StoryEditorOCM
KulturaPregled 2023. godine

Ovo su najčitanije knjige u Narodnoj knjižnici Grad, donosimo i ‘top deset‘ naslova Odjela za djecu i mlade, ali i Znanstvene knjižnice. Knjižničari za ovu godinu preporučuju...

Piše Bruno Lucić
22. siječnja 2024. - 14:55

Možda umjetna inteligencija može štošta napisati, ali čitanje s razumijevanjem ipak ostaje u ljudskoj domeni. Bez obzira na nove, napredne tehnologije, Dubrovčani ne odustaju od knjige. Prema statusu članstva, ukupan broj aktivnih korisnika u Dubrovačkim knjižnicama je 5.131, dok je lani u ovo doba bio 5.357 što znači da je došlo do neznatnog pada. Aktivnih posuđivača s registriranom posudbom je 3.785, broj novoupisanih korisnika je 657, onih koji su obnovili članstvo je 2.564., a broj onih kojima vrijedi članstvo 1.910.

Deset najčitanijih/najposuđivanijih naslova na Odjelu za djecu i mlade u 2023.

1. Jeff Kinney: Gregov dnevnik

2. David Walliams: Mala čudovišta

3. Orianne Lallemand, Eleonore Thuillier: Vuk koji je slavio rođendan

4. Orianne Lallemand, Eleonore Thuillier: Vuk koji nije volio čitati

5. Orianne Lallemand, Eleonore Thuillier: Vuk koji je ovladao svojim osjećajima

6. Jeff Kinney: Rowleyjeva strašno simpa pustolovina

7. Orianne Lallemand, Eleonore Thuillier: Vuk koji je želio postati umjetnik

8. Marta Galewska Kustra: Pino na ljetovanju

9. David Litchfield: Medo i klavir

10. David Walliams: Banditska bakica

Ferrante se oprostila s ljestvicom

Dok je na vrhu ljestvice za 2022. najčitanijih/najposuđivanijih knjiga bila “Mračna kći” Elene Ferrante, na vrhu ljestvice za 2023. je Valérie Perrin s knjigom o tuzi, nadi, gubitku, ljubavi. Riječ i o svojevrsnoj odi životu – “Svježa voda za cvijeće”. Nakon višegodišnje dominacije ljestvicama najčitanijih knjiga, dubrovački čitatelji su se očito zasitili Ferrante pa se autor ili autorica koja se krije iza ovog pseudonima pozdravila s ‘top 10’. Na drugom mjestu je knjiga ‘Izgubljena sestra’ autorice Dinah Jefferies. U 2022. je na drugom mjestu bila knjiga “Mali hotel na Islandu” Julie Caplin, međutim, te knjige više nema na popisu, ali je britanska autorica očito i dalje draga dubrovačkim čitateljima, dokazuju to pozicije 5. i 6. na ljestvici gdje su njezini romani “Idilična koliba u Irskoj” odnosno “Mala slastičarnica u Parizu”.

image
Dubrovačke knjižnice

Najčitaniji naslovi Znanstvene knjižnice

1. Dubrovnik: turistička monografija (Karaman Antun)

2. Slast tartare (Stojan Slavica)

3. Dubrovačke zidine (Beritić Lukša)

4. Kuća u gradu (Grujić Nada)

5. Vjerenice i nevjernice (Stojan Slavica)

6. Planirana izgradnja (Planić-Lončarić Mari)

7. Politika i gospodarstvo (Benić Đuro)

8. Prilozi za istoriju zdravstvene kulture starog Dubrovnika (Risto Jeremić, Jorjo Tadić)

9. Vlastela grada Dubrovnika (Nenad Vekarić)

10. Povijest Dubrovnika (Robin Harris)

Među najčitanijim domaćim spisateljicama u 2022. bile su Marina Vujčić, Ivana Bodrožić, Ivana Lovrić Jović i Danijela Crljen, a čitatelji su očito ozbiljno shvatili preporuku Dubrovačkih knjižnica da čitaju ove autorice jer se jedna od njih, Ivana Lovrić Jović, s romanom “Vidi kako Lokrum pere zube” našla na trećem mjestu najčitanijih knjiga za 2023. Roman je predstavljen 14. kolovoza 2021. u sklopu 72. Dubrovačkih ljetnih igara, predstava napravljena po knjizi premijerno je izvedena u sklopu 74. Dubrovačkih ljetnih igara na Lokrumu 12. srpnja 2023., a u tijeku su izvedbe u Kazalištu Marina Držića. Kako je zapisao, akademik Luko Paljetak, “roman je kronisterija autoričina odrastanja, odnosno života s ocem i bez njega”.

Vole McConaugheya, ali i Colleen Hoover

Na četvrtom mjestu našla se knjiga američkog glumca, producenta i oskarovca Matthewa McConaugheya “Zelena svjetla”. Pamte Dubrovčani kako je holivudska zvijezda i autor ovih memoarskih zapisa ‘uhvaćen’ na veslanju s kolegom Woodyjem Harrelsonom ispred Grada. “Lažljivi život odraslih” Elene Ferrante ustupio je sedmo mjesto djelu “Sve što nismo preboljeli” jedne od najprodavanijih svjetskih autorica, američke spisateljice Lucy Score. Svojom ljubavnom pričom očigledno je osvojila čitatelje na hrvatskom jugu. Na ljestvici iz 2021. najčitanija knjiga bio je roman Colleen Hoover “Priča završava s nama” koji je nestao iz ‘top 10’ tijekom 2022. Autorica je tad kao ‘predstavnika’ na devetom mjestu imala knjigu “Opasna ljubav”, a u šali bi se sad moglo reći da ‘priča očigledno nije završila s nama’ jer se roman nakon jednogodišnje ‘stanke’ vratio među deset najčitanijih knjiga, a svoj ‘comeback’ potvrdio je osmim mjestom!

Najčitanije novine, časopisi i zbornici

Novine, časopisi i zbornici zavičajne zbirke Ragusina

1. Dubrovački vjesnik

2. Dubrovnik (Matica hrvatska)

3. Dubrovnik (1892)

4. Laus

5. Dubrovački horizonti

6. Dubrovački list

7. Dubrava

8. L‘Epidauritano

9. Zbornik Dubrovačkog primorja i otoka

10. Slovinac

Autor čija se knjiga, roman “Jutro i večer” koji povezuje rađanje i umiranje, pozicionirala na ‘devetki’, sigurno je imao ‘malu’ pomoć iz Stockholma, točnije iz Švedske akademije. Uz to što je norveški pisac, dramatičar i prevoditelj, Jon Fosse je novopečeni nobelovac koji će 2023. pamtiti do kraja života jer je njegovo djelo okrunjeno ovom nagradom, a nagradili su ga i dubrovački čitatelji. Deseto su mjesto korisnici Narodne knjižnice Grad odredili romanu “Šetač knjiga” njemačkog autora Carstena Henna.

image
Dubrovačke knjižnice

Pogledom na ljestvicu najčitanijih knjiga u 2023., može se primijetiti kako su dubrovački čitatelji kao i u 2022. potpuno promijenili naslove, neprestano istražuju, a nekim se autorima isto tako lojalno i rado vraćaju. Ostaje za vidjeti hoće li korisnici Narodne knjižnice Grad i tijekom 2024. ‘izmiješati’ karte odnosno autore i naslove.

Preporuke za čitanje za 2024.

1. Kristian Novak: Slučaj vlastite pogibelji

2. Julijana Matanović: Kombinirani prašak

3. Chinua Achebe: Svijet se raspada

4. Ivana Šojat: Rogus

5. Olja Savičević Ivančević: Ljeta s Marijom

6. Jurica Pavičić: Mater Dolorosa

7. Mélissa Da Costa: Svo plavetnilo neba

8. Georgi Gospodinov: Vremensko utočište

9. Kyung-Sook Shin: Molim te, pazi na mamu

10. Marina Vujčić: Stolareva kći

23. travanj 2024 20:37