StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetBIZARNI NATJEČAJ

Želite čistiti Sveučilište u Slavonskom Brodu ? Onda odgovorite na ovo pitanje!

Piše Željka Godeč/JL
29. srpnja 2022. - 13:18

Razmjeri bizarnih kriterija zapošljavanja za koje se odlučilo Sveučilište u Slavonskom Brodu na lipanjskom natječaju za tri čistačice na određeno vrijeme izazivajući podsmijehe u javnosti, sad su, prema pisanju portala SBplus, dobili i nastavak. Umjesto da kandidate za posao čišćenja Sveučilišta testiraju na jedini način koji bi bio primjeren i logičan opisu njihova posla, primjerice, provjeri vještini čišćenja, potencijalno zainteresirani morali su pisati motivacijsko pismo i pristupiti provjeri znanja.

A SBplus sada je objavio i na koja su to pitanja potencijalni čistači morali znati odgovore da bi prošli i uvjerili Upravu da su u stanju obavljati taj posao. Neka od pitanja u testu znanja nemaju veze s onim što će biti njihov posao - čišćenja prostora Sveučilišta. Na natječaj se javilo, podsjetimo, 36 zainteresiranih, a na pisanu provjeru znanja došlo je njih 30, donosi Jutarnji list.

Pisani dio ispita koji se sastojao od dvadeset pitanja. Uz par pitanja koja pokrivaju opis posla čistača, provukla su se i ona koja provjeravaju opću inteligenciju, premda se čine da su greška ili test iz hrvatskog jezika: "Šifru alarmnog sustava u zgradi Rektorata Sveučilišta trebaju imati: spremačica, domar, rektor, spremačica i domar ili svi gore navedeni".

Uprava Sveučilišta smatrala je da je za spomenuti posao bitno pitanje tko je donio Zakon o osnivanju Sveučilišta u Slavonskom Brodu i kada; datum (dan i godinu) kada je Sveučilište u Slavonskom Brodu počelo obavljati djelatnost; naziv sastavnica Sveučilišta u Slavonskom Brodu. I na koncu: "Električni vlak kreće se na jug brzinom od 200 kilometara na sat. Vjetar puše na sjever brzinom od 150 kilometara na sat. U kojem smjeru se kreće dim iz lokomotive? Na sjever; na zapad; ni u jednom smjeru; na jug?"

Kako je uprava Sveučilišta zaključila da će na temelju odgovora moći izabrati najbolje kad niti jedan ne pokazuje ono jedino što bi ih trebalo zanimati - hoće li im prostor Sveučilišta biti čist, uredan i održavan? Rektora Sveučilišta Ivana Samardžića pitali smo kojim se kriterijima rukovodio kad je odlučio da će im za izbor kandidata biti ključan test, a ne neke druge sposobnosti i vještine koje su bliže njihovom opisu posla. Zašto su za posao i odgovornosti spremačice relevantni odgovori na pitanja, poput, onih tko je donio Zakon o osnivanju Sveučilišta u Slavonskom Brodu; na temelju čega su zaključili da će bolje obavljati svoj posao ako znaju odgovore na spomenuta pitanja od onih koji ne znaju. I na koncu, zašto kandidati nisu prošli postupak u skladu s kvalifikacijama svoga posla? Čekamo njegov odgovor.

Test se sastojao od 20 pitanja, a ona su ovako glasila:

1. Napišite puni naziv Sveučilišta i adresu sjedišta Sveučilišta.
2. Napišite aktivnosti koje obavlja spremačica na Sveučilištu.
3. Pri završetku poslova čišćenja učionice, uočili ste kako je nakon predavanja ostao uključen projektor koji služi za projekciju slike na zidu. Ako ste ostali sami u zgradi, što ćete učiniti, a s obzirom na to da projektor nema prekidač za isključivanje?
4. Koja vrsta podne obloge zahtijeva najviše vremena za održavanje čistoće? Pločice, parket, tepih (tepison) ili laminat?
5. Navedite barem tri različite skupine poslova koje spremačica obavlja svakodnevno.
6. Šifru alarmnog sustava u zgradi Rektorata Sveučilišta trebaju imati: spremačica, domar, rektor, spremačica i domar ili svi gore navedeni?
7. Radno vrijeme spremačica na Sveučilištu organizirano je u smjenama. Početak radnog vremena 1. smjene je u 6,00 sati, a završetak radnog vremena 2. smjene je u 20,00 sati. Prihvaćate li takav raspored radnog vremena?
8. Trebaju li spremačice upozoriti studente na obvezu nošenja papuča na Sveučilištu u Slavonskom Brodu?
9. Sveučilište u Slavonskom Brodu obavlja svoju djelatnost na više lokacija i to na: manje od 4 lokacije; od 5 do 7 lokacija; na više od 7 lokacija.
10. Spremačica na Sveučilištu u Slavonskom Brodu ne smije obavljati nikakve intervencije na: vodovodnim instalacijama; električnim instalacijama; plinskim instalacijama; niti na jednoj od navedenih instalacija?
11. Sveučilište u Slavonskom Brodu osnovano je Zakonom o osnivanju Sveučilišta u Slavonskom Brodu (NN 110/15) kojeg je Hrvatski sabor donio. Navedite tko je donio Zakon o osnivanju Sveučilišta u Slavonskom Brodu (NN 110/15) i kada (datum).
12. Navedite datum (dan i godinu) kada je Sveučilište u Slavonskom Brodu počelo obavljati djelatnost.
13. Navedite tko je čelnik Sveučilišta u Slavonskom Brodu (naziv položaja/radnog mjesta).
14. Navedite naziv sastavnica Sveučilišta u Slavonskom Brodu.
15. U večernjem pregledu prije zaključavanja zgrade, uočili ste kako je u jednom od ureda ostala uključena električna grijalica i upaljeno svjetlo. Što ćete učiniti?
16. Koji posao čišćenja se obavlja najrjeđe tijekom godine? Usisavanje podnih obloga; pranje podova u sanitarnom prostoru; pranje prozora ili pranje zidova u laboratoriju visokotlačnim peračem?
17.-19. Slikovni zadatci (pogledati PDF dokument)
20. Električni vlak kreće se na jug brzinom od 200 kilometara na sat. Vjetar puše na sjever brzinom od 150 kilometara na sat. U kojem smjeru se kreće dim iz lokomotive? Na sjever; na zapad; ni u jednom smjeru; na jug?

20. travanj 2024 01:54