StoryEditorOCM
KulturaNARODNA KNJIŽNICA

„Put sjevera“ Hrvoja Jurića: posljednje Putositnice odvele publiku na najsjeverniju točku Europe

Piše DV
22. studenog 2023. - 21:50

 

Posljednje ovogodišnje „Putositnice utorkom“u organizaciji Dubrovačkih knjižnica, održale su se 21. studenoga u Narodnoj knjižnici Grad. U goste je došao fotograf, putopisac i biciklistički entuzijast Hrvoje Jurić, a društvo su mu pravila dva psa, Ena i Max. Ova tročlana družina početkom godine napravila je nevjerojatan pothvat i biciklom prošla 2100 kilometara dug put od Osla do Nordkappa na samom sjeveru Norveške, a dubrovačkoj publici održali su predavanje i predstavili knjigu o toj avanturi naslovljenu „Put sjevera: Nordkapp“.

Predavanje je najavila organizatorica Putositnica, knjižničarka Matija Nenadić.

Hrvoje se rodio u mjestu Vrbica, koje je u blizini Đakova. Biciklizmom, poslije i fotografijom počeo se baviti 2011. godine. Prva tura koju je odradio bila je od Slavonije do Pule, a poslije je odrađivao sve zahtjevnije udaljenosti. Ekspediciju od Osla do Nordkappa vozio je 2013. i 2016. godine, međutim, ovaj put Jurić je odlučio osvojiti Sjeverni rt električnim biciklom, s dva psa i prikolicom. Ena, Max i prikolica, u kojoj su se psi vozili, imaju 70 kilograma. Zajedno s opremom za put, Jurić je svakodnevno biciklom vukao oko 100 kilograma.

Priznao je kako je ‘jako puno vremena‘ trebalo da se fotografija s naslovne strane knjige napravi, oko 300 pokušaja, a ona zapravo pokazuje cijeli njihov odnos ispunjen toplinom i zajedništvom u hladnim predjelima Norveške. Osim ljepota dalekog sjevera koje je opisivao u knjizi, nastojao je svima približiti i nevjerojatnu vezu koja je moguća između čovjeka i pasa. Zanimljivo je, ističe, kako u Norveškoj psi nigdje ne smiju boraviti u zatvorenim prostorima jer nisu dobrodošli, ni u knjižnice, restorane, kafiće; pretpostavlja kako je to zbog alergije na pseću dlaku. Jurić je otkrio i kako mu je proizvođač prikolice u kojoj su Ena i Max stajali, koja je zapravo namijenjena za vožnju djece, na kućnu adresu poslao prvi prototip prikolice za pse. Ova knjiga se razlikuje od prethodnih jer ju je pisao iz perspektive njih troje kao ekipe, pri čemu je i Eni i Maxu dao ljudska obilježja kako bi bolje približio čitateljima njihov poseban odnos. Za ekspediciju tročlanoj družini trebalo je oko 45 dana, a na najveći izazov naišli su na samom kraju, u Arktičkom krugu. Zbog nevremena zadnjih 13 kilometara ceste bilo je zatvoreno i gotovo da se pomirio s tim kako neće doći do cilja. U zadnji čas ipak cesta je otvorena i avantura je završila na mjestu na kojem je Hrvoje i planirao, na 307 metara visokoj litici, najsjevernijoj točki Europe.

„Nije poanta samo u cilju“, rekao je autor knjige, „važno je sve ono što mu prethodi, svi ti sitni koraci.“

- Ako napravim još jedan ovakav pothvat, u 40ima ću biti na štakama, a u 50ima me neće biti. Nemam problem s tim da netko nastavi ovaj moj put, i meni je netko taj put utabao.

Odlučio sam ovo će biti kraj, okrećem se nečemu novome u životu. Ena, Max i ja nastavljamo putovati, sljedeće godine planiramo provesti dva mjeseca na Islandu, ali bit će to mirnija i manje zahtjevna putovanja – zaključio je putopisac Hrvoje Jurić.

Slavonski avanturist Hrvoje Jurić iza sebe ima niz projekata. Proputovao je svijet na biciklu, sudjelovao je u trasiranju Via Adriatica Bike staze, ucrtavao biciklističke rute u svim slavonskim županijama. Projekt nazvan „Giant World Tour: Norway“ nastavak je putovanja oko svijeta koje je Hrvoje realizirao 2019. godine čime je neslužbeno postavio i četiri Guinnessova rekorda.

26. travanj 2024 12:26