StoryEditorOCM
KulturaDUBROVAČKE LJETNE IGRE |

OTHELLO NA LOVRJENCU I U VAS DOMA Prije skoro četiri godine bila je premijera, a od danas predstavu u režiji Ivice Boban možete pogledati online

Piše PSD.
6. travnja 2020. - 12:25
Premijerno izvedena kao druga dramska premijera na 67. Dubrovačkim ljetnim igrama, predstava "Othello" Williama Shakespearea u režiji Ivice Boban i u izvedbi Festivalskog dramskog ansambla moguće je od sada pogledati online

- Predstava je koja je tada izazvala oduševljenje publike i kritike, a uspjeh je potvrdila dodjela nagrade Orlando predstavi u cjelini, kao i Nagrada hrvatskog glumišta za najbolje redateljsko ostvarenje Ivici Boban. Kritika je tada, među brojnim pohvalama zabilježila: „Predstava je to dostojna svoga sjaja, ovoga vremena i punih tribina“, stoji u objavi na Facebook-stranici Dubrovačkih ljetnih igara.

Scenograf predstave bio je Miljenko Sekulić, kostimografkinja Doris Kristić, skladatelj i oblikovatelj video projekcija bio je Willem Miličević, a oblikovateljica svjetlaVesna Kolarec. Koreografkinja bila je Blaženka Kovač Carić, a s glumcima mačevanje uvježbavao Lovro Buva. Đurđa Škavić bila je jezična savjetnica, a vokalna pedagoginja Iva Mihelić.

Naslovnu ulogu Othella igrao je renomirani i višestruko nagrađivani dramski glumac, nacionalni prvak drame HNK Dragan Despot, njegovu ženu Dezdemonu Anja Đurinović, a u ulozi Jaga bio je Rakan Rushaidat. Emiliju, Jagovu ženu igrao je Ivana Boban, Maro Martinović igrao je Brabanzija, senatora i Dezdemonina oca, a Cassija, Othellova pobočnika Filip Juričić. Rodriga, mletačkog plemića igrao je Dado Ćosić, a mletačkog dužda Branimir Vidić Flika. Andrej Dojkić igrao je Montana, Livio Badurina bio je Lodovico, Cassijeva ljubavnica bila je Marija Šegvić, a ostale uloge ostvarili su: Jure Radnić, Romano Nikolić, Mateo Videk, Nera Stipičević i Vini Jurčić. Tu su još i Vili Gobac, Marko Capor, Luka Čerjan, Maro Drobnić te Nikola Sekulo.

Inspicijent bio je Roko Grbin, asistent redateljice Paolo Tišljarić, asistent koreografkinje Jure Radnić, asistenti scenografa Antun Sekulić i Domagoj Stjepović, a asistentica kostimografkinje Dubravka Skvrce.

Othella je na Igrama (i na Lovrjencu) 1964. prvi put postavio engleski redatelj Stuart Burge, koji je godinu nakon snimio istoimeni film s Laurenceom Olivierom u naslovnoj ulozi. Tada mu je na Lovrjencu suradnica bila upravo Ivica Boban. Festivalska publika još pamti i Othella teatra Eimuntasa Nekrošiusa iz Vilnusa koji je gostovao 2002. godine u kamenolomu Dubac.

24. travanj 2024 13:23