StoryEditorOCM
DubrovnikVODIČ KROZ ADVENT

Dubrovnik u blagdanskom ozračju: Na Stradunu deset koncerata, u Lapadu klizalište na otvorenom i vlakić, na Vojnoviću nastupa Jole, a u TUP-u se dobro kuha

Piše GB
25. studenog 2022. - 18:35

Od Straduna preko Vojnovića do Lapada i Gruža. Blagdansko raspoloženje već polako zahvaća Dubrovnik gdje sutra u 19 sati i službeno počinje deveto izdanje Dubrovačkom zimskog festivala. gradonačelnik Mato Franković upalit će prvu adventsku svijeću - svijeću nade na adventskom vijencu ispred Kneževa dvora. Molitvu će predvoditi župnik župe sv. Križa u Gružu fra Mihovil Žuljević Mikas. Nakon paljenja svijeće uslijedit će i paljenje rasvjete u povijesnoj jezgri čime će se obilježiti početak 9. Dubrovačkog zimskog festivala koji starta koncertom sastava Dalmatino.

image

Djed Mraz stiže iz studene Laponije direktno na Stradun

Du Zimski Festival/

Nakon dvije sušne pandemijske godine ovogodišnji Festival na Stradun donosi čak 10 koncerata. Već 3. prosinca gostuje Urban & 4, a povodom Dana branitelja Dubrovnika 6. prosinca Doris Dragović.Neno Belan i Fiumensi priredit će 10. prosinca Rock galamu, 17. prosinca na pozornicu se penje Opća opasnost, Željko Bebek za dubrovačku publiku koncert će održati na blagdan sv. Stjepana, a Massimo dan uoči Stare godine. Vrhunac festivala bit će spektakularni doček Nove godine uz Antu Gela i njegov bend, te jednu od trentačno vodećih zvijezda hrvatske estrade Petra Graša i novogodišnji vatromet.

Bogatoj festivalskoj ponudi pridružuje se i Gruž s programom AdvenTUP – predbožićna čarolija u tvornici koji će ponuditi razne sadržaje kao što su blagdanski sajmovi glazbe i mode, food market, koncerti, pub kvizovi te brojne radionice za djecu i odrasle u organizaciji TUP –a urbane četvrti.

Subotom ujutro nastupat će Linđo uz besplatno turističko razgledanje grada u organizaciji TZ grada Dubrovnika, dok će subotnja popodneva rezervirana za gratis tematska vođenja ‘Zlatno doba Dubrovnika‘ u organizaciji Doma Marina Držića. I Djedu Mrazu iz Laponije nadolazeći vikend u Gradu prva je postaja na putu oko svijeta.

image

Klizalište u Uvali Lapad 2019.

Tonci Plazibat/Cropix

Stanica Sjeverni pol u Lazaretima, Šarena zima u Uvali s vlakićem koji od 27. studenog prometuje svakog dana od 9 do 18 sati te klizalištem koje će u istom periodu na teniskim terenima u Uvali biti otvoreno od 9 do 22 sata, kao i Božić u Kabogi i ove su zime neizostavan dio ponude za djecu. Mokošica će imati program pod nazivom Božić u Svetoj Obitelji. Neće izostati ni posjet Moto Mrazova na Stradunu tradicionalno 26. prosinca, a Pop-up Kolenda bus opet će u đir ulicama. Na Silvestrovo 31. prosinca na Stradunu će se održati i Dječji doček Nove godine na kojem će nastupiti Ante Gelo uz svoj bend te Brunu Oberan, Alena Đurasa i Ivu Ajduković.

Advent počinje ovog petka i na Vojnoviću nastupom sastava Pravila igre ispred Studentskog doma Dubrovnik.

Osim Pravila igre u blagdanskoj sezoni na istoj pozornici u organizaciji Studentskog domapubliku će zabavljati još i Jole, Bosutski Bećari, Matko & Brane, Matija Cvek, Đani Stipaničev, Giuliano & Diktatori i drugi. Uz glazbeni program za vrijeme adventa posjetitelje očekuje i bogat dječji program.

image

Dubrovački zimski festival 2022. službeno počinje 26. studenoga

Tz/

Tijekom Dubrovačkog zimskog festivala od nedjelje, 27. studenog, od 9 do 18 sati kroz Uvalu Lapad prometovat će Adventski vlakić gratis za sve putnike. Mališani mlađi od 12 godina u kompoziciju smiju uz pratnju odrasle osobe.

Za ljubitelje klizanja ove godine premijerno je osigurano vanjsko klizalište na teniskim terenima u Uvali koje će biti otvoreno svakodnevno dok traje DZF od 9 do 22 sata, a počinje raditi od nedjelje.

Torta party i klasika

Na programu će biti i prigodne radionice i izložbe, kazališne predstave za sve generacije, Torta party uz nastup Domenice te božićni koncerti, među kojima se posebno ističe Dubrovački božićni koncert 23. prosinca na kojem uz Dubrovački simfonijski orkestar pod ravnanjem maestra Ivana Huta nastupaju solisti Lana Kos, Domagoj Dorotić, Marko Tolja i Maja Grgić te grupa Teatar. Dubrovački simfonijski orkestar održat će i svoj tradicionalni Novogodišnji koncert na Stradunu 1. siječnja u podne gdje će pod ravnanjem maestra Ivana Huta nastupiti mezzosopranistica Marta Hut te tenor Roko Radovan.

19. travanj 2024 19:23