StoryEditorOCM
KulturaKNEŽEV DVOR |

PREDSTAVLJENO DJELO "ŠTO VEĆE NAUČIVAMO... - STUDIJE O MARINU DRŽIĆU" LUKA PALJETKA Znanstveni doprinos i popunjavanje praznina u izučavanju Vidre

Piše Bruno Lucić
18. lipnja 2020. - 23:00
U Kneževom je dvoru 18. lipnja predstavljena knjiga „Što veće naučivamo… - studije o Marinu Držiću“ akademika Luka Paljetka, prva iz biblioteke Držićijana.
 

Šest studija


Osim svestranog dubrovačkog pjesnika, književnika, prevoditelja i umjetnika, zbirku su predstavili povjesničarka književnosti Katja Bakija te ravnatelj Doma Marina Držića Nikša Matić.

Ova moja knjiga na neki način nastavak je dubinskog čitanja djela Marina Držića, naveo je autor


Knjiga sadrži šest studija. U prvoj se Paljetak bavi Amazonkama, druga studija govori o položaju žene, posebice sluškinje, u Držićevu djelu i vremenu. Držićeva pirna „Pripovijes kako se Venere užeže u ljubav lijepoga Adona u komediju stavljena“ najmanje je proučavano Držićevo djelo ocijenjeno kao minornije od ostalih. Paljetak mu zbog toga posvećuje posebnu pažnju osvrćući se na dosadašnje poglede na nju, nudeći neke svoje i drukčije. O jednoj intrigantnoj dodirnoj točki između Držića i Shakespearea govori četvrta studija otvarajući prostor za neophodna nova istraživanja odnosa između ta dva velikana europske književnosti. Paljetak, na temelju nekih novih podataka, pokušava dati odgovor na pitanje: Je li Marin Držić bio član neke od sienskih akademija? Posljednja pak studija bavi se Držićevim Pjesnima ljuvenim.

image
Vid Veljak (violončelo)
Vedran Levi


S obzirom da je ustanova na čijem je čelu bila organizator događanja, prvi se okupljenima obratio Matić.

- Naš dum Marin nije nikakav izdajnik domovine ni lunatik kako su ga neki označavali, već naš najveći hrvatski komediograf, bok uz bok u europskoj komediografiji. Drugi ga prisvajaju, uvrstili su ga i u „Deset vekova srpske književnosti“ vrlo nedavno, ali mi ga ne damo, na to se možemo jedino nasmijati, mi možemo jedino raditi. (…) Knjiga „Što veće naučivamo… - studije o Marinu Držiću“ je nevjerojatno dobar presjek i nastavak knjige koju je također Dom Marina Držića imao čast predstaviti u franjevačkom samostanu 2017., a radi se o knjizi „E, ali si čovjek, ali si ljud?“ u nakladi jedne male izdavačke kuće. Nova knjiga je zaista nezaobilazni znanstveni tekst za sve sadašnje i buduće istraživače Držićeva djela, veliki znanstveni doprinos u popunjavanju praznina u izučavanju opusa našeg najvećeg komediografa, naglasio je Matić.


Što veće naučivamo, to manje umijemo


Potom se i Bakija osvrnula na knjigu.

image
Đana Kahriman (violina)
Vedran Levi


- Ovim su nam izdanjem i autor Luko Paljetak i nakladnik Dom Marina Držića odnosno urednik knjige Nikša Matić ponudili još jedno čitanje bogatog i nama obvezujućeg Držićevog opusa, a riječ je o paljetkovskom čitanju našeg najvećeg renesansnog književnika, riječ je o susretu dva književna velikana, susretu koji je iznjedrio šest studija koje kritički propituju Držićev opus i očišta suvremene književne teorije, ali dakako i osobne Paljetkove i paljetkovske poetike. Studije objavljene u ovoj knjizi ukazuju nam na Paljetka, potvrđuju nam Paljetka kao osobu posvećenog, inventivnog, a čini mi se najvažnije, kompetentnog čitača i tumača misli i opusa njegovog velikog duhovnog prethodnika, hrvatskog književnika Marina Držića, navela je Bakija.

Na kraju je i autor iznio svoja razmišljanja.

- Kao što ste čuli, knjiga ima naslov „Što veće naučivamo“, to je dio Dživova monologa iz drugog čina Dunda Maroja, a cijela rečenica glasi ovako: „što veće naučivamo, to manje umijemo“. To je bio smisao onoga što sam htio ovom knjigom pokazati, da je Držić takav pisac - što ga više proučavamo, gotovo da sve manje o njemu znamo, pogotovo ako idemo ili ustaljenim stazama i putevima dosad utrtim od kojih su neki i pogrešni, a neki i slučajno i namjerno pogrešni da nam Držića prikažu onakvim kakav on nije bio ili ne može biti, ako ga se čita na pravi način. Kakav je zaista Držić bio nećemo nikada doznati jer zapravo on to ni sam nije znao?! Molim vas, tko od vas koji ovdje sjedite može reći: „Ja sam takav i takav čovjek…“ To je vrlo teško reći, pogotovo za čovjeka kakav je bio Držić koji je živio u vrijeme renesanse, a to vrijeme nije bilo tako jednostavno kao što se to danas misli, poručio je akademik Paljetak.

image
Skladatelj i šansonijer Darko Matičević
Vedran Levi


Predstavljanje su uveličali skladatelj i šansonijer Darko Matičević, članovi Dubrovačkog simfonijskog orkestra Đana Kahriman (violina) i Vid Veljak (violončelo) te članica ansambla Kazališta Marina Držića dramska umjetnica Srđana Šimunović. Svi okupljeni dobili su na kraju primjerak knjige na dar.
19. travanj 2024 19:37