StoryEditorOCM
DubrovnikNEMA KANALA

Građani o problemu oborinske odvodnje: ‘Cijela je Zagrebačka postala kuneta, a Ulica sv. Mihajla od autobusnog stajališta do raskrižja na dnu Batale ima samo jedan šaht!‘

Piše Ahmet Kalajdžić
19. ožujka 2024. - 09:03

Sugrađani nam već duže vremena skreću pozornost na neriješen problem oborinske odvodnje te žale starije pješake koje tijekom kiše na ulicama glisiranjem zalijevaju obijesni vozači. Na oko dva kilometra od Solske baze do semafora na Ilijinoj glavici samo je 13 šahtova, od kojih je dio zatrpan zemljom i skroz neupotrebljiv. Svjedoči kažu kako bujice teku kolnikom Hebrangove i Zagrebačke, ali i ulice Sv. Mihajla, pa smo otišli provjeriti iz prve ruke.

image

Šaht ispod ulica Od gaja i Pera Beatovića

Ahmet Kalajdžić/

Dubrovčani nam kažu kako se od kružnog toka kod Solske baze oborinske vode slijevaju u prometnu ulicu Andrije Hebranga sa sjeverne strane i obronaka Srđa prvo iz ulica Ivana Gorana Kovačića i Sv. Križa.

- Prvi se šaht nalazi tek iznad upravne zgrade TUP-a, a nadalje se te vode u Hebrangovu slijevaju iz Radničke i ulica Od škara, Imotske, Kunske, Padre Perice, Janjevske i Rožatske, da bi nakon skoro kilometar kolnika od Solske baze na nove šahtove naišli tek kod zgrade Elektrojuga u Šipčinama, gdje su tek sljedeća dva šahta! Najveći problem s odvodnjom je kod pekare Rusice tu se niz Ulicu generala Janka Bobetka i brojnih pokrajnih uličica oborinske vode i kod najmanje kiše u pravim bujicama slijevaju do Rusice, a između te pekare i Tommyja na oko 50 metara ceste nalazi se šest šahtova. No, prema tim šahtovima i Rusici kolnikom Hebrangove ulice se znatne količine padalina slijevaju niz 400 metara ceste iz smjera Karingtonke i šumice ispod raskrižja sa Sinjskom ulicom! - kažu nezadovoljnici.

image

Rade Lujo

Ahmet Kalajdžić

Ispred pekare zatičemo umirovljenika Radu Luja koji ljutito priča:

- Voda dolazi odgore od Šumice, sve od ispod magistrale do centrale i cijela je cesta uvijek pod vodom! Šteta da gradski kotar to ne riješi. Neko je vrijeme bujica tekla prema kasarni, a sad ni tamo nema ”oduška” i sve niz skaline Čilipske ulice u slapovima teče prema Šipčinama, bivšem Radeljeviću i centru ”Tommy”.

image

Šest šahtova na 50 metara kod "Rusice"

Ahmet Kalajdžić

Istočno od gradilišta kod Karingtonke, prema Sinjskoj ulici a poviše Porezne uprave, s južne strane je obiteljska kuća Monike Stipić koja kaže da je njima ”još i OK jer je odvojak za kuću nešto uzdignut pa, kad kiša pada, bujica ne skreće ka njima ali nitko od ukućana, ako ne mora ići bilo gdje, ne ide nogostupom uz Hebrangovu”:

- Tako i ja idem okolo i skrećem kroz šumicu poviše FINA-e. Bilo bi dobro kad bi se uredile te slivne vode, jer kad su kiše tu je potop i nemoguće je ići pješke!

image

Začepljeni šaht kod šumice ispod Sinjske ulice

Ahmet Kalajdžić/

Upravo na spoju Hebrangove i Sinjske ulice, nakon što glavna ulica zaprimi i bujice iz Trnovičke, Viške, Franca Prešerna i Postranjske ulice, nalazi se prvi slijedeći šaht koji je, međutim, zatrpan zemljom i potpuno izvan uporabe! Sve do šahta kod igrališta uz naselje Sedam smrtnih grijeha su još samo dva šahta a potom još dva na privatnom parkiralištu iznad Vodovoda. I to bi bilo to: na oko 2 kilometra najprometnije gruške prometnice samo je 13 šahtova oborinske odvodnje, zbog čega sugrađani ističu da to Hebrangovu čini bez premca najdužim gradskim odvodnim kanalom sve do raskrižja Ilijina glavica, gdje su na nekih 6 metara odvojka za ulicu Vladimira Nazora i pumpu INA čak tri šahta, što ”kvari prosjek” od jednog šahta na više od 150 metara kolnika!

image
Ahmet Kalajdžić

Nešto prije raskrižja na Ilijinoj glavici mlađi sugrađanin, uz molbu za anonimnost, podsjeća kako se potoci vode na tom dijelu Hebrangove ulice slijevaju niz skaline ulica Od gaja, Od čempresa i Pera Beatovića. Šaht je samo jedan i teško može ”progutati” sve oborinske vode i po pravilu nastaje poplava. Nisam siguran, ali mislim da je jedini šaht od kafića u Sedam smrtnih grijeha do Raskrižja na Glavici, onaj ispod ulice Pera Beatovića zatrpan. Sad možete misliti kako je kad se tu slijevaju sve vode još od magistrale!- priča taj sugrađanin, dok umirovljeni profesor Pomorske škole Luko Milić ističe:

image

Luko Milić

Ahmet Kalajdžić

- Osobno, kad kiša pada uopće nigdje ne izlazim vani jer je to prava katastrofa! Za oborinske su vode prije postojale kunete kroz koje se odvodila gdje treba, a sad smo eto pametniji pa smo ih sve zatvorili! I stoga je poplava na putu! Trebalo je to davno riješiti, a bilo bi krajnje vrijeme da se ovaj komunalni problem uskoro konačno riješi!

image

Je li šaht zatrpan ispod ulice Pera Beatovića?

Ahmet Kalajdžić/

Iako je u Zagrebačkoj ulici, na nekih 900 metara od Prometne policije do Vatrogasaca mnogo više šahtova, činjenica je da su oni neupotrebljivi te i tom ulicom kao velikim odvodnim kanalom bujice oborinskih voda otiču do nizbrdice ispod skalina ulice Put od Srđa. Usput, Zagrebačka prima i bujice iz pokrajnje Trogirske, ulice Ivana Mažuranića i Zrinsko-Frankopanske, Vicine, Bernarda Showa, za kapelicom i Grudske ulice, a stanar Zagrebačke ulice i očevidac redovitih kišnih problema, restaurator Đivo Dražić, priča:

image

Đivo Dražić

Ahmet Kalajdžić

- Otkad je rađena odvodnja oborinskih voda, nakon što je zapela na oko 100 metara prije Kapelice, od tada je situacija s odvodnjom pogoršana jer je zablokirano i ono malo slijeva, odnosno kanala koji su dotad postojali. Novi koji su napravljeni nisu u funkciji. Dapače: sve su rešetke asfaltirane jer se događalo da se glavna, ali nedovršena odvodna cijev brzo napuni oborinskim vodama. Hodati Zagrebačkom ulicom kad je kiša predstavlja pravu avanturu i nema šanse normalno proći! Kad se taj zahvat radio, prekinute su podzemne kunete iz poprečnih ulice, konkretan je primjer Zrinsko-Frankopanske ulice: presječeno je tu kod pješačkog prijelaza i voda više ne otiče ispod puta i dalje kroz postojeću kunetu do Pila nego se sva voda od kiša slijeva u Zagrebačku ulicu kojom je tad nemoguće proći. Šteta, bilo je planirano da ova ulica dobije najkvalitetnije uređenu oborinsku odvodnju, ali je u cijelosti postala – kuneta!

image

Šahtova nema ni u ulici sv.Mihajla

Ahmet Kalajdžić

Za napomenuti je da Ulica sv. Mihajla na dijelu od autobusnog stajališta preko puta stadiona Lapad sve do raskrižja na dnu Batale ima samo jedan šaht! Taj je nedaleko stajališta, ali do Batale više nema ni jednog, pa ni ispred hotela Ivka niti ispred poslovne zgrade Dubrovačkog primorja, ni kod nekadašnje Atlantske. Upravo tom ulicom vozači voze brže nego na ostalim gradskim prometnicama te je upravo zbog takvog ”glisiranja” i prskanja na sve strane pješaci izbjegavaju.

image

Raskrižje poviše starte "Atlantske"

Ahmet Kalajdžić
30. travanj 2024 06:46