi na crno i karićima vozi roba. Nek i oni dobiju koncesiju bilo kakvu, nije cijena bitna, da je i pet kuna godišnje neka rade i voze ali samo da je sve po zakonu – zaključili su koncesionari Puljić i Ivelja kojima je u pretovarnu zonu podršku došao dati kolega karićar ujedno i gradski vijećnik Ivica Roko.

19. travanj 2024 01:51