StoryEditorOCM
DubrovnikBITKA NA OMBLI

Gradski kotar poziva Komolčane na potpis peticije: "Brza cesta zaljevom Rijeke dubrovačke štetna je za zaštićeni krajobraz i izvore pitke vode!"

Piše dv
10. svibnja 2023. - 10:02

Gradski kotar Komolac od ovoga vikenda započinje sa prikupljanjem potpisa za Peticiju protiv gradnje trase tzv.brze ceste do zračne luke Čilipi, a koja bi prolazila zaljevom Rijeke dubrovačke.

Pozivamo sve građanke i građane te ekološke udruge s područja Rijeke dubrovačke i Grada Dubrovnika da svojim potpisom podrže inicijativu da se odustane od planiranog projekta izgradnje dijela brze ceste Osojnik- Zračna luka Čilipi koja bi trebala prolaziti kroz područje značajnog krajobraza Rijeke dubrovačke i to u neposrednoj blizini izvora rijeke Omble- svojevrsnog vrela života Grada Dubrovnika, naveli su u pozivu iz GKn Komolac koji potpisuje predsjednik Tomo Kristović.

Također, područje u kojem je planirana izgradnja ove premosnice preko Rijeke dubrovačke ujedno je i zaštićeno područje europske ekološke mreže Natura 2000. Ovu trasu smatramo štetnom i krajnije neprihvatljivom za zaštitu prirode i okoliša, za zaštitu i očuvanje dvanaest izvora pitke vode i konačno izvora rijeke Omble iz kojeg se vodom za piće opskrbljuje cijeli grad Dubrovnik.

Smatramo da je ovo peticija za očuvanje zdravlja i kvalitete života, privređivanja i stanovanja stanovnika Rijeke dubrovačke, za očuvanje i zaštitu povijesne,kulturne,arheološke baštine i graditeljskog nasljeđa Rijeke dubrovačke te za zaštitu biljnih i životinjskih staništa u Rijeci dubrovačkoj.

U konačnici, navedeno rješenje brze ceste apsolutno je prometno nepotrebno za stanovnike Grada Dubrovnika, i stoga se odlučno protivimo toj izgradnji te predlažemo i tražimo ovom peticijom da se odustane od te izgradnje i odbije u cijelosti sporni projekt izgradnje dijela brze ceste Osojnik - Zračna luka Čilipi preko Rijeke dubrovačke.

Stoga pozivamo sve građane, a poglavito dužnosnike lokalne uprave i samouprave, ponajprije Gradonačelnika i gradske vijećnike koji su se već javno izjasnili protiv ove trase brze ceste, da se svojim potpisom pridruže svojim sugrađanima u potpisivanju ove peticije, navodi predsjednik vijeća gradskog kotara Komolac Tomo Kristović.

19. travanj 2024 02:57