StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoDRUGI DAN SABATINE 2021.

Proglašena najbolja otvorena i mlada vina: Nagrade pošle u ruke obitelji Stanojević iz Smokvice, a među nagrađenima Dubrovčanin Cvijeto Stjepović: ‘Prijatelji su me nagovorili da se prijavim!‘

Piše Bruno Lucić
5. studenog 2021. - 22:11

Drugog dana 31. Sabatine odnosno Međunarodnog susreta vinara i vinogradara u Hotelu Croatia u Cavtatu održana je svečana dodjela priznanja za otvorena i mlada vina. Na ocjenjivanje je pristiglo 199 uzoraka.

Najbolje ocijenjeno mlado bijelo vino je Pošip 2021, Miroslava Stanojevića iz Smokvice na Korčuli. Za najbolje mlado crno vino proglašen je Plavac mali 2021. Miša Pavičića iz Vrbanja na Hvaru.

Supruga Miroslava Stanojevića, Ivanka, otkrila je kako je riječ o malom OPG-u odnosno manjoj vinariji.

- Vinariju imamo od 2006. godine kad smo prvi put proizveli butelju, Pošip Bleuš i otad smo nekoliko puta sudjelovali na Sabatini, uglavnom smo dobivali srebrne i zlatne medalje, ovo je prvi put da smo se, ustvari na nagovor mog supruga, odlučili poslati mlado vino i – eto – prva sreća! Ovo je motivacija za dalje! Mi smo već stariji, na mladim svijet ostaje, imamo jednu kćerku, ne znamo čime će se baviti, ali ima slobodne ruke, još uvijek je student, ali bit će nešto, uvijek nešto budućnost donese, kazala je Stanojević.

Na pitanje hoće li se možda zet zainteresirati za proizvodnju vina, Stanojević je odgovorila:

- To je baš kod mene slučaj. Bleuš je ime mog oca, vinogradi su od mog oca koje smo mi naslijedili tako da to ide po ženskoj liniji kod nas, otkrila je Stanojević.

Pavičić ne krije zadovoljstvo osvojenom nagradom.

- Pozicija vinograda je Sveta Nedilja, otok Hvar, to je izvrsna pozicija, grožđe je vrhunsko i ne može se baš pogriješiti s vinom. Ovo je prvo vino koje sam proizveo tako da se nadam da će to ići dalje, izjavio je Pavičić.

Stručnu pomoć Mišu Pavičiću pružila je Ana Mucalo.

- Mislim da mene svi znaju, svaku Sabatinu pričam o fenolima, Plavcu malom i roku berbe, a sva ta znanja možemo reći da smo 'točili' u ovo grožđe. Kad smo dobili sirovinu onda smo primijenili sve inovativne tehnologije o kojima je bilo riječ kroz naše radionice na Sabatini. Primijenili smo i autohtone kvasce, radilo se o malo dužoj maceraciji i tako to sve skupa je urodilo plodom. Naravno, ključno je bilo grožđe i poznavanje fenola i onoga što želimo kao krajnji produkt, kazala je Mucalo.

Također, znalci su ocijenili kako je najbolje otvoreno bijelo vino Pošip Smokvica 2020, Cvijeta Stjepovića iz Dubrovnika, a najbolje otvoreno crno vino Cabernet Savignon Barrique 2020. Tomislava Grbića iz Privlake kod Zadra.

Stjepović je kazao kako mu nagrada puno znači.

- Prijatelji su me nagovorili da se prijavim jer su mi rekli da mi je vino super, da bi trebalo da to netko ocijeni i nagradi, ali nisam se uopće nadao ovome. Prijatelje treba slušati, treba imati nekoga tko će to malo bolje prosuditi nego ja jer ja nisam toliko objektivan, ali izgleda da je to pravo vino. Ja jednostavno kupim Pošip u Smokvici zato sam naglasio da je Pošip Smokvica, a ne iz neke druge regije, a napravim oko 400 litara vina i to je samo za prijatelje i za naše društvo, ali svake se godine usavršavam. Vidjet ćemo što donosi budućnost, ali ova nagrada može potaknuti nešto malo više, kazao je Stjepović.

Grbić je pojasnio kako mu osvojena nagrada znači upornost i trud.

- Za sada je proizvodnja vina hobi jer sam pomorac, dakle, u slobodno vrijeme se bavim vinom. Imam nešto svojih vinograda od oca, a nešto i kupim. Inače, već pet-šest godina sudjelujem na natjecanjima i na svakom natjecanju dobivao bih zlato. Za sada neću ići u širenje posla jer sam pomorac, ali u skoroj budućnost možda to i napravim, rekao je Grbić te poručio na kraju da se trud uvijek isplati.

25. svibanj 2024 13:11