StoryEditorOCM
DubrovnikZA GRAD PO MJERI GRAĐANA

Dubrovnik na CNN Travelu, autobuserima niže naknade za zaustavljanje na Pilama, srednjoškolcima potpore za nabavku udžbenika

Piše Grad Dubrovnik
30. srpnja 2021. - 09:10
Svjetski poznati novinar Richard Quest u svojoj je emisiji Quest's World of Wonder na CNN Travelu ispričao storiju o Dubrovniku

CNN-ov RICHARD QUEST NAHVALIO GRAD

Dubrovnik je poseban dio našeg Čudesnog svijeta

Svjetski poznati novinar Richard Quest u svojoj je emisiji Quest's World of Wonder, koja se emitira na CNN Travel i koja donosi priče o najljepšim dijelovima svijeta, ispričao priču o Dubrovniku pozivajući gledatelje da dođu i sami se uvjere koliko je dragocjen.

image
Dubrovnik je s pravom očarao američkog reportera Richarda Questa
Tonci Plazibat/Cropix

Kroz polusatnu emisiju predstavio je povijesne zanimljivosti poput karantene u Lazaretima, prvih ''bezkontaktnih'' plaćanja u ljekarni Male braće, zaplesao je Linđo, osvrnuo se na strašna stradanja i Domovinski rat, učio jedriti, razgovarao s ljudima koji u gradu žive i rade i koji su kroz svoje priče na najbolji mogući način pokazali povezanost s Gradom, tradicijom, morem, slobodom.

Dubrovnik je prikazao kroz priču s ljudima, kao turističku destinaciju, dijelom i filmsku kulisu, ali prvenstveno kao blago čovječanstva. Riječima ''Dubrovnik je, nema sumnje, dio našeg Čudesnog svijeta (World of Wonder)'', završio je priču o Gradu Richard Quest i priskrbio najbolju moguću reklamu pred milijunskim gledateljstvom CNN-a u cijelom svijetu.

Snimljeno u lipnju

Materijali za CNN Travel snimani su u lipnju, kada je iz Dubrovnika uživo emitirana i CNN-ova izuzetno gledana emisija Quest Means Bussiness.

ZA DUBROVAČKE SREDNJOŠKOLCE

Grad Dubrovnik sufinancira nabavku udžbenika

Grad Dubrovnik će i četvrtu godinu zaredom sufinancirati nabavu udžbenika učenicama i učenicima srednjih škola. Zahtjevi za sufinanciranje nabave udžbenika za školsku godinu 2021/22. mogu se podnijeti Upravnom odjelu za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo zaključno s 31. listopada 2021.

image
Grad Dubrovnik će i četvrtu godinu zaredom sufinancirati nabavu udžbenika učenicama srednjih škola

Sukladno odredbama Pravilnika o sufinanciranju nabave udžbenika učenicama i učenicima srednjih škola pravo na sufinanciranje mogu ostvariti učenice i učenici čija oba roditelja, skrbnik odnosno skrbnici ili jedan roditelj ukoliko se radi o jednoroditeljskoj obitelji imaju prebivalište na području Grada Dubrovnika najmanje šest mjeseci od dana podnošenja zahtjeva te koji pohađaju kao redoviti učenici jednu od srednjih škola na području Republike Hrvatske. Nabava udžbenika sufinancira se u iznosu do 1.000,00 kuna uz predočenje originalnog računa za kupnju školskih udžbenika te dokumentacije navedene u zahtjevu za ostvarivanje prava na sufinanciranje udžbenika.

Potpora srednjoškolcima

 

Grad Dubrovnik među rijetkim je gradovima u Republici Hrvatskoj koji je uveo program sufinanciranja udžbenika za srednje škole

SUKLADNO NOVOJ ODLUCI

Smanjene naknade troškova za zaustavljanje autobusa na Pilama

Prema novoj Odluci o izmjenama i dopunama Odluke o zaustavljanju i parkiranju turističkih autobusa i osobnih automobila (8+1) u zoni posebnog prometnog režima, smanjuje se visina naknade za svako pojedinačno zaustavljanje i parkiranje, kao i cijena vinjete i to za 30 posto. Tako će se umjesto dosadašnjih 200 kuna za osobne automobile (8+1) plaćati 140 kuna, umjesto 400 kuna za srednje autobuse od 9 do 30 mjesta plaćat će se 280 kuna, a za veliki autobus preko 30 mjesta umjesto 800 plaćat će se 560 kuna.

image
Smanjuje se visina naknade za svako pojedinačno zaustavljanje i parkiranje turističkih autobusa na Pilama, kao i cijena vinjete i to za 30 posto.

Cijena jednog pokaza/vinjete sada iznosi 11.900 kuna umjesto ranijih 17.000 kuna, a korisnik prava na vinjetu sada može kupiti minimalno njih pet, dok je po ranijoj Odluci minimalan kupljeni broj vinjeta bio 10. „Ovdje se radi o usklađenju vrijednosti, odnosno smanjenju cijene zaustavljanja na Pilama. Grad je već mnogo pomogao gospodarstvenicima tijekom pandemije, a na ovaj način pomažemo i autobuserima, da se održe i zadrže svoje poslovanje'', rekao je dubrovački gradonačelnik Mato Franković prilikom rasprave o izmjenama Odluke.

Novi cjenik do 30. studenog

 

Nove cijene vrijede do 30. studenog 2021. godine, dok bi krajem godine vijećnici trebali raspravljati o potpuno novoj odluci.

18. travanj 2024 19:38