StoryEditorOCM
DubrovnikFESTIVAL ZNANOSTI 2019.

Dr.sc. Ivica Đilović održao predavanje Kemija u boji

Piše napisao i snimio: Ahmet KALAJDŽIĆ
12. travnja 2019. - 16:44
„Stavi malo boje, malo crvene, crvene k'o ljubav što ne prestaje.. „ poznati je stih Huseina Hasanefendića. A kad se na to malo crvene doda i malo bijele te podloži crnom trakicom s još nešto slova- dobili smo znak pod kojim već 17 godina u Hrvatskoj živi Festival znanosti koji je blizu punoljetnosti. Ovaj put tema su boje i doista, zasjao je u svim bojama tema.
U Prirodoslovnom muzeju u povijesnoj jezgri Grada predavanje "Kemija u boji" održao je naš sugrađanin s zagrebačlkom adresom dr.sc.Ivica Đilović kojem su i ove godine predavanje posjetili učenici Osnovne škole Ivana Gundulića u Gružu koju je i on pohađao i u kojoj je zavolio kemiju.

Navršava se 150. godina otkako je Dmitrij Ivanovič Mendeljejev otkrio periodni sustav elemenata pa 2019. godina proglašena međunarodnom godinom periodnog sustava elemenata. Ove godine slavimo 100 godina Međunarodne astronomske unije i 50 godina od spuštanja čovjeka na Mjesec. Uz sve te goleme iskorake znanosti i dalje ostaju pitanja kao Kako vidimo boje i što je boja, koliko su mali atomi, Što sve sadrže, zašto imaju neobična ponašanja, zašto su važni elektroni, zašto su tvari obojene, ima li to veze s atomima i elektronima??? I gdje je tu kemija?

Svoje je predavanje naš mladi znanstvenik posvetio bojama i nazočne uvjerio kako su boje učinile kemiju i fiziku boljom? Uz brojne je pokuse pokazao promjene odnosno kemijske reakcije koje krase našu svakodnevicu. Čime sve upravljaju te reakcije, što su pigmenti, indikatori, kakve su to složene molekule, što je kemijska reakcija? Na ta, ali i mnoga druga pitanja Đilović je na zanimljiv način dao znanstvene odgovore na predavanju tijekom kojeg su mu, uz pljesak i smijeh odobravanja, pomogli i najmlađi sudionici.
17. travanj 2024 04:26