StoryEditorOCM
KulturaLAZARETI

Otvorenjem izložbe Karantena započeli dani novomedijske umjetnosti u Dubrovniku

Piše Dv
10. rujna 2020. - 15:42
U sklopu dana novomedijske umjetnosti u Lazaretima otvorena je izložba „Karantena“ u produkciji udruge KONTEJNER - biro suvremene umjetničke prakse iz Zagreba u partnerstvu s UR Institutom i Art radionicom Lazareti.

Riječ je o grupnoj izložbi koja predstavlja selekciju od šest umjetničkih radova produciranih unutar mreže EMAP od 2018. godine do danas, a na kojoj možete vidjeti od bakterija robota, biljke spojene na Internet do holograma.

Jedan od izložaka je i aqua_forensic dubrovačkog novomedijskog umjetnika i biotehnologa Gjina Šutića te slovenske umjetnice Robertine Šebjanič. Ovaj rad razvijan u Dubrovniku, Linzu i Ljubljani nominiran je za prestižnu Science+Technology+Arts (S+T+ARTS) Prize Europske komisije te je bio izložen diljem svijeta. Ovo je prvi put kako ga se može pogledati u Dubrovniku.

Aqua_forensic korištenjem holograma kao medija prikazuje utjecaj nevidljivih farmaceutsko-kemijskih zagađivača (legalnih i ilegalnih lijekova: antidepresiva, antibiotika, lijekova protiv bolova, kontracepcijskih pilula i dr.) koji su kao ostatak ljudske potrošnje ispušteni u podvodna staništa. Multimedijalna hologramska instalacija pokazuje trenutke izlaganja mikroorganizama, koji obitavaju u vodama, slabim koncentracijama lijekova kakve pronalazimo u otpadnim vodama. Kako (pretjerana) konzumacija lijekova koje kroz naše tijelo otpuštamo u otpadne vode utječe na mikroorganizme u morima na kojima se temelji život na Zemlji, pogledajte na izložbi.

Uz instalaciju Šutića i Šebjanič, na izložbi je moguće vidjeti:

- multimedijalna instalacija „U iščekivaju svjetla“ Taavija Suisalu iz Estonije koja istražuje poveznicu i interakciju između biljaka i globalne društvene internet aktivnosti.

- audiovizualna instalacija „Oko drugoga III – o cvijeću“ Tiziana Derme i Daniela Mitterbergera iz Austrije koja se bavi komunikacijom među vrstama – ljudima i šišmišima.

- robotička instalacija „ArchaeaBot“ Anne Dumitriu i Alexa May iz Ujedinjenog Kraljevstva oživljava predhistorijske bakterije u robotičkoj formi.

- medijske instalacija „Trans*Plant: anOncoMouse“ Quimera Rose iz Španjolske istražuje integraciju čovjeka i biljke.
- multimedijski projekt „Stranger to theTrees“ Kat Austen iz Ujedinjenog Kraljevstva/Njemačke istražuje suživot biljaka i mikroskopskog zagađivača – mikroplastike.

EMAP – European Media Art Platform je najveća međunarodna platforma za rezidencije medijskih umjetnika. Mrežu čini 11 europskih kulturnih institucija i organizacija koje svake godine međunarodnim natječajem dodjeljuju sredstva za produkciju radova vrhunskim europskim medijskim umjetnicima u usponu, ulažući istovremeno u istraživanje, razvoj produkcijskih kapaciteta institucija i organizacija, prezentaciju i distribuciju medijske umjetnosti u Europi i svijetu.

Izložba Karantena kao i dani novomedijske umjetnosti u Dubrovniku ostvarili su se zahvaljujući brojnim suradnjama našeg sugrađanina Gjina Šutića, predsjednika UR Instituta.

Izložba „Karantena“ ostaje otvorena u Art radionici Lazareti sve do nedjelje, 13. rujna od 17 do 21 sat.
Ulaz je besplatan!
19. travanj 2024 21:45