StoryEditorOCM
DubrovnikPRVA LINIJA OBRANE

Dok mnogi idu na minimalac, ova struka je i u krizi tražena!

Piše Silvia Rudinović
7. travnja 2020. - 10:42
U vrijeme kad privatnici prikupljaju podatke kako bi se prijavili za minimalac koji država obećava zbog zabrane rada ili zbog pada prometa, kad sezonci ne dobivaju nove ugovore a zaposleni strahuju od otkaza, na burzi rada postoji kategorija koja je itekako tražena – zdravstveni djelatnici.

Tijekom ožujka, u Narodnim novinama u pravilu se oglašavaju gotovo jedino zdravstvene ustanove iz naše županije. U mjesec dana objavljeno je možda desetak natječaja izvan tog sustava koji je i prije krize izazvane koronavirusom bio pogođen deficitom radne snage.

Dom zdravlja Dubrovnik objavio je javni natječaj u kojem traži pet medicinska sestra i tehničara ili zdravstvenih radnika srednje stručne spreme. I korčulanski Dom zdravlja traži  sestre i tehničare te vozača u službi sanitetskog prijevoza. Ravnatelj Doma zdravlja Metković oglasom je tražio doktora opće, tj. obiteljske medicine za rad u ordinaciji, a ravnatelj Doma zdravlja »Dr. Ante Franulović jednog liječnika za rad u Čari, uz plaćene troškove smještaja, te patronažnu medicinsku sestru u Blatu.
Zavodu za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije, baš kao i prije nego što je zavladala pandemija koronavirusa, pokušava naći liječnike. U ožujku su bili u potrazi za doktorima medicine u timu T1 hitne medicinske službe u Čilipima  i u Dubrovniku.

Opća bolnica Dubrovnik redovito objavljuje natječaje, često za ista radna mjesta i uzaludno. Na neodređeno vrijeme nudili su posao gastroenterologu, psihijatru,  dermatologu i venerologu, te dvama specijalistimaa anesteziologije, reanimatologije i intenzivne medicine. Na određeno vrijeme tražili su četiri prvostupnika radiološke tehnologije/inženjera medicinske radiologije s višom stručnom spremom.

I Upravno vijeće Doma za starije i nemoćne osobe »Konavle« raspisalo je natječaj, i to za izbor i imenovanje ravnatelja, pod uvjetom da kandidat ima završen fakultet socijalnog rada, socijalne politike, prava, psihologije, sociologije, socijalne pedagogije, edukacijske rehabilitacije, logopedije, pedagogije, medicinskih, humanističkih ili drugih društvenih znanosti,…
Dom za starije osobe Dubrovnik prošlog je mjeseca tražio tri medicinske sestre ili tehničara.

Realnost je sljedeća – u Dubrovniku se godišnje otvara jedan razredni odjel za medicinske sestre, a njihovo srednjoškolsko obrazovanje traje pet godina.
 
19. travanj 2024 15:56