StoryEditorOCM
KulturaPREDSTAVLJANJE ZBIRKE PJESAMA POSVEĆENE ANAMARIJI PALJETAK (1937. - 2019.)

Ptice koje se prerano svuku

Piše PSD.
2. kolovoza 2019. - 17:02
Društvo dubrovačkih pisaca poziva sve zainteresirane na predstavljanje nove zbirke pjesama Luka Paljetka „Ptice koje se prerano svuku“, pjesama koje je naš znani sugrađanin posvetio svojoj nedavno preminuloj supruzi Anamariji Paljetak, njegovoj Anuški, koje će se održati u subotu, 3. kolovoza u prelijepom atriju „Preparandije“ na Pilama, u zgradi Poslijediplomskog studija Sveučilišta u Zagrebu, s početkom u 20.30 sati. S razlogom na taj datum, kao spomen na njegovu Anušku, kojoj je rođendan upravo 3. kolovoza.

O novim Paljetkovim pjesmama tu posebnu večer govorit će akademik Tonko Maroević, Darko Matičević i Boris Njavro, a Lukove stihove posvećene njegovoj Anuški govoriti će glumac KMD Frane Perišin. Knjigu je objavilo Društvo dubrovačkih pisaca, ilustraciju na naslovnoj stranici osmislio je i nacrtao Luko Paljetak, grafičko – dizajnerski opremio je Vinko Rožić, a tiskala „Alfa“ iz Dubrovnika.
U svom pogovoru zbirci pjesama „Ptice koje se prerano svuku“ Maroević, veliki prijatelj Anuške i Luka, zapisao je:

- Pred nama je lirski dnevnik što ga je Luko Paljetak vodio tokom posljednjih mjeseci dugotrajnoga beznadnog bolovanja svoj supruge Anuške, s kojom je proveo četiri desetljeća intenzivnog zajedničkog življenja. Nije na nama da evociramo faktografiju odnosa i referencijalni, realni podtekst ispisanih pjesama, ali sami stihovi svjedoče dubinu povezanosti i težinu gubitka otkrivajući dimenziju dinamičnoga sklada strasti i suradnje, nude aspekte jedinstvenoga izazova i neporeciva zavjetovanja. Prateći bolnu agoniju i naslućujući tragični svršetak najbližega bića, pjesnik odlučuje na svoj način registrirati i u trajanje projicirati svoja sjećanja i dojmove, svoja obećanja i zapamćene tragove, kako bi se, i mimo iluzija, odupirao eroziji svoje životne zajednice. Dv
18. travanj 2024 02:26