StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoFAMOZNI OBRAZAC T2 |

HLADAN TUŠ ZA IZNAJMLJIVAČE Turistička pristojba ‘zapela‘ u rekordnoj 2019. godini. Ako Vlada ne intervenira, plaćat će se mnogo više nego bi trebalo

Piše Maja Rilović Koprivec
13. siječnja 2021. - 18:12

U brojnim novostima vezanim za pružanje usluga smještaja u domaćinstvu, trenutačno je najaktualnija ona o zakonskom roku za predaju obrasca T2 koji se Poreznoj upravi ima dostaviti do petka 15. siječnja.

Iako se Zakon promijenio i turistička se članarina plaća paušalno po ukupno registriranom kapacitetu u prethodnoj godini, obrazac je ostao kao neka vrsta financijskog izvješća o poslovanju u prethodnoj godini te smo temeljem tih podataka dužni provjeriti jesmo li prekoračili prag za obavezni ulazak u sustav PDV-a.

image
apartmani u dubrovačkoj povijesnoj jezgri

Za dubrovačko područje 2020. kad je turizam u pitanju neće se pamtiti po dobru, a izgledno je da sretnija neće biti ni ova 2021. godina za koju vrijede nova pravila donesena u vrijeme rekordnoga turističkog rasta. Tako vrijede i nove cijene o visini turističke pristojbe – ona od 1. travnja do 30. rujna za područje Grada Dubrovnika iznosi čak 20 kuna, a izvan sezone 14 kuna po osobi i noćenju! Lani je bila 10 kuna.

Mnogi iznajmljivači i uključeni u turistički biznis zaboravili su taj podatak ukalkulirati u svoje cijene. Nije ni čudo jer ta je Odluka o visini turističke pristojbe po osobi i noćenju i visina godišnjeg paušalnog iznosa turističke pristojbe za gradove i općine na području Dubrovačko-neretvanske županije za 2021. godinu podsjetimo donesena u Županijskoj skupštini Dubrovačko-neretvanske županije još u prosincu 2019. godine! Odlukom je utvrđena visina turističke pristojbe i za druga turistička mjesta u Županiji - Korčulu gdje u sezoni iznosi 14 kuna, u Pločama, Opuzenu, Metkoviću, kao i svim općinama pa čak i turistički razvijenoj Župi dubrovačkoj iznosi 10 kuna, a iznimke su Konavle 14 kuna za cijelu godinu, te Mljet i Orebić gdje turistička pristojba u sezoni iznosi 12 kuna.

image
CROPIX

Nemalo će se iznenaditi dubrovački iznajmljivači ako su zaboravili cijene iz rekordne turističke 2019., unatoč svim posljedicama pandemije, iako se postojeća Odluka i visina turističke pristojbe nalazi i na službenim mrežnim stranicama Grada Dubrovnika.
Pitali smo u gradskoj i županijskoj upravi jesu li zbog propale Covid sezone prošle godine i upitne ovogodišnje turističke sezone tražili i donijeli smanjenje ovog nameta, no oni odgovaraju kako je po važećem Zakonu, Vlada RH ona koja u posebnim uvjetima uređuje pitanja koja se odnose na visinu turističke pristojbe i rokove plaćanja, što je i primijenjeno za 2020.

image
Ana Hrnić, direktorica Turističke zajednice Grada Dubrovnika
Tonči Plazibat/HANZA MEDIA

Direktorica TZ Dubrovnika Ana Hrnić pojašnjava kako Županijska skupština više pravno ne može utjecati na odluku za pristojbu 2021. nakon 31. siječnja 2019. godine niti je izmijeniti, već to može učiniti samo Vlada RH uredbom. Nakon što se vidjelo kako od sezone 2020. neće biti gotovo ništa, prema Ministarstvu turizma još je lani u travnju išao zahtjev za stavljanjem izvan snage ove Odluke, no do danas o tome nije bilo očitovanja. Prema tome – Odluka je na snazi i u Dubrovniku će se turistička pristojba ove sezone plaćati 20 kuna po gostu i noćenju, ako Vlada tu odluku ne stavi van snage i za 2021. ne primjeni cijenu turističke pristojbe na razini 2020. godine kako je to Turistička zajednica grada Dubrovnika, uputila u formi prijedloga prema Turističkoj zajednici Dubrovačko-neretvanske županije. 

19. travanj 2024 22:03