StoryEditorOCM
KulturaDOM MARINA DRŽIĆA

OTVORENA IZLOŽBA Lena Kramarić otkrila Vidrine stranice svog likovnog "Dnevnika čitanja"

26. svibnja 2018. - 00:01

Malo koja slikarica ima takav kontinuitet izložbi kao što ga ima Lena Kramarić. Tako je ova zagrebačka umjetnica s dubrovačkom adresom u Domu Marina Držića otvorila samostalnu izložbu "Dnevnik čitanja".  

Postav čini 10 slika u kombiniranoj tehnici i jedinstvena knjiga umjetnice. Radovi su nastali kao rezultat umjetničinog pomnog i slojevitog istraživanja života i stvaralaštva Marina Držića, te tradicije, običaja i povijesti Grada. Umjesto vođenja klasičnog dnevnika čitanja,  Kramarić svoja otkrića bilježi u formi tekstualnih crteža i slojevitih slika. Svaki motiv je okidač, poveznica ili temelj za razradu nečeg novog i osobnog. Držićevi osebujni likovi podsvjesno ulaze u likovni rukopis i ikonografiju Lene Kramarić, dok se riječi postepeno transformiraju u likovni govor i postaju glavno interpretativno sredstvo suvremenog društva.

Pod krinkom veselja, zabave i komike Marin Držić i Lena Kramarić otkrivaju dublju sliku – sliku stanja psihe i sliku stanja društva – ondašnjeg i današnjeg. Ravnatelj DMD-a Nikša Matić kazao je kako je umjetnica pronikla u bit Marina Držića te kako je dala cijelu sebe.

- Držićev svijet otvorio je Leni Kramarić posve nove i do sada neistražene mogućnosti izričaja. U svakom radu umjetnica obrađuje pojam, ideju, viziju, rečenicu ili životno geslo koji su joj zadržali pažnju i potaknuli ju na stvaranje. Univerzalnost i svevremenost Držićevih promišljanja nadilaze stereotipna ponašanja i očekivanja, te upućuju na oštroumnog promatrača razvijene sposobnosti prilagodbe, što se i očituje u Leninom radu kroz česte reference na snažne društvene poruke koje je Držić svojim književnim djelima prenosio u svijet. I dok je humor glavna karakteristika britkog Držićevog pera, sanjivost je ključna vizualna odlika slika Lene Kramarić, a ujedinjuje ih emocija koju prenose u svom primarnom izričaju. Nemiran duh, svestranost, buntovnost, inovativnost, osjećaj za pravdu i kritičnost prema svijetu temelj su modificiranja umjetničine osobne likovne prizme. Slojevitom gradnjom slike Lena isprepliće spoznato i osobno, te na površini platna formira strukture ispunjene mislima, željama, planovima i očekivanjima kojima komunicira unutarnji svijet koristeći vizualne kodove vanjskog svijeta, napisala je u katalogu izložbe povjesničarka umjetnosti i muzeologinja Sonja Švec Španjol koja je tijekom otvaranja dodala kako Kramarić spaja Zagreb i Dubrovnik. 

Predsjednik Upravnog vijeća DMD-a Pavo Jančić slikaricu je, između ostalog, opisao kao "melankoličnu i neobičnu". Dodao je kako u svojim radovima previše ne idealizira Vidru. Autorica izložbe se na kraju zahvalila svima, a naglasila je prekrasnu suradnju i iskustvo s DMD-om rekavši kako je iz Doma Marina Držića dobila pravi Držićevski izazov. 

Izložba ostaje otvorena do 27. srpnja.

19. travanj 2024 19:00