StoryEditorOCM
MišljenjaUmjetni ‘crvi‘

Da vidim kako će ‘kolega‘ U.I. otići u Kunu Konavosku popričati s devedesetogodišnjakom koji još kopa u baštini

Piše Anton Hauswitschka
22. ožujka 2023. - 13:05

Ovih dana zasuti smo vijestima da je novinarskoj profesiji odzvonilo. Novinare ‘crve‘, kako nam u Dubrovniku vole tepati uličnim grafitima, zamijeniti će umjetna inteligencija. Sustavi poput ChatGPT-a već mjesecima pomažu školarcima za varanje na pismenim testovima, ‘zabavljaju‘ čitatelje, ali i same novinare koji im pošto poto pokušavaju pronaći slabu točku i svojim poslodavcima pokazati da bez živog čovjeka i njegove plaće nema dobrog novinarskog teksta. Nije to baš bezazleno, barem ako pročitate pismo Mathiasa Doepfnera, izvršnog direktora njemačke medijske grupe Axel Springer koje je uputio novinarima Bilda i Welta.

No jednako sa popularnosti umjetne inteligencije, rastu i kritike. U svijetu su brojni slučajevi gdje se umjetna inteligencija koristila netočnim podacima, lažnim citatima, a naše kolege iz jednog dubrovačkog tjednika otkrili su da UI ne zna da u Hrvatskoj postoje prijevremeni izbori. No siguran sam da će već za petnaestak dana greška oko prijevremenih izbora biti ispravljena, te da će, po pitanju faktografije, biti sve manje rupa u znanju umjetne inteligencije.

No obzirom da umjetni ‘novinar‘ funkcionira na bazi podataka koje ‘krade‘ sa interneta, dakle onoga što je već objavljeno i javnosti poznato, nije mi jasno kako će primjerice odlučiti što je primjerno objaviti, a što ne? Objaviti detalje nekog krvavog obračuna ili ne? Objaviti ime žrtve prije nego je sa tragedijom upoznata obitelj? U autorska prava i plagiranje neću ni ulaziti, no kako će ‘kolega‘ U.I. recimo čitateljima otkriti ‘ekskluzivu‘?

Da mi je samo vidjeti kako će se naći na kavi s nekim koji će mu pod stolom doturiti neki kompromitirajući materijal, otkriti mu da je ovaj ili ona pronevjerila neku javnu lovu, iskoristili svoj položaj da nekom svom kumu namjeste unosan posao koji plaća država….. Bismo li, primjerice, saznali za afere Watergate i Irangate koje su utjecale na svjetsku povijest, da je tih godina novine pisala umjetna inteligencija?

Kako bi novinar U.I. recimo izvijestio sa mjesta tragedije koja se u nedjelju navečer dogodila u Prapratnom? Ma nek ode u Kunu Konavosku i napravi razgovor sa ‘dundo Vlahom‘ koji unatoč devedeset i tri godine još uvijek kopa u baštini!

Naravno, tehnički je i to moguće ako ima pristup svim mailovima, svim bazama podataka, svim korisničkim računima na društvenim mrežama, svim pametnim telefonima….. No to više ne bi bilo novinarstvo nego špijunaža i sveopća kontrola ljudi! To bi onda bila diktatura umjetne inteligencije nad cijelim čovječanstvom. Stoga ‘kolega‘ U.I. morat će se, siguran sam, zadovoljiti sa mjestom pomoćnika u redakciji.

19. travanj 2024 17:40