StoryEditorOCM
DubrovnikKORONAMATURANTI 2020.|

DOROTEA DRAGOJEVIĆ, ANĐELO KEKEZ I IVO BAULE Završavaju dvije škole, a zakinuti su za pravu informaciju

Piše Silvia Rudinović
2. lipnja 2020. - 06:30
Dubrovački maturanti  uz pjesmu i veselje proslavili su kraj školske godine, no čeka ih polaganje državne matureBozo Radić/HANZA MEDIA
Koronamaturnati zakinuti su za poštenu završnu povorku, ali što je daleko važnije – suvisle i pravodobne informacije Ministarstva znanosti i obrazovanja. Troje dubrovačkih maturanata koji završavaju dvije škole, Matematičku gimnaziju u Dubrovniku i Glazbenu školu Luke Sorkočevića, unatoč svemu ne odaju dojam pretjeranog stresa. Kažu da su spremni za maturu koja kreće ispitom više razine Hrvatskog jezika, 8. lipnja.

Dorotea Dragojević priprema završni ispit iz klavira, državnu maturu u Matematičkoj gimnaziji i upis na Fakultet elektrotehnike i računarstva. Zbog tog završnog ispita u Glazbenoj školi odriče se ovogodišnje zabave koju koronamaturanti iz njezine škole pripremaju u ovim čudnim okolnostima. Zbog toga se ne uzrujava, ne žali, bit će to i svojevrstan oproštaj od glazbenog obrazovanja.

image
Dorotea Dragojević, generacija koronamaturanata 2020.
Privatni album

 

Što je s tim Ministarstvom?


- Mislim da su sve generacije, a ne samo maturanti, ove godine zakinuti za izvjesno gradivo. Pokušali smo nadoknaditi sve što smo moglo. Iako bih mogla biti i spremnija, mislim da sam se dovoljno pripremila za državnu maturu – kaže Dorotea.

Virtualnoj nastavi u protekla dva i pol mjeseca daje ocjenu između trojke i četvorke. Profesorima ni učenicima nije bilo lako uskočiti u posve novi način podučavanja i ovladavanja nastavnim gradivom. Neki su se profesori jako dobro snašli, kaže, drugi nešto slabije. Dio nastavnika olakšao je prijenos informacija na sve platforme, a učenici cijene one koji su uspjeli izbalansirati omjer zadaća i svih ostalih obveza, jer su učenici morali mnogo više raditi sami nego u normalnim okolnostima. Isto je i s učenicima. Nemaju svi jednake uvjete kod kuće niti svi mogu jednako kvalitetno pristupiti online nastavi.

Što kaže na kritiku koja se pripisuje novim generacijama da malo čitaju i slabo znaju vlastiti jezik?

- U mom društvu se rado čita različito štivo, od romana do stručnih knjiga iz psihologije, a imam i kolega koje sami pišu. Naravno, ima pojedinaca koji ne vole knjige, ali je pogrešan dojam da baš nitko ne čita. Nisu svi oduševljeni odabirom lektire. Meni su mnogo draže lektire iz trećeg i četvrtog razreda, nego one ranije, osobito realizam – komentira Dorotea, pa dodaje:

„Iako smo matematička gimnazija, jako puno smo radili pripremajući se za Hrvatski jezik, tako da nam je malo i prisjelo. Ja sam sklonija prirodnim znanostima, i u tom se smjeru namjeravam školovati, ali primjećujem različite pristupe kad je u pitanju Hrvatski. Dok neki profesori traže da se zna baš sve, drugi su koncentrirani na manju količinu gradiva radi lakšeg memoriranja bitnog. Nametanje preopširnog gradiva ne djeluje motivirajuće“.

Svi su sugovornici suglasni kako se Ministarstvo obrazovanja nije baš dobro snašlo u pandemijskim uvjetima pripreme mature. Zamjeraju im zbunjujuće i zakašnjelo plasiranje informacija. Dok su koronamaturanti željno iščekivali vijest hoće li i kad biti mature u ljetnom roku, Ministarstvo je objavilo kako se neće polagati izborni predmeti?! Međutim, odluka je povučena i to je naišlo na odobravanje maturanata.

image
Završni koncert učenika Umjetničke škole Luka Sorkočević u Sponzi 
Arhiv Dubrovačkog vjesnika


- Ministarstvo je potpuno zanemarilo glazbene škole i činjenicu da moramo pripremati završni rad na instrumentu upravo u školskoj dvorani, jer ništa nije isto kao doma. Glasovir u samoj dvorani zvuči posve drugačije, pa i zbog samog prostora. Moj klavir nije isti po udaru na pedalu, a kako je odluka da smijemo ući u školu stigla dosta kasno, moram dosta toga mijenjati. Sve to utječe na pripreme i moram raditi mnogo više nego što bi u normalnim okolnostima – priča Dorotea Dragojević.
 

Lajkanje nije mjerilo


- Neke odluke Ministarstva su stvarno smiješne i tu bih se zaustavio – kaže Anđelo Kekez, također matematičar, koji je na kraju srednjoškolskog obrazovanja ipak skloniji društvenim znanostima, pa mu je prvi izbor Studij psihologije. Fizika i Elektrotehnika su moguća alternativa.

image
Anđelo Kekez, generacija koronamaturanata 2020.
Privatni album


- Ovu godinu ne bih čak ni mogao nazvati školskom godinom, jer je iza nas jako puno izgubljenog vremena za druženje. Nikad se više nećemo imati priliku toliko družiti kao razred. Srednju školu nismo završili baš na lijep način. Smatram da je ova generacija zbog toga zakinuta, ali i što se tiče nastave – jednostavno je neusporedivo ići u školu i sjediti ispred računala ili tableta. Međutim, slažem se da su se svi mogli pripremiti za maturu i da ne treba posebno izdvajati ovu od prethodnih generacija niti davati lakše ili teže zadatke. Dovoljno je što je dio gradiva uklonjen – misli Anđelo.

Online nastava je, po njemu, odrađena korektno. Baš kao i ostali, i on kaže da su iskustva šarolika od predmeta do predmeta, a najveći je nedostatak kod nekih bio izostanak povratne informacije na odrađeni domaći zadatak, što izaziva nesigurnost kod učenika, jesu li uspjeli svladati gradivo. Lajkanje profesorove objave nije baš neko rješenje, kaže Anđelo. Neopravdani ili minus jer nisu navrijeme 'lajkali' ne bi trebalo biti mjerilo.

Kad je u pitanju muzička, tu je Anđelo bio u najtežoj situaciji jer svira udaraljke, pa ne može vježbati doma. Ni on neće odabrati glazbu kao profesiju.
 

Bez straha


Ivo Baule, iako matematičar, namjerava upisati Glazbenu akademiju – smjer gitara. Posljednjih mjeseci sa svojim je profesorom gitare surađivao preko Skype, a to nije lako, jer u ovom predmetu, je svaki ton važan, ništa ne može zamijeniti prisutnost mentora.

- Tko se htio pripremiti državnu maturu, taj je imao priliku. Bez obzira na situaciju i što nemamo izravan kontakt s profesorima u samoj školi, a možda bi nam bilo lakše da nam objasne gradivo u razredu, i dalje ih možemo pitati sve što nam nije jasno. Vidim kod mnogih da su pod stresom, ja nemam nikakvog straha od mature – govori Ivo, maturant koji nije plaćao nikakve dodatne sate za pripremu.

image
Ivo Baule, generacija koronamaturanata 2020.
Privatni album


Dio gradiva drugog polugodišta četvrtog razreda neće biti na maturi, a tu vijest iz Ministarstva učenici su primili dvojako. Jedni s olakšanjem, a drugi vide nelogičnosti.

- Stvara se dojam kao da je taj dio gradiva nebitan i da se bez njega može završiti srednja škola. Točno je da ima i lakšeg gradiva od nekog iz ranijih razreda, a osim toga, to nam je još svježe u pamćenju, pa mi se čini nelogičnim izbaciti ga iz mature. Ali, dobro, možda netko nije stigao obraditi to gradivo a svi trebaju polagati pod jednakim uvjetima – komentira Ivo.
Maturanti ne očekuju niti vide razloga za smanjenje kriterija u odnosu na prethodnike. Ivo Baule nije imao velikih očekivanja od online nastave, pa nakon svega može reći da je ispalo dobro.

- Koliko god se mi dobro snalazili, virtualna ne može zamijeniti nastavu uživo, kad je sve lakše i brže, i treba manje truda profesorima i nama. Matematiku čitavo vrijeme radimo video konferencijom, a iz Hrvatskog jezika radimo kvizove. Za druge predmete uglavnom dobijemo zadatke za koje odgovore prepisujemo iz knjiga ili interneta, što je možda nedostatak online nastave. Sve odradimo, ali imamo manje provjera pa nismo sigurni – kaže Baule.

Nitko od njih još nema pravu informaciju kako će izgledati pristupanje državnoj maturi. Bilo je, kažu, govora da bi čak mogli polagati u sportskoj dvorani u Gospinom polju. Ne opterećuju se time, jer do 8. lipnja odluke se mogu mijenjati svakodnevno. Na to su već navikli od resornog ministarstva.

Upute HZJZ-a
Maturu neće polagati oni s povišenom tjelesnom temperaturom, kašljem, i ostalim znakovima akutne respiratorne bolesti, kao ni onima s utvrđenom zarazom COVID-19. Oni će ispite državne mature polagati u jesenskom terminu. Kandidati prije dolaska trebaju izmjeriti tjelesnu temperaturu. Pristupnike na stolu dočekuje vrećica s ispitnim materijalom, ulaze jedan po jedan i sjedaju na ispitno mjesto prema rasporedu na ulazu u prostoriju, a razmak među njima, dežurnim nastavnicima i voditeljima u ispitnoj prostoriji treba biti dva metra. Pristupnici tijekom pisanja ispita na stolu smiju imati samo osobnu iskaznicu, pribor za pisanje propisan ispitnim katalogom za svaki predmet, vlastitu kemijsku olovku, bočicu s vodom i ispitne materijale. Ako zbog zdravstvenog stanja pristupnik treba tijekom pisanja ispita konzumirati hranu ili slatkiše, odlaže ih na stol voditelja ispitne prostorije i konzumira izvan ispitne prostorije. Nošenje maski ili drugih pokrivala za usta i nos kod pristupnika i drugih u provedbi ispita državne mature nije nužno, ali se preporučuje.
20. travanj 2024 03:56