StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoŠTO KAŽU ‘ZATVORENI‘?

Moj kuhar inače ima plaću 10 tisuća kuna, imam konobara kojemu je rata kredita šest tisuća kuna, kako će on to vraćati s četiri tisuće?

Piše Kristina Filičić
9. prosinca 2020. - 07:22
- Mojih sedam djelatnika ostavljam. A vidjet ćemo do kad će ovo potrajat‘– kaže Nedjeljko Čagalj, vlasnik bistroa ‘Glorijet‘ koji je kao i cijela ugostiteljska branša zbog strožih epidemioloških mjera do 21. prosinca zatvorio vrata objekta.
- Za njih mi je najteže. Ljudi su u kreditima. Kod mene kuhar ima 10 tisuća kuna, kako će sad? Imam konobara kojemu je rata kredita šest tisuća kuna, kako će on to vraćat sa četiri tisuće – pita se Čagalj uz bojazan kako će i sljedeća godina, prema predviđanjima biti loša. - Nema smisla, trgovački centri rade a lokali ne smiju. Mogli su lokale smanjit na 10, 20 ljudi i da barem neki rade. Mog‘o sam radit‘ bez problema, u mene je 10 do 20 ljudi maksimalno u restoranu. Do sezone ću izgurat, a vidjet ćemo u svibnju – kaže dubrovački ugostitelj, jedan od rijetkih koji u Dubrovniku radi tijekom cijele godine. Većina ih je, onih sezonskog karaktera koji ovise o turistima, već do studenog stavila ključ u bravu.
 

Iz zime u zimu bez novca


Ugostitelj Luko Musladin, vlasnik restorana ‘Orsan’ ponovno zatvaranje lokala smatra s gospodarske strane totalnim kolapsom:
- Nema šanse da se vratimo u normalno poslovanje. Ovisimo isključivo o nečijoj milostinji, netko deseti odlučuje o našoj sudbini. Nemamo šanse da iduću sezonu, ako je uopće bude započnemo na normalan način. Izašli smo iz zime bez novaca, ulazimo u zimu bez novaca – kaže Musladin, a za djelatnike će:

image
Luko Musladin 
Željko Hajdinjak/HANZA MEDIA


- Kako meni tako njima i pri tom ostajem. Iako za prvog lockdowna je to bilo puno lakše reći nego sada. Naravno, bez državnih potpora ne bi mogli ništa.
Vladin novi paket mjera pomoći dijelu gospodarstva kojem je obustavljena djelatnost do 21. prosinca, težak je 2,1 milijardu kuna. Obuhvaća potporu od 4 tisuće kuna za plaće radnika uz oslobađanje plaćanja doprinosa, pokriće dijela fiksnih troškova te ‘covid‘ kredite u suradnji s HAMAG-BICRO-om.
- Jedan sam od sretnika ili nesretnika da sam u prvom valu dobio kredit od Hamag-Bicro. Nitko vam taj novac nije poklonio, treba ga vratiti, a uz prijašnja dva velika kredita to je treći veliki. Čemu se nadati? Nitko ne spominje banke. Banke imaju cjepivo za opstanak poduzetništva ali ga ne žele dati. Cjepivo za covid u poduzetništvu je u rukama banaka. Ali ne s kreditima s kamatom na kamatu, takvih kredita imamo kod lihvara – poručuje Musladin.


Ne trebaju mu nikakve mjere samo da ga puste da radi reći će Ivo Špilj vlasnik caffe bara ‘What‘s up‘. I on ukazuje na nelogičnost zatvorenih kafića i otvorenih trgovačkih centara.

image
Ivo Špilj, Caffe bar ‘What‘s up‘



- Nisam baš siguran da su širitelji virusa ugostiteljstvo i nogometna igrališta, a mislim da to nije ni dokazano. Odluke donose ljudi koji nisu ništa pametno svojim rukama radili, troše novac poreznih obveznika i nemaju nikakvu odgovornost u slučaju pogreške. Naravno da je virus opasan i da postoji ali onda je trebalo sve zatvorit jer 21.12. niti će se ovo otvoriti niti će se broj zaraženih smanjiti i što ćemo onda – pita se Špilj. Djelatnici su mu, kaže, na prvom mjestu ‘dok bude osiguran bit će i oni‘.
 

Štp goog je, super je


Koliko će izdržavati ovo covid stanje kaže:
- Dugo, upravo zato što sam se bazirao na domaćim ljudima i cijenim više domaćeg gosta nego stranoga, ljudi su to prepoznali. Uz konobare i obitelj koja je u poslu izgurat ćemo dugo ako treba – zaključuje Špilj.
Suvlasnik caffe bara ‘Cele‘ Davorko Obuljen za Vladine mjere kojima se nastoji pomoći privatnom sektoru kaže:
- Što god daju super je u ovo tužno vrijeme. Dobra je ta kombinacija s gradskim mjerama što će nam svakako pomoći. Mjere su OK, ali trebali su ići još dalje, smanjenje PDV-a sigurno bi uvelike pomoglo. Fiksni troškovi su ogromni, pogotovo nama u Dubrovniku uz najamnine.
Koliko zatvaranje tijekom prosinca utiče na poslovanje tvrdi kako ‘nema nekog ozbiljnijeg efekta‘ jer nema turista a ni klasičnog programa Adventa ali ipak ‘nešto bi se vrtilo‘.
- Mislim da je trebalo donesene mjere provoditi a ne donositi
nove bez da se provode stare – kaže Obuljen a za djelatnike će:
- Zimski dio koji smo uvijek držali, držimo s ovim mjerama. Ali onog trenutka ako ukinu mjere sigurno ćemo se morati riješiti većine ljudi. Sad smo na desetak zaposlenih a u sezoni dođemo i na preko 30 djelatnika.
Za dugoročniji oporavak industrije, smatra, trebat će dodatne mjere.
- Ako se situacija stabilizira do iduće sezone, još barem dvije godine će trebati da se sve normalizira, avio i kruzing industriji trebat će godine da se vrate a mi ovisimo o tome – smatra Obuljen.

image
.
Tonći Plazibat/CROPIX


Uz ugostiteljske objekte zatvoreni su i oni sportski. Vlasnik fitness studija ‘Dynamic‘ Renato Tomaš kaže kako je ‘od prvog dana za mjere ali ovo sada više nema smisla‘. - Udarili su po najmanjima koji će se najmanje bunit da ispadne da su nešto poduzeli. Još pročitam da će se dijelit božićnice i povišice u društvenom sektoru. Pa tko njih održava nego mali privatnici. A ja sam jutros dobio čestitiku od Čistoće, pa komunalno. Nameti su ostali isti a zatvoreni smo – ističe Tomaš. Na 550 kvadrata prostora reducirao je broj članova na 40. Tijekom dana istovremeno bi se na toj kvadraturi našlo tek dvoje ili troje ljudi.
- A danas će jedan frizer imat fizički kontakt s kolikim brojem ljudi ili recimo trgovački centar koji će primit par tisuća ljudi. Ne može ovako, udarit po jednima a drugi ništa. Meni na trening svakako neće doć‘ bolesna osoba jer ne može trenirati. Sve smo pazili, dezinficirali prostor, mjerili temperaturu – kaže ovaj fitness trener koji je nakon veljače morao odjaviti oba djelatnika.
Koliko Vladine mjere pomažu kaže ‘svaka čast svakoj namjeri, ali najviše boli što neki i dalje rade dok se druge zakida‘.
 

Polu lockdown


- Nije nitko od nas lud, pa neće ovo bit 21.12. potrajat će to do veljače, ožujka sigurno. Dajte uvjete, ako treba jedan čovjek na 500 kvadrata OK. Ali ovo? Tko mi garantira da ću ja ovih 40 članova više vratiti kad izgube naviku vježbanja? Ne vidim skoru budućnost u ovoj branši. Čak razmišljam o prenamjeni prostora – kaže Tomaš i dodaje:
- Ljudi su ubijeni psihički, isprepadani su na sve moguće načine. Prošao sam koronu, teško je bilo, treba se čuvati jer nije laka bolest. Ali ne može stat život.

Bilo je pitanje dana kada će se mjere postrožiti, napraviti polu lockdown, smatra Ines Nanić, vlasnica tvrtke ‘Dubrovnik događanja‘ koja, kao i većina kolegica iz domene organizacije vjenčanja nije imala posla još od lani.
- Velika većina nas se bavi stranim vjenčanjima. Doslovno nama je zadnje vjenčanje bilo u listopadu lani a iduće, ako sve prođe dobro, biti će u svibnju iduće godine. To je godinu i pol bez prihoda za veliku većinu nas. Svima su nam smanjene plaće da se možemo pokrivati mjerama. Ne bi preživjeli bez njih i stvarno smo zahvalni na tome. A i svi smo dosada uspjeli zadržati svoje ljude – kaže Nanić pa ukazuje na problem mnoštva parafiskalnih nameta gdje bi se također trebalo razmišljati o određenim mjerama. Proteklih dana osnovana je i Strukovna grupa organizatorica vjenčanja jer:

- Navikli smo da nam posao dolazi. Kolege diljem svijeta plaćaju ozbiljne novce u marketinške kampanje mi to nismo trebali zadnjih pet godina. Sada dolazimo u situaciju kada će nam i manji hrvatski gradovi koji nikad nisu mogli biti Dubrovniku bok uz bok, postati konkurencija.
Ograničeno rade i slastičarnice. Nema konzumiranja u objektu, samo narudžba za vani.

image
Ibro Grebović, slastičarnica ‘Marcipan‘


- Da imam radnike teško bi, obiteljski je pa izdržavamo nekako. Sve ovo utiče na posao a dosta ljudi i ne zna da radimo, misle da je skroz zatvoreno. Bez mjera ne bi mogli. Radimo ja i supruga i dosađujemo se jer posla nema. Sezona je bila loša. Nema tuluma, rođendana, proslava, vjenčanja, teško. Sve se prepolovilo, a veći troškovi struje – kaže nam Ibro Grebović, vlasnik slastičarnice ‘Marcipan‘.

Uz zatvorene ugostiteljske objekte ali mogućnost dostave, zatvorene fitness centre, do 21. prosinca zabranjena su vjenčanja, obustavljeni svi treninzi osim za najviše stupnjeve natjecanja, nema dječjih igraonica, plesnih škola, proba amaterskih zborova, nema kokica u kinu. Što će se događati nakon spomenutog datuma odlučivat će covid brojke.
20. travanj 2024 15:35