StoryEditorOCM
KulturaO životu i djelovanju pjesnikinje

Cvijeta Zuzorić bila je jedna od najljepših žena svog doba, ali i opasna za poredak. Na noge je digla Dubrovačku Republiku!

Piše Bruno Lucić
22. ožujka 2024. - 17:33

U Kazalištu Marina Držića krajem tjedna premijerno se prikazuje predstava ‘U potrazi za Cvijetom Zuzorić’ u režiji Aide Bukvić dok dramaturgiju potpisuje Marijana Fumić. Nakon premijere koja je večeras s početkom u 20 sati, slijede reprizne izvedbe 27. ožujka te 5. i 6. travnja, također u 20 sati.

Ova koprodukcija dubrovačkog teatra i Kulturnog i multimedijskog centra Bjelovar bavi se pitanjem tko je to bila Dubrovkinja koju su nazivali i danas nazivaju simbolom renesansne ljepote i učenosti.

Mnogi pjesnici su joj posvećivali pjesme, a navodno je i ona pisala iako baš ništa od napisanog nije sačuvano. Među onima koji su se bavili fenomenom Cvijete Zuzorić Pescioni jest pjesnik, književnik i prevoditelj, akademik Luko Paljetak koji je prije točno 20 godina objavio roman ‘Skroviti vrt’, a riječ je o imaginarnom dnevniku Zuzorićeve. Za knjigu je dobio dvije nagrade, nagradu Ksaver Šandor Gjalski i Kiklopa na sajmu knjige u Istri.

Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Dubrovačkog vjesnika!

26. travanj 2024 13:50