StoryEditorOCM
KulturaNAKON TRIJUMFA U PULI |

REDATELJ ZRINKO OGRESTA LJETUJE U DOLIMA Hrvatski bi redatelji snimali u Dubrovniku, ali nemaju toliko novaca!

Piše Anđelka Kelava
7. kolovoza 2021. - 07:19

Što vam znači Velika zlatna arena za najbolji film 68. Pulskog filmskog festivala?

Uvijek je poseban trenutak biti laureatom pulskoga festivala. „Plavi cvijet“ je moj osmi cjelovečernji igrani film, a ovo četvrta Velika Zlatna arena za najbolji film. Čini mi se, podatak zanimljiv, a valjda i osobit. Ako ni za što drugo onda za ljude koji nastupaju po kvizovima O ovogodišnjem pobjedniku odlučivao je međunarodni žiri na čelu s velikanom europskog filma Pawelom Pawlikowskim pa priznanje tom činjenicom dobija dodatnu vrijednost. Slično sam iskustvo imao i 2003. s filmom „Tu“ koji je također pobijedio u Puli, a žirijem je tada predsjedavao slavni dvostruki oskarevac Jiry Menzel, zaljubljenik Dubrovnika i čest sudionik Ljetnih igara.

 

Film je prikazan u okviru Dubrovačkih ljetnih igara. Kako ga je primila dubrovačka publika?

Film sam predstavio dubrovačkoj publici koja je doslovice do posljednjeg dostupnog mjesta ispunila lijepo ljetno kino i to me je dirnulo. Osim toga, većinu publike u kinu činili su gledatelji srednje dobi. Bilo je i starijih i mlađih, ali pretpostavljam kako je ovo prva kino-predstava u Dubrovniku za vrijeme ove pandemije koja je bila posjećena u tolikom broju. Nakon što sam zajedno s publikom odgledao prvih desetak minuta filma, prije svega da bih se uvjerio u kvalitetu projekcije, izašao sam iz kina. Tako to uvijek činim. Čuo sam nakon projekcije da se film pratio u tišini, u punoj koncentraciji gledatelja. I nitko nije napustio projekciju …

image
Zrinko Ogresta na proglašenju laureata Filmskog festivala u Puli, sa Zlatnom arenom za režiju filma 'Plavi cvijet'
Dusko Marusic/Cropix

Pratite li Dubrovačke ljetne igre, kako ocjenjujete ovogodišnji program?

Zbog brojnih obveza vezano uz svoj film, a i obveza prema studentima na Akademiji, nažalost nisam osobito upućen u ovogodišnji program. Ne sumnjam da se vodstvo festivala potvrdilo da i ove godine bude na respektabilnoj razini.

 

Dubrovnik je poznat kao kulisa za mnoge filmove, uglavnom strane produkcije, dok ga zaobilaze domaći redatelji?

Reći da ga domaći redatelji „zaobilaze“ malo je, oprostite, nepravedno prema hrvatskim redateljima. Teško je očekivati od male europske kinematografije kakva je hrvatska da se prema Dubrovniku odnosi kao one bogate i razvikane pa da ovaj predivan drevni grad koristi „kao kulisu“. Za vrstu filmova kakvi koriste Dubrovnik kao kulisu mi jednostavno nemamo novaca. Međutim, bilo bi svakako dobro da se u Dubrovniku i njegovoj okolici snimi neki suvremeni hrvatski film. Neki mlađi redatelji i redateljice snimili su nekoliko uspješnih kratkometražnih filmova u Dubrovniku. Siguran sam da je pitanje dana kad će se dogoditi i takav suvremeni film o kakvom govorim, a koji će biti snimljen i vezan za Dubrovnik.

Kako komentirate veliki uspjeh filma Murina' na Festivalu u Cannesu?

Riječ je doista o osobitom uspjehu za mladu redateljicu, ali i za hrvatsku kinematografiju. To je već ne znam koji u nizu debitantskih filmova naših redateljica koji bivaju nagrađeni za svoj prvijenac, sjetimo se i filma Hane Jušić, Ivone Juka, uskoro će u Karlovym Varyma biti premijera debitantskog filma Sonje Tarokić … Nedvojbeno će debitantska nagrada za Alamat Kusijanović pomoći da njezin film osigura široku međunarodnu vidljivost. Na dan kad je imala pulsku premijeru, moj je film imao premijeru na jednom drugom festivalu, a kojoj sam nazočio, pa nažalost njezin film još nisam vidio. Navijam da uspjeh filma prati i njegova kvaliteta koju i očekujem s obzirom na darovite kratkometražne radove redateljice Kusijanović.

image
Zrinko Ogresta
Dlji

 

Kako je bilo surađivati s dubrovačkim glumcima Nikšom Butijerom i Doris Šarić Kukuljicom u filmu 'Plavi cvijet'?

Riječ je o vrhunskim stvaraocima i profesionalcima, koji su svojim umjetničkim dosezima u vrhu ne samo hrvatskog već i europskog glumišta. Doris i Nikša jedni su od onih glumaca o kojima u svojim podjelama razmišljaju doslovice svi hrvatski redatelji i redateljice.

 

Znamo da ljeto provodite u Dolima, kako izgleda vaš godišnji odmor u Dubrovačkom primorju?

Izgleda tako da čim završi već sanjam i planiram idući. Lijep je prije svega zbog divnih žiteljki i žitelja Dola koji su prepuni duha i životne vitalnosti, zbog prekrasnog kraja i morske obale. Baš se ponosim što potječem iz takvoga kraja.

24. travanj 2024 21:30