StoryEditorOCM
DubrovnikZBOR GRAĐANA

Evo što su stanovnici Gradskog kotara Ploče iza Grada pitali gradonačelnika Frankovića

Piše Anđelka Kelava
9. ožujka 2024. - 21:16

Niz je prijedloga izneseno večeras na zboru građana Gradskog kotara Ploče iza Grada održanom u Lazaretima. Novoizabrani predsjednik vijeća ovog Gradskog kotara Đani Banovac na početku je istaknuo kako im je želja da ovo bude mjesto koje će imati najbolju kvalitetu života u Gradu. 

Budući se na predjelu Gradskog kotara Ploče nalaze  i dva velika hotela i to Vila Dubrovnik i Vila Argentina, članovi gradske Uprave su građanima prezentirali projekte koji su u tijeku kao i izmjene koje se događaju u prostoru.

Tijekom skupa bilo je govora i o dogovoru s obitelji Lukšić oko parkinga. Kako je istaknuo gradonačelnik Franković došlo je do dobrog rješenja koje je urbanistički prihvatljivo i koje bi stanovnicima povijesne jezgre i Ploča riješilo brojne probleme po pitanju parkinga:

- Poslani su svi nacrti u odjel za urbanizam i konzervatorskom odjelu da vidimo ima li netko primjedbe, a kada idejni projekti dobiju zeleno svjetlo konzervatora nastavit ćemo s projektom dalje - kazao je Franković.

Postavilo se i pitanje prometa Ulicom Vlaha Bukovca u kojoj se zbog uske jednosmjerne ceste stvaraju velike gužve:

- Dio kuće obitelji Kojaković ušao je u ‘karavanski put‘, znači nečija se kuhinja mora srušiti da bi proširili cestu. Imamo izrađen cjelokupni projekt, možemo ga i prezentirati, ali nužni su potezi koje moramo napraviti vrlo bolni - odgovorio je Franković.

Profesor Milan Perić predložio je da se ispred crkve sv. Jakova napravi mali plato ispred crkve jer se automobilima dolazi do same crkve. Predložio je također izgradnju pješačke staze do groblja Dubac i uređenja Orsule.

Profesor Perić je također pitao što je s hotelom Belevedere. Gradonačelnik Franković je kazao kako su neki mediji pokušali optuživali Grad Dubrovnik i stanovnike kotara Ploče iza Grada za opstrukciju rekonstrukcije hotela Belveder, a što je potpuna neistina.

-Prilikom usvajanja prijedloga UPU-a hotela Belveder stao sam iza vas građana jer ste htjeli prvo definirati pitanje granice pomorskog dobra i šetnice kako ne bi izgubili svoje kupalište. Iz tog razloga jesmo zaustavili izglasavanje UPU-a Belveder, ali na snazi je još uvijek stari UPU koji omogućuje rekonstrukciju hotela. Njegova nesretna sudbina je vlasništvo - rekao je gradonačelnik.

Inače u namjeri što značajnijeg uključivanja građana, kao i s ciljem dobivanja izravnih informacija od strane građana o dnevnim problemima s kojima se susreću, gradska uprava, u suradnji i koordinaciji s gradskim kotarima, organizirat će uz ovaj još dva zbora građana. Tako će već  sljedeću subotu, 16. ožujka, uslijedit  zbor građana Gradskog kotara Grad. Odmah nakon toga uslijedit će zborovi građana i na ostalim područjima grada Dubrovnika.

Zborovima građana nazočit će svi pročelnici upravnih tijela Grada Dubrovnika kao i direktori gradskih komunalnih društava, a na zbor građana GK Grad bit će pozvani i dodatni sudionici poput predstavnika ugostitelja i drugih gospodarskih dionika koji djeluju na području povijesne jezgre.

Grad Dubrovnik poziva sve građane da se odazovu i aktivno sudjeluju u radu zborova.

27. travanj 2024 17:20