StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoBROJKE (NE) LAŽU|

KAKO TO? Gostiju nigdje, a na papiru imamo 55 posto lanjskog prometa. Covid-19 razotkrio - prošlo ljeto trećina turista bila je ‘na crno‘

Piše DV/SD
19. srpnja 2020. - 09:48
Da nam je netko polovinom svibnja, kada smo polako počeli izlaziti iz kuća nakon pandemije, kazao kako će Hrvatska na sredini srpnja imati gotovo polovinu lanjskog turističkog prometa, rekli bi mu jednostavno da je lud. Ali, brojke iz eVisitora pokazuju kako je u prvih 16 dana srpnja Hrvatska ugostila nešto malo više od milijun gostiju čime je dosegnula 46 posto lanjskih brojki u isto vrijeme, dok je sa 7,8 milijuna noćenja stigla do 55 posto lanjskog srpanjskog turističkog prometa, piše Slobodna.

Kako to - gostiju ima, a nema?!

Iako će mnogi na obali kazati kako se ne bi zakleli, gledajući ljude oko sebe, u točnost podatka o polovini lanjskog srpanjskog turističkog mravinjaka u kojemu se nije moglo ni kretati ni voziti ni disati od gostiju, brojke su tu i sigurno ne lažu. Svatko tko je prijavio gosta u nacionalni sustav prijavljivanja eVisitor, svakako ga nije izmislio jer za njega temeljem te prijave mora platiti turističku pristojbu.

O čemu se onda radi? Gosti su nesporno tu, jer ih je u Hrvatskoj 16. srpnja noćilo i bilo prijavljeno 537.514, što je vrlo impresivna brojka za post-korona sezonu od koje gotovo da su svi bili digli ruke. Profesionalci u turizmu kažu da nesklad između nemogućih gužvi koje smo imali lanjskog srpnja i ovogodišnjeg „prozračnog“ turizma u istom mjesecu, zapravo leži u činjenici da je ove godine zapravo doslovno svaki gost u Hrvatskoj prijavljen.

Za razliku od ranijih godina kada se špekuliralo i sa 30 posto neprijavljenih „prijatelja i rodbine“ u vikendicama, apartmanima i stanovima koji su se iznajmljivali "na crno", ove godine u pandemijskim uvjetima sigurnosti svi oni koji stižu na ulasku u Hrvatsku moraju vrlo detaljno ispuniti obrazac u kojemu pišu kod koga idu, gdje, na koju adresu, koliko ostaju. A kako se radi o MUP-ovu programu, nitko se s policijom ne želi šaliti.

-Mislim da ova godina pokazuje najbolje koliko je prijašnjih godina bilo neprijavljenih gostiju. Ako je ovo sada što imamo na Jadranu polovina lanjskih brojki, onda lani svaki treći gost nije bio prijavljen! Ove godine toga nema. Svi su prijavljeni, do zadnjega."
Cijeli tekst pročitajte OVDJE.
19. travanj 2024 09:48