StoryEditorOCM
DubrovnikGRAD PO MJERI GRAĐANA |

Dubrovniku 11 novih gradskih autobusa, pravomoćna uporabna dozvola za ceste u Mokošici, uskoro rekonstrukcija parka u Pilama

Piše Grad Dubrovnik
4. lipnja 2021. - 09:25

MODERNIZACIJA JAVNOG GRADSKOG PRIJEVOZA

U Dubrovnik stiglo 11 novih suvremenih autobusa

Gradu Dubrovniku i Libertasu Dubrovnik isporučeno je svih jedanaest novih autobusa za javni gradski prijevoz financiranih EU sredstvima u cjelokupnom iznosu od 18 milijuna kuna. Novi suvremeni niskopodni autobusi marke MAN Lion's City A21 osim što će povećati kvalitetu usluge javnog prijevoza u Dubrovniku, pomladit će i modernizirati Libertasov vozni park.

image
Novi autobusi za javni gradski prijevoz financirani su s 18 milijuna kuna EU sredstvima
Grad Dubrovnik

Ova je investicija financirana iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Kohezijskog fonda u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014.-2020., u sklopu ograničenog postupka dodjele bespovratnih sredstava, a nastavno na Poziv na dostavu projektnih prijedloga za nabavu autobusa za pružanje usluge javnog gradskog prijevoza koje je provelo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture s ciljem poticanja razvoja i unapređenje prometnih sustava prihvatljivih za okoliš (niska razina buke i niska emisija CO2) kao i povećanja broja putnika u javnom prijevozu.

Po gradskim linijama

 

Novih 11 autobusa pretežno će se rasporediti na gradske linije i smanjit će negativan utjecaj na okoliš.

 

CESTA ZA ZGRADE HRVI I MLADE OBITELJI U MOKOŠICI

Ishođena pravomoćna uporabna dozvola

Cesta s infrastrukturom za zgrade HRVI u Novoj Mokošici nakon uspješno provedenog tehničkog prijema dobila je pravomoćnu uporabnu dozvolu. Radovi na izgradnji priključka na gradsku cestu te 322 metra duge prometnice s parkiralištem, četiri kolna ulaza, javnom rasvjetom i hidrantskom mrežom započeli su u kolovozu 2020. godine i završeni su u ugovorenom roku.

image
Ishođena je pravomoćna uporabna dozvola za cestu za zgrade HRVI i mlade obitelji u Mokošici
Grad Dubrovnik

Nova ulica se na početku zahvata uklopila u gradsku prometnicu kod novog kružnog toka, a raspolaže s četiri kolna ulaza za pristup zgradama. Širina kolnika s dva prometa traka iznosi 5,5 metara uz obostrani nogostup širine 1,60 metara. Duž ceste izvedena je oborinska odvodnja, odvodnja otpadnih voda, vodovodna i protupožarna instalacija te distributivna telekomunikacijska kanalizacija(DTK) i javna rasvjeta.

Akteri projekta

Izvoditelj radova bila je tvrtka Texo gradnja d.o.o. iz Mlina, stručni nadzor proveo je Institut IGH d.d. Zagreb, a projektantski nadzor Arhitektura i graditeljstvo Goluža d.o.o. iz Metkovića.

UREĐENJE PARKOVA

Izrađen projekt rekonstrukcije parka u Pilama

Završena je projektna dokumentacija za cjelovitu obnovu i uređenje parka u Pilama. Park ukupne površine tri tisuće metara kvadratnih doživjet će tako potpunu revitalizaciju koja će se provesti novim nasadima, formiranjem hodnih površina i zona za boravak, rasvjetom i urbanom opremom, a radovima će se moći pristupiti nakon provođenja javne nabave za izvođača.

Novi ulaz u park otvara mogućnost korištenja sada neugledne i zapuštene padine kao prostora za spuštanje, ali i sjedenje, dok će se aktiviranjem prostora oko fontane omogućiti okupljanje ljudi, stvoriti prostor za odmor, ali i za razna društvena događanja.

Zeleni parter formira se kao nova zelena oaza parka, a planira je i sadnja drvoreda rubnom sjeverozapadnom granicom obuhvata. Park će rekonstrukcijom dobiti i tematsko dječje igralište koje će se izgraditi kao interpretacija Grada s pripadajućim toboganima i penjalicama, a u sklopu dječjeg igrališta aktivirat će se i prostor ispod mosta kako bi bio u funkciji raznih izložbi i radionica.

Zapadna saloča od Grada

 

Park u Pilama dobit će novu funkcionalnost za sve korisnike, ali i adekvatan izgled kakav priliči ovom prostoru na samom zapadnom ulazu u povijesnu jezgru.

19. travanj 2024 01:29