StoryEditorOCM

Idući tjedan jeftinije gorivo, evo novih cijena. Trend pada cijena prati i plin

Piše dv
25. ožujka 2023. - 20:39

Od utorka dizel znatno pojeftinjuje, a pada i cijena benzina. Razlog je pad cijena nafte na svjetskim burzama, a isti trend slijedi i plin, donosi RTL Televizija.

Benzin će se prodavati za euro i 39 centi po litri, što je jedan cent jeftinije nego protekla dva tjedna, a dizel će pojeftiniti za 6 centi po litri, baš kao i plavi dizel.

Da nije vladinih mjera, litru goriva bi plaćali 20-ak centi više, no ovako će u utorak benzin biti 6 posto, a dizel 9 posto jeftiniji nego prije početka rata u Ukrajini.

Plin se na nizozemskoj burzi prije dva dana prodavao za 40 eura po MWh što je u pola cijene iz siječnja prošle godine. Struja hrvatskim malim i srednjim poduzetnicima je ograničena na 62 eura po megavatsatu što je trideset posto ispod cijene koja je bila lani.

Za plin vrijedi kao i za naftu - dostupnost ruši cijenu.

- Činjenica je da smo imali jednu toplu zimu. Nije bilo velike potrošnje, industrijska proizvodnja ne raste nigdje, prema tome nema velike potrošnje, pa onda shodno tome, cijena pada - rekao je za RTL energetski stručnjak Davor Štern.

Padaju cijene svih energenata, ali rastu cijene hrane i usluga dok se trgovci pozivaju upravo na skuplje energente. Stručnjaci kažu da ekonomija djeluje s vremenskim odmakom.

- Hrana koju vi danas pojedete nije posijana jutros. Isto tako je i ubrana prošle godine i upravo zbog tog razloga čak da sada i dolazi do nekog pada energije u Hrvatskoj, mi ćemo to osjetiti u hrani možda za pola godine, al definitivno ne odmah - rekao je dr. sc. Boris Podobnik, profesor ekonomije na Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa te član Nadzornog odbora Udruge Glas Poduzetnika.

Ipak, tvrdi Podobnik, povratak cijena na predratno vrijeme nije realno očekivati jer bi jeftini energenti mogli biti privremeno stanje

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović rekao je da se dok traje ruska agresija na Ukrajinu ne može reći da nema krize i da neće više biti poremećaja što se tiče energetike, donosi Jutarnji list

Štern, pak, tvrdi da su nestabilnosti samo dobrodošla izlika koja vrijedi samo kad se cijene povećavaju.

- To je inflacija koja je uzrokovana nepoštenim trgovačkim putevima. Naime, ne samo kod nas, u cijelom svijetu je cijena roba porasla. Međutim, kako su se dizale cijene u vrijeme kada je bio šok visokih energenata, više se ne spuštaju - rekao je Štern.

18. travanj 2024 09:39