StoryEditorOCM

Hrvatsko gospodarstvo, ovisno o turizmu, teško je stradalo u krizi, a oporavak ovisi o cijepljenju

Piše PSD.
8. siječnja 2021. - 14:09

Zbok prevelike ovisnosti o turizmu, koji je pandemija koronavirusa bacila na koljena, Hrvatska je prošle godine bila jedan od najvećih gubitnika koronakrize. Ipak, u ovoj godini njeno bi se gospodarstvo moglo početi oporavljati brže nego što to većina domaćih i stranih ekonomista u ovom trenutku očekuje, ali pod uvjetom da se ubrza cijepljenje stanovništva i suzbije pandemija.
Poruke su to koje proizlaze iz novog izvješća Svjetske banke Global Economic Prospects (Svjetski ekonomski izgledi), prenosi Index. Prema tim prognozama, Hrvatska se u prošloj godini suočila s padom bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 8.6 posto, što znači da je njeno gospodarstvo potonulo u jedan od najdubljih ekonomskih ponora među europskim zemljama u tranziciji. Naime, veći pad gospodarske aktivnosti od Hrvatske u tranzicijskoj je Europi imala, procjenjuju u Svjetskoj banci, samo Crna Gora, čak 14.9 posto.
Hrvatska bi u 2021. mogla biti među zemljama koje će se najbrže oporavljati, ali samo ako suzbije pandemiju.
No očekivani oporavak turizma i usluga Hrvatskoj bi u ovoj godini, prognoziraju u toj međunarodnoj financijskoj instituciji, mogao donijeti brži oporavak nego što se u ovom trenutku očekuje. Tako u Svjetskoj banci prognoziraju da bi hrvatsko gospodarstvo u 2021. godini moglo rasti po stopi od 5.4 posto, što bi bila jedna od najvećih stopa rasta među tranzicijskim zemljama i veća stopa od prosjeka na razini tranzicijske regije, za koju u Svjetskoj banci očekuju da će ove godine ostvariti gospodarski rast od prosječnih 3.3 posto.
Međutim, ta prognoza temelji se na pretpostavci brzog procjepljivanja stanovništva i stavljanja pod kontrolu pandemije koronavirusa, kao i na očekivanjima da neće doći do rasta geopolitičkih napetosti u široj regiji. Drugim riječima, stopa rasta, a time i brzina gospodarskog oporavka, mogla bi biti i manja.
Brzina vakcinacije odredit će i brzinu oporavka svjetske ekonomije
O brzini vakcinacije ovisi i oporavak svjetskoga gospodarstva u cjelini. U Svjetskoj banci tako očekuju da će rast svjetskoga BDP-a u ovoj godini iznositi četiri posto, i to nakon pada od 4.3 posto u prošloj godini.
Među vodećim razvijenim ekonomijama u svijetu najveći udar koronakrize lani je pretrpjelo gospodarstvo eurozone, koje je potonulo, pokazuju podaci Svjetske banke, 7.4 posto, a u ovoj godini se očekuje njegov rast od 3.6 posto. Nakon što je lani imao pad BDP-a od 3.6 posto, i SAD bi ove godine trebao biti u plusu s očekivanom stopom gospodarskog rasta od 3.5 posto.

19. travanj 2024 14:00