StoryEditorOCM
DubrovnikMORAT ĆE SE STRPJETI |

CIJEPLJENJE DUBROVČANA U DOMOVIMA PREKO GRANICE Jesmo li zaboravili naše stare u Ravnom i Trebinju?

Piše Kristina Filičić
22. siječnja 2021. - 07:31

Proteklih 20 dana u Hrvatskoj traje cijepljenje protiv Covida 19. Prva cijepljena osoba je korisnica jednog zagrebačkog doma za starije kao pripadnica prioritetne skupine u kojoj su uz zdravstvene djelatnike korisnici i osoblje domova za starije i nemoćne. Svi koji su iskazali želju za cijepljenjem u dubrovačkim domovima su cijepljeni, kažu nam u Zavodu za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije. 

image
Srdjan Vrancic/Cropix

No, što je s dubrovačkom starosti izvan granica lijepe naše? Zbog nedostatnog smještajnog kapaciteta u postojećim dubrovačkim domovima, obitelji koje nisu mogle pružiti im adekvatnu skrb, starije su morali smjestiti u prekogranične domove. Postoji li uopće model za cijepljenje državljana RH iz priroritetne skupine koji su zdravstveno osigurani u svojoj zemlji a smješteni u ustanovama u BiH?

Kad će, ne znaju

- Cijepimo ljude u našoj županiji, ne idemo nikuda izvan nje. Nitko nam se nije ni javio sa zahtjevom ili pitanjima o tome, a to je uostalom problem koji treba riješiti na međudržavnoj razini. Mi zasad nemamo ništa s time, niti imamo mogućnost otići u drugu državu cijepiti ljude – kaže ravnatelj županijskog ZZJZ-a Mato Lakić, uz napomenu kako na državnoj razini treba naći rješenje za sve domove jer 'vjerojatno sunarodnjaka ima i u drugim susjednim državama, primjerice Sloveniji ili Srbiji'.

- Ako dobijemo koji zahtjev, onda možemo dalje pitati za upute što i kako po tom pitanju. Sve je moguće, uz prethodno rješenje na višoj razini – zaključuje Lakić.

U Domu za stare i nemoćne osobe Ravno u BiH trenutačno je smješteno 37 osoba s dubrovačkog područja, kaže nam ravnateljica Anita Previšić Bukvić.

- Zbog novonastale situacije, jedna od poteškoća je i cijepljenje naših korisnika protiv covid 19, koje je u Republici Hrvatskoj već krenulo. S obzirom da je ono dobrovoljno, razgovarali smo s korisnicima i njihovim obiteljima o tome žele li se cijepiti. Od njih 37, trinaest korisnika je za cijepljenje, četvero protiv, dok dvadeset korisnika još nije odlučilo. Odluku o provedbi cijepljenja zdravstvenih osiguranika iz RH koji se nalaze na području druge države treba donijeti na razini Republike Hrvatske, no o tome još nemamo službenu informaciju – ističe Previšić Bukvić te ukazuje na još jedan problem koji je nametnuo virus:

image
U Domu za stare i nemoćne osobe Ravno u BiH trenutačno je smješteno 37 osoba s dubrovačkog područja
arhiva

- Zbog pandemije i epidemioloških mjera poput nemogućnosti prelaska granice našli smo se u nezahvalnoj situaciji jer je obiteljima naših korisnika uskraćena mogućnost dostave lijekova i pelena nužnih za život. Svjesni toga, već prilikom prvog 'zatvaranja granica' organizirali smo se tako da smo javljali obiteljima što nedostaje, one bi to prikupile i dostavile do granice gdje su naši zaposlenici preuzimali pošiljke i donijeli ih u Dom. Na isti način smo pomagali i starijim sumještanima kojima njihovi bližnji također nisu mogli dostaviti lijekove.

Zna li se kada će krenuti cijepljenje protiv covida 19 u BiH, te kada će na red i njihovi korisnici, ravnateljica Doma Ravno ističe kako još uvijek nema službene obavijesti o tome, ali pretpostavlja kako će se prvo krenuti s cijepljenjem zdravstvenih djelatnika.

U JU Dom penzionera u Trebinju kapaciteta 156 mjesta, momentalno su tri korisnika s područja Dubrovnika. U toj ustanovi nemaju službenih informacija o početku cijepljenja u BiH pa dodaju: 'u svakom slučaju neće biti problema niti će biti izostavljen bilo tko, tko se bude htio cijepiti'. I oni naglašavaju kako će prvo na red zdravstveni djelatnici, potom domovi za starije pa stariji od 65 godina. Odgovore iz doma za stare i nemoćne na Grudama do zaključenja novine nismo dobili.

image
CROPIX

Podnesite zahtjev

Kod cijepljenja protiv gripe, priča nam jedan Dubrovčanin koji ima starijeg člana obitelji u domu izvan RH, razmišljali su čak o mogućnosti dostave doza cjepiva u dom čiji bi zdravstveni djelatnici cijepili štićenike. No, način čuvanja cjepiva protiv Covida u posebnim uvjetima takvo što čini neostvarivim. Baš kao što je gotovo nemoguće polupokretnu ili nepokretnu osobu dovesti u RH na cijepljenje. Pogotovo u uvjetima 'novog normalnog'.

Kako će do cjepiva protiv covida 40-ak Dubrovčana smještenih u dva spomenuta doma, odlučivat će više instance. Prvi korak bio bi da obitelji podnesu zahtjev županijskom ZZJZ-u kako bi spomenuti mogli pitati dalje. Pa se možda i osmisli način barem do početka cijepljenja u BiH.

24. travanj 2024 02:32