StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvovišestruko skuplji nego cjelodnevni izlet na elafite

Prije pandemije izlet brodom do Skradina plaćao se 450 kuna. Nećete vjerovati koliko košta danas

Piše PIŠE JOŠKO ČELAR/ŠL
25. lipnja 2022. - 08:16

Koju godina prije početka pandemije, popularni kružni izleti turističkim brodovima u šibenskim vodama za ponuditelje takvih usluga cvali u punom smislu riječi. Hoćete li koji sat provesti kružeći šibenski arhipelagom oko Zlarina, Prvića, sve do Kaprija i Žirja? Ili ćete odabrati kraću, atraktivnu rutu do Prukljanskoga jezera, Skradina i Skradinskoga buka?

Izbora je na agencijskim štandovima na rivi bilo u izobilju. Čak i pandemijske 2021. godine.

Lani u kolovozu pitali smo na jednome štandu na rivi za cijenu izleta do Skradina i Slapova Krke. Rečeno nam je: 450 kuna s obrokom na brodu. Poželjeli smo tada poći i napraviti priču, a onda nam je službenica agencije rekla kako ćemo biti njihov gost! I krenuli smo, s dvadesetak ostalih putnika, uglavnom stranaca, piše Šibenski list. 

Panoramska vožnja pred Šibenikom, s njegovom slikom kao na kartulini ili na filmu, bila je više nego dojmljiva. A potom nakon dvadesetak minuta plovidbe, raskošan pogled na nekadašnju drevnu Scardonu, danas veliki nautički centar.

I sada, prije neki dan u šetnji rivom, željeli smo vidjeti stanje ponude nekih aranžmana izletničkim brodovima.

Saznali smo tako, da vožnja do Kornata, otoka Mane u žutkoj skupini, stoji 350 kuna. Ali s polaskom- iz Murtera!

A za onaj kraći, "skradinski" đir, rekli su nam na drugome mjestu, treba platiti ravno 900 kuna po osobi, bez ikakvoga zalogaja na brodu. Kad smo nakon toga osobu za pultom s čudom pogledali, samo nam je rekla: "Znate, ovo su brzi bodovi za transfer i troše mnogo goriva koje je vrlo skupo".

Ako se toj cijeni doda i ulaznica u NP Krka, onda takav "transfer" stoji 1.100 kuna! A to je, ruku na srce, novac kojim i tročlana domaća obitelj može živjeti nekoliko dana. Zato je i izletnički brod, privezan uz rivu za takvu prigodu čekao prazan. Nitko se nije popeo preko njegove bankine! Naravno, jedna lasta ne čini proljeće. Pa se tako ni ovoljetna turistička ponuda ne iscrpljuje samu u izletima. Ali oni su segment koji utječe i na ostale vrste ponude.

I na koncu, je li baš tako, da i rat Ukrajini nemilice "gazi" naš turizam? U svemu tome ima nagomilanog i drugoga balasta zbog čega cijene lete nebu pod oblake.

19. travanj 2024 21:37